Cum pot fi controlate emoţiile eficient in Anxietate, Depresie si Tulburări afective.

Emoţiile reprezinta un ingredient foarte important al vieţii noastre de zi cu zi. 

Creierul și-a dezvoltat capacitatea de a percepe și genera emoţii pentru că acestea sunt în primul rând esenţiale pentru supravieţuirea individului și a speciei.

Astfel, o parte importantă a creierului uman este dedicată procesării emoţiilor, ca de exemplu  structuri specifice ale lobilor frontal și temporal.

Abilitatea de autoreglare emoţională (in engleza self regulation) este definită ca iniţierea, inhibarea și modularea emoţiilor și a comportamentelor asociate acestora pentru a răspunde solicitărilor interne și externe într-o manieră acceptabilă social, suficient de flexibilă pentru a permite atât spontaneitate în reacţii cât și amânarea reacţiilor atunci când nu sunt potrivite situaţiei.
wiki controlarea emotiilor prin meditatie si yoga

Această abilitate afectează modul în care relaţionăm cu ceilalţi, conformarea la normele de convieţuire în grup și felul în care suntem percepuţi și judecaţi de cei cu care interacţionăm.

Gestionarea greșită a emoţiilor  puternice, cu precădere a celor negative (frică, furie, ură, tristeţe etc)  poate determina atât boli fizice (somatizări) cât și psihice.

Anxietatea, depresia, tulburările de comportament alimentar (de exemplu anorexia, bulimia) și, în general, tulburările afective și de comportament, au la bază fie emoţii reprimate, negate, neexprimate (tulburări de internalizare) fie emoţii exprimate inadecvat (tulburări de externalizare).

Studiile arată că modul în care reacţionăm la emoţii se schimbă pe tot parcursul vieţii și capacitatea de autoreglare emoţională poate fi educată prin terapii specifice.

Asadar cum ne putem controla emoţiile intr-un mod eficient si cu rezultate vizibile?

Una dintre cele mai eficiente  metode de a prelua controlul asupra emoţiilor noastre este terapia cognitiv-comportamentală, dar sunt foarte eficiente și alte practici terapeutice de tip oriental: yoga sau meditatia mindfulness.

Practicarea  unui sport și un stil de viaţă  disciplinat ajută, de asemenea, la controlul emoţiilor.

Exprimarea emoţiilor puternice, fie pozitive sau negative, prin mișcare (dans, sport), artă (pictură, sculptură etc.), muzică este o metodă eficientă de consumare a acestora într-un mod tolerabil atât pentru individ cât și pentru societate


MAI POTI CITI