Pareri forum: Cum stimulezi INTELIGENTA copilului, sfaturi si recomandari.

Wiki: In primul rand trebuie sa fiti constienti ca dacă familia cooperează împreună, în armonie acest lucru va stimula abilităţile de învăţare ale copilului.

Psihologii sunt de parere ca in primii 3 ani de viaţă ai copilului, tot ceea ce părinţii fac sau nu fac în mod obișnuit se va regăsi cu siguranta mai târziu și în obiceiurile copiilor.

De exemplu, copilul căruia i se citesc în mod curent povești va dovedi mai târziu un interes mai mare pentru citit. 

Copiii de la vârste foarte fragede au dorinţa și necesitatea de a acumula informaţii, creierul lor este ca si un burete care absoarbe insetat informaţii. 

Jocurile, activităţile ludice, interacţiunea cu alţi copii, autonomia, timpul de calitate petrecut cu copiii, conexiunea în joc a părinţilor cu copiii, implicarea lor în diverse activităţi creative (cursuri, ateliere, cercuri pedagogice), toate acestea contribuie la dezvoltarea creativităţii, imaginaţiei și inteligenţei copilului.
dezvoltarea inteligentei copilului sfaturi si pareri medicale

Primele cărămizi ale capacităţii copilului de a socializa, de a-și dezvolta anumite abilităţi de interacţiune, sunt puse de părinţi în primii ani de viaţă, în mod paradoxal, în cele mai intime momente ale relaţiei dintre ei.

În prieteniile lor cele mai apropiate, copiii reiau modelul de atașament pe care l-au construit cu adulţii din viaţa lor în acesti ani. 

Însă în grupul social, copiii trec prin faze succesive de explorare și înţelegere a regulilor, exersare a puterii sociale.

Este necesar să vorbim cu blândeţe si naturaleţe despre joc si copilărie, cât și despre suferinţă, traumă și abandon, și despre nevoia, deseori reprimată, a copilului de libertate pentru a explora, a descoperi și a se exprima.

Copiii se nasc gata să înveţe, însă numai în interacţiunea directă de zi de zi cu cei dragi și, ulterior, în grupurile sociale, reușesc să își dezvolte personalitatea și calităţile.

Importante sunt și modalitățile în care părintii pot ajuta la dezvoltarea fiecarei calități ale unui „copil grozav”: curiozitatea, dorinţa de explorare, empatia, gândirea nuanțată, stima de sine, lejeritatea în comunicare, etc. 

Aceste calităţi stau la baza succesului social, familial si profesional, iar cea mai importantă în formarea lor este experienţa dobândită în primii ani de viaţă. 

Cu toţii avem capacitatea de a crește copii flexibili, inteligenţi și conectaţi emoţional. 

Cu toate acestea, mulţi dintre noi nu reușim, fiindcă suntem pur si simplu "orbiţi" de concepţii greșite (prejudecati) despre ceea ce înseamnă parentajul modern și de propriile limitări interioare.

Oferă-i copilului posibilitatea să facă alegeri: când, ce și cât să mănânce, ce activităţi să poată avea în funcţie de spaţiu și vreme, ce jocuri preferă și ce jocuri noi poate învăţa, unde să mergeţi împreună la plimbare. 

Citiţi-i copilului zilnic, cu intonaţie, ca și când aţi juca într-o piesă de teatru. Studiile au arătat că dezvoltarea creierului are o strânsă legatură cu activitatea fizică a copilului. 

In concluzie specialistii in psihologia copilului sunt de parere in unanimitate ca dacă vă veţi implica alături de copil în activităţi fizice și jocuri, aceasta poate contribui foarte mult la dezvoltarea sa intelectuală.


MAI POTI CITI