ATACAND indicatii terapeutice medicament care se foloseste la scaderea tensiunii arteriale

In primul rand trebuie sa stiti ca medicamentul ATACAND nu este un beta blocant. 

Atacand face parte din grupul de medicamente denumit antagonisti ai receptorului angiotensinei II.

ATACAND actioneaza prin relaxarea si largirea vaselor dumneavoastra de sange.

Atacand este un precursor destinat administrarii orale. Este convertit rapid in produsul activ, candesartan, prin hidroliza esterica pe parcursul absorbtiei din tractul gastro-intestinal.

ATACAND mecanism de actiune

Candesartan este un antagonist al receptorilor pentru angiotensina II, selectiv pentru receptorii AT1, de care se leaga puternic si de care se disociaza cu dificultate.
Atacand rezumatul caracteristicilor produsului

Nu are activitate agonista. Este putin probabil ca antagonistii receptorilor pentru angiotensina II sa determine tuse. Acest fapt a fost confirmat in cadrul studiilor controlate cu Atacand.

Candesartan nu se leaga de si nu blocheaza receptorii altor hormoni sau canale de ion cu implicatie in reglarea cardiovasculara.

In hipertensiune, Atacand determina o scadere de durata a presiunii sanguine arteriale dependenta de doza. 

Actiunea sa antihipertensiva se datoreaza scaderii rezistentei vasculare periferice, in timp ce frecventa cardiaca, volumul bataie si debitul cardiac nu sunt afectate.

Nu exista informatii despre hipotensiune serioasa sau exagerata dupa prima doza sau efect de rebound dupa intreruperea tratamentului.

Atacand este eficient in toate gradele de hipertensiune. Asigura o scadere eficienta si blanda a presiunii sanguine pe durata intervalului de 24 ore, cu un raport trough/peak care confirma dozarea zilnica unica.

Atacand poate fi folosit in monoterapie sau in combinatie cu alte antihipertensive, cum sunt diureticele tiazidice, antagonisti de calciu, pentru a obtine un efect potentat. Atacand este la fel de eficient indiferent de varsta sau sexul pacientilor.

Atacand creste fluxul sanguin renal si mentine sau creste rata filtrarii glomerulare, in timp ce rezistenta vasculara renala si fractia de filtrare vor fi reduse.

Atacand nu are efecte negative asupra glicemiei sau a profilului lipidic.

Metabolism si eliminare ATACAND 

Candesartan este eliminat in principal sub forma nemodificata prin urina si bila si in proportie mai mica prin metabolismul hepatic.

Timpul terminal de injumatatire al candesartan este de aproximativ 9 ore. Nu se produc acumulari dupa doze multiple.

Clereance-ul plasmatic total pentru candesartan este de circa 0,37 ml/min/kg, cu un clearance renal de circa 0,19 ml/min/kg.

Dupa o doza orala de candesartan cilexetil marcat cu C aproximativ 30% si 70% din radioactivitatea totala este regasita in urina si respectiv materii fecale.