Ce este LISTERIOZA la om: semne si simptome, tratament

Inainte de vedea ce este Listerioza, ce semne si simptome specifice insotesc Listerioza si ce tratament este indicat in listerioza, va spunem ca este alertă sanitară la nivel internațional, după ce o persoană a murit și alte 160 sunt infectate cu listeria.

Țara emitentă e Spania, iar bacteria Listeria monocytogenes a fost depistată în mai multe loturi de carne tocată de porc, în Andaluzia.

Aproape 530 de cazuri suspecte de infectare sunt analizate de medicii spanioli. Printre cazurile confirmate de listerioză sunt și 23 de femei însărcinate, aflate acum în spital.

Loturile infectate de produse au fost retrase de pe piață, iar producătorul spaniol face obiectul unei anchete.
wiki listerioza semne si simptome la om

Wiki dex medical LISTERIOZA

Bacteria listeria se transmite, de obicei, la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză (însă cel mai adesea germenele se găsește în carnea gătită insuficient și în produsele lactate), iar listerioza este o infecție severă, provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes.

În unele cazuri Listeria monocytogene a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale.

Semne si simptome Listerioza

Unele persoane fac o forma de boala asemanatoare gripei, prezentand simptome de tip: febra, dureri musculare, greata si voma si dureri gastrice.

Cu toate acestea, daca bacteria Listeria monocytogene reuseste sa patrunda la nivelul sistemului nervos, simptomele poate fi mult mai severe.

In acest caz printre semnele si simptomele listeriozei se numara cefaleea si rigiditatea cervicala, convulsii, pierderea echilibrului si o stare confuzionala.

Din nefericire, unele persoane infectate cu Listeria monocytogene nu au nici un fel de simptome.

Tratament recomandat in Listerioza

Listerioza se trateaza cu antibiotice. Datorita gravitatii bolii, multi medici prefera sa interneze pacientii in spital pe timpul efectuarii tratamentului, pentru o monitorizare mai buna.

Antibioticele pot fi astfel administrate intravenos, ele ajungand astfel direct in sange. Aceasta reprezinta cea mai rapida si mai eficienta cale de a administra un antibiotic.

Tratamentul antibiotic in Listerioza dureaza de obicei doua saptamani. Persoanele cu sistemul imunitar slabit, pot necesita tratament pe o perioada mai lunga, pentru prevenirea recurentei bolii.

Recomandare preventie Listerioza: Păstrează o igienă alimentară riguroasă: spală bine legumele și fructele, spală-te mereu pe mâini și încearcă să folosești ustensile de bucătărie bine spălate și sterilizate.


MAI POTI CITI