INTOLERANTA la gluten alimente INTERZISE, alimente permise REGIM intoleranta la GLUTEN

Intoleranta la gluten prin definitie (sau boala celiaca) este declanșată sau devine activă pentru prima oară după o intervenție chirurgicală, sarcină, naștere, infecții virale sau stres emoțional sever.

De asemenea obiceiurile incorecte de diversificare a alimentației la sugari, infecțiile digestive și modificările florei bacteriene intestinale ar putea să crească riscul dezvoltării bolii celiace.

Cum putem sa ne alimentam fara gluten? Care sunt alimentele cu gluten pe care trebuie sa le evitam?

Moda cat mai multe cereale sanatoase la micul-dejun”, in voga in ultimii 30-40 de ani din cauza unei intelegeri partial gresite a cauzelor bolilor cardio-vasculare, tinde sa cada rapid in dizgratie, si pe buna dreptate.
Alimente permise INTOLERANTA la gluten alimente INTERZISE

Medicii nutritionisti atrag atentia ca obiceiul alimenntar de a consuma frecvent cerealele, pe perioade lungi, reprezinta cauza principala de crestere in greutate, diabet, cu consecintele acestora: boli cardio-vasculare, neurologice, renale, metabolice.

Sursele bogate in gluten sunt graul, orzul, secara si partial ovazul. Dar gluten exista practic in toate produsele de patiserie, aluaturi, conserve de toate tipurile, alimente procesate inclusiv carne si unele branzeturi.

Alimente de evitat in intoleranta la gluten: faina incluisv integrala de grau, orz, secara, spelta, semolina, triticale, bulgur, cuscus, grau Kamut, germeni de grau si toate produsele ce contin astfel de faina (paste, patiserie, biscuiti, covrigi, etc).

Alimentele care contin adesea gluten sunt: branza topita, cartofi prajiti, burgeri vegetali, carnati, mezeluri, hotdog, fasole gatita la conserva; ketchup, maioneze, sosuri pentru salate, supe comerciale; tarate de ovaz, inghetate, batoane energetice, inlocuitori de frisca, inlocuitori de ou; bere, vodca, ceai cu arome, bauturi calde instant, siropuri, amestec de fructe uscate, alune prajite.

Printre ingredientele care contin gluten pot fi enumerate: amidon modificat, arome naturale, caramel, dextrina, ciclodextrina,maltodextrina, proteina din soia, proteina vegetala hidrolizata. In plus: vitamine si suplimente alimentare, chiar si rujul de buze!

Toate acestea alimente pline de glutem ar trebui inlocuite cu alimente sanatoase precum legume, salate, nuci si seminte crude, uleiuri presate la rece, carne si oua organice, avocado, masline, cacao, branzeturi fermentate, fructe de padure.

Iar moderat, se recomanda consumul de lactate nefermentate (lapte, iaurt, unt, branza de vaci), fructe si leguminoase.

Alimentele care NU contin gluten si sunt indicate in regimul alimentar in intoleranta la gluten: cartof, porumb, orez, quinoa, mei, hrisca, amarant, soia si tapioca.

CONCLUZIE! Cele 3 cereale care conţin gluten sunt: grâu, orz şi secară. Orice produs alimentare care conţine cel puţin una dintre acestea poate declanşa simptomele bolii celiace.

Insa toti cei care cauta informatii despre intoleranta la gluten simptome, intoleranta la gluten analize, intoleranta la gluten alimente permise, intoleranta la gluten se vindeca, trebuie sa retina ca la un număr foarte mic de persoane, o dietă fără gluten NU are efect asupra simptomelor.

În aceste cazuri, tratamentul medicamentos a intolerantei la gluten cu corticosteroizi poate fi folositor.


MAI POTI CITI