SFATURI bune pentru un SOMN odihnitor. Recomandari si pareri sa scapi de oboseala cronica.

ATENTIE! Nevoile de somn variază de-a lungul vârstei și sunt afectate în special de stilul de viață și de sănătate a persoanei in cazua.

De cele mai multe ori, medicii recomandă între 

a) 12 și 15 ore de somn pentru bebeluși,

b) 10-13 ore de somn pentru școlari,

c) 8-10 ore de somn pentru adolescenți,

d) 7-9 ore pentru adulți

e) 7-8 ore pentru vârstnici.
pareri medicale sfaturi pentru somn odihnitor fara insomnie

Pentru a îmbunătăți obiceiurile de somn, încearcă sa tii cont de următoarele sfaturi si recomnadari

1) Fă o baie fierbinte sau folosește tehnici de relaxare înainte de culcare. Respirațiile profunde ajută la oxigenarea și destinderea corpului, iar exercițiile de contracție-relaxare ale mușchilor (folosite și în tehnicile de meditație) realizate chiar înainte de culcare vor induce somnul mai rapid.


2) Evită mesele grele și/ sau mari cu cel puțin câteva ore de la culcare. Gustările ușoare sunt permise, întrucât nu vor suprasolicita digestia pe timpul nopții și provoca insomnie. De asemenea, evită băuturile alcoolice înainte de culcare.

3) Mergi la culcare și trezește-te la aceleași ore în fiecare zi. Acest lucru va ajuta la crearea unui bioritm, iar trezitul de dimineață o să apară din reflex, chiar și fără ceas deșteptător.

4) Păstrează același program de somn și în weekend. Deși și socializarea din weekend este importantă pentru calitatea vieții, culcarea la ore târzii la sfârșit de săptămână poate perturba ritmul somn-veghe pentru întreaga săptămână care urmează.

5) Păstrează o oră de liniște înainte de culcare. Evită exercițiile fizice puternice și lumina artificială strălucitoare, cum ar fi cea emisă de televizor, ecranul computerului și al telefonului inteligent.

Pentru acestea din urmă, poți folosi un filtru care reduce undele de lumină albastră, cele care semnalează creierului că trebuie să stea treaz. Activitatea recomandată înainte de somn este cititul.

6) Evită nicotina (țigările) și cofeina (inclusiv băuturi răcoritoare cofeinizate, cafea, ceai și ciocolată). Nicotina și cofeina sunt stimulente și ambele substanțe pot interfera cu somnul.

Efectele cofeinei pot dura până la 8 ore, deci ia acest lucru în calcul când servești cafeaua de după-amiază.

7) Petrece timp în natură în fiecare zi și urmează o rutină de exerciții fizice dimineața. Aceste activități vor contribui și ele la formarea bioritmului.

8) Păstrează dormitorul liniștit, răcoros și întunecat. O veioză pe noptieră este suficientă pentru a crea o atmosferă relaxantă, ideală pentru un somn odihnitor. De asemenea, evită să montezi un televizor sau biroul cu calculatorul în dormitor.