Pareri administrarea ECHINACEEA in mod corect pentru a nu avea parte de EFECTE ADVERSE

Planta medicinala Echinacea este cunoscută pentru efectul de întărire a sistemului imunitat, de aceea mai este numită și  „regina imunității”.

Insa fitoterapeutii sunt de parere ca Echinacea trebuie administrată după anumite reguli pentru că ar putea duce la blocarea sistemului imunitar, în anumite cazuri nedorite.

Echinaceea este o plantă medicinala extrem de inteligentă.

Echinaceea modulează sistemul imunitar, ştie când să-l activeze, ştie când să-l oprească, pentru că răspunsul imunitar este unul complex, trebuie să fie pregătit să se lupte şi să îndepărteze factorii nedoriți, agenții patogeni, dar trebuie să se şi oprească atunci când agentul patogen a ieșit din raza lui de acțiune.
pareri medicale mod de administrare corecta echinaceea

Sunt două tipuri de celule imunitare: celule imunitare helper (care activează răspunsul imunitar) și celule imunitare supresor (care opresc răspunsul atunci când pericolul a fost îndepărtat).

Echinaceea, prin echinacozidă, (compusul activ al echinaceei) ştie să moduleze acest răspuns imunitar, ştie când să activeze, ştie când să oprească răspunsul imunitar.

Echinaceea este şi o plantă care tebuie administrata cu precauții.

Studii clinice efectuate la Universitatea de Medicină din Harvard au arătat că Echinaceea administrată într-un dozaj maximal mai mult de două luni de zile deja lucrează numai pe celule supresor şi blochează răspunsul imunitar.

De aceea, Echinaceea are o limită precisa de administrare.

Terapiile naturiste cu Echinacea pentru modularea imunității se administrează primăvară și toamnă în cure de câte două luni, cu patru luni de pauză. 

Această cură cu Echinaceea se adresează absolut tuturor categoriilor de pacienți.


Se poate folosi Echinaceea şi în stare acută (de exemplu in răceală, viroze).

De exemplu: tinctura de Echinaceea luată o linguriță la 2 ore în prima zi (în partea de trezire, nu şi noaptea) și în următoarele zile de 3-4 ori pe zi câte o linguriță limitează foarte mult perioada de boală.

La copii sau la adulți se recomandă administrarea Echinaceea sub formă de tinctură. 

Doza uzuală de Echinaceea ala copii este o picătură de tinctură per kilogram corp/zi, dar creşte un pic şi frecvență și doza în prima zi administrare pentru a avea o limitare a bolii care să conteze, adică în loc de 7 zile să avem 4.