RECOMANDARI PANCREATITA ACUTA in perioada SARBATORILOR

Iata cateva sfaturi simple despre cum sa ai grija de sanatatea pancreasului tau in perioada Sarvatorilor de Iarna si nu numai...

Mai ales în perioada Sărbătorilor, tubul digestiv şi pancreasul sunt suprasolicitate de consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi, prăjite și de băuturile alcoolice.

ATENTIE! Persoanele care suferă de litiază biliară (in termeni populari pietre la fiere) sunt mai expuse riscului de a face pancreatită din cauza consumului de alimente grase precum sarmalele, carnea de porc, smântâna sau maioneza.
pancreatita acuta sfaturi si pareri prevenire

Sfaturi ce să faci ca să previi pancreatita acuta

1) Limitează consumul de alcool. Bea cât mai puțin sau deloc, astfel îți vei proteja pancreasul de efectele toxice ale alcoolului și îți vei reduce riscul de pancreatită.

2) Ține o dietă săracă în grăsimi. Litiaza biliară, o cauză principală a pancreatitei acute, se poate dezvolta atunci când se acumulează prea mult colesterol în bilă, substanța produsă de ficat pentru a ajuta la digerarea grăsimilor.

Pentru a reduce riscul de calculi biliari, mănâncă o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, care include cereale integrale și o varietate de fructe și legume proaspete.

Pentru a preveni pancreatita, evită alimentele grase sau prăjite, precum și produsele lactate cu grăsimi.

Nivelurile ridicate de trigliceride sau cantitatea de grăsimi transportate în sânge îți pot crește riscul de pancreatită acută.

Deci, este important să limitezi alimentele bogate în zaharuri simple, cum ar fi dulciurile zaharoase și băuturile bogate în calorii, care îți pot ridica nivelul de trigliceride.

3) Consumă in mod regulat fructe și legume

Consumul de legume și fructe crește aportul de fibre și reduce nivelul colesterolului.

Colesterolul scăzut reduce șansele de a dezvolta calculi biliari și de a crește nivelul trigliceridelor, care sunt printre factorii principali de risc pentru dezvoltarea pancreatitei acute.

O dietă bogată în antioxidanți ajută și la eliminarea radicalilor liberi din organism, ceea ce reduce și mai mult inflamația pancreasului.

4) Fă mișcare in mod regulat și incearca sa slabesti

Persoanele supraponderale au mai multe șanse să dezvolte calculi biliari, și prin urmare au un risc mai mare de pancreatită acută.

Pierderea treptată a kilogramelor în plus, menținerea unei greutăți sănătoase cu o dietă echilibrată și implicarea în activități fizice obișnuite poate ajuta la prevenirea formării calculilor biliari.

5) La masa mănâncă porții mici și regulate

Împărțirea aportului alimentar zilnic în șase până la opt mese mici pe zi reduce inflamația pancreasului.

6) Renunță la fumat

Un studiu a dezvăluit că persoanele care fumau echivalentul a cel puțin un pachet de țigări pe zi timp de 20 de ani aveau mai mult decât dublul riscului de a dezvolta pancreatită acută decât nefumătorii.