WIKI care PEȘTE conține MERCUR si alte metale grele NOCIVE si toxice
Ce pește să consumam, care este pestele cu cel mai puțin mercur care nu este nociv.
Si anume vorbim despre intrebarea: care peste contine mercur si nu este sanatos.
In general, consumul de peste este unul benefic pentru santatea noastra, insa din pacate exista si cazuri in care pestele devine toxic si ne poate îmbolnăvi, uneori chiar grav.
Poluarea marilor si oacenelor face ca tot mai multe specii de peşte, unele mai mult decât altele, să conţină şi mercur.
In ultimii 100 de ani, cantitatea de mercur prezenta in primii 100 de metri de la suprafata oceanelor s-a dublat. In apele mai adanci, concentratia de mercur a crescut cu 25%. Astazi, oceanele lumii pot fi considerate adevarate "rezervoare de mercur".
Până la urmă, fiecare peşte conţine o cantitate de mercur, dar important este să ştim pe care ar fi mai bine să-i înlocuim cu varietăţi mai sănătoase.
Top pesti care contin mercur si metale grele nesanatoase
1. Codul de Pacific. Atentie la acest soi de peste oceanic. Este periculos codul provenit din Pacific. Nici codul negru nu trebuie sa fie o alegere pentru masa noastra.
In schim poti manca linistit cod daca pe ambalaj se precizeaza ca pestele a fost recoltat din Atlantic. Nivelul de poluare al acestuia din urma este inferior celui din Pacific.
Din pacate, insa, codul de Atlantic este, se pare, pe cale de disparitie.
2. Tonul in cantitate mare. Recomandat ani de zile, tonul are si el ceva probleme.
Tonu nu este interzis in totalitate, dar nici recomandat a fi consumat in cantitati "uriase".
Astfel, copiii intre 6 si 12 ani pot manca ton, dar nu intr-o cantitate mai mare de 250 de grame pe luna.
Femeile nu trebuie sa manance mai mult de 500 grame de ton, iar barbatii putin peste 650 de grame.
3. Macroul regal (macroul urias) Nici in cazul acestui peste lucrurile nu stau prea bine. Cantitatea de mercur din peste este direct proportionala cu marimea acestuia.
Exista care cred ca daca macroul regal este mai mic de 4 kilograme ar putea fi mai sigur pentru consumul uman.
Situatia este oarecum similara si in cazul macroului spaniol. Intrucat traieste in ape mai apropiate de tarm, macroul spaniol acumuleaza substante periculoase ajunse in ocean in urma activitatii oamenilor.
4. Lufarul. Acest peste reprezinta o sursa importanta de acizi grasi omega-3 si de proteine. Insa pe cat de bogat este in substante sanatoase benefice pentru santate, pe atat de plin Lufarul este si de toxine.
Acest lucru este cauzat de faptul ca Lufarul acumuleaza din apele in care traieste pesticide, toxine si nelipsitul mercur. Asa ca este foarte periculos consumului.
ATENTIE! Chiar si in concentratii foarte scazute, mercurul este nefast, in special pentru dezvoltarea creierului.
Din aceasta cauza, Edward Groth, consilier la Organizatia Mondiala a Sanatatii, declara nu cu mult timp in urma ca aceste recomandari in ceea ce priveste restrictionarea consumului la anumite specii de pesti ar trebui tratate cu toata seriozitatea.