ALERTA! EVALI boala grava provocată de țigările electronice. SIMPTOME si tratament.

Boala Evali provocată de țigările electronice, cum se manifesta, simptome, tratament. 

Doctorul Florin Mihălţan, fostul preşedinte al Societăţii de Pneumologie, spune că simptomele bolii EVALI sunt: tahicardie, febră, accelerarea anormală a ritmului de respiraţie şi hipoximie.

Pneumologul Florin Mihălţan este de parere că şi conduita medicilor trebuie să se schimbe, pentru depistarea noii boli Evali.

boala provocata de tigara electronica

În situaţia în care se prezintă o persoană care are simptomele menționate este indicat ca medicul să întrebe și dacă utilizează țigara electronică, nu doar dacă fumează țigară convențională.

Lichidul din țigara electronică are în compoziție nicotină, aromatizanți, metale grele, precum plumb, nichel, staniu, compuși organici volatili, particule ultra fine și produse chimice cauzatoare de cancer.

Boala EVALI este punctată şi de unele expresii gastrointestinale şi simptome sistemice, şi aproape toate cazurile au avut antecedente de prezentare în ambulator şi dublat, întotdeauna, pentru a identifica leziunile, de nişte indicaţii de radiografie şi tomografie computerizată care, bineînţeles, trebuie combinate cu teste de laborator.

Unul dintre compuşii lichidului din ţigara electronică, propilen glicol, induce crize de astm.

El exacerbează crizele de sufocare la un bolnav cu BPOC cu astm. Aromele sunt în plus dăunătoare în acest produs. Ele sunt la rândul lor cu posibile relaţii cu leziuni pulmonare.

Medicul Florin Mihălţan este de parere că cea mai puternică măsură antifumat care funcționează și pentru țigara electronică este mărirea taxei pe pachetul de tutun.