Bolnav de GRIPA? Vezi ce RISCURI ai ca sa MORI de GRIPA.

Virusul gripal este un virus respirator foarte contagios care afecteaza toate grupele de varsta. Virusul are un efecte diferite asupra fiecarei persoane, iar simptomele pot varia de la usoare pana la grave, care pun viata in pericol. ducand in unele cazuri chiar la decesul bolnavului.

Care sunt riscurile sa mori de gripa

Multi bolnavi care suferă de boli cronice riscă să facă complicații severe dacă fac și gripă.

Este vorba evident despre cei care suferă de boli cronice pulmonare si cardiovasculare, diabet, imunodeficiente, riscul de dezvoltare a complicatiilor severe datorate infectiei gripale este crescut.

wiki ce risc ai sa mori de gripa


1) Riscul de deces din cauza gripei la pacientii cu boli cardio-vasculare

Gripa poate declansa complicatii, cum ar fi infartul miocardic acut (AMI), accidentul vascular cerebral si moartea subita

Gripa poate avea un rol in ateroscleroza prin destabilizarea placilor si asa vulnerabile

Epidemiile gripale sunt asociate cu cresterea mortalitatii datorata infarctului miocardic acut si a bolii cardiace ischemice.

2) Riscul de deces din cauza gripei la Pacientii cu astm

Un studiu desfasurat in Australia a demonstrat ca 19% din pacientii spitalizati pentru astm acut aveau documentata infectia cu virus gripal A sau B in timpul sezonului gripal.

3) Riscul de desce din cauza gripei la Pacientii cu diabet

In fiecare an, 10.000 – 30.000 de decese inregistrate la persoanele cu diabet sunt determinate de pneumonie asociata gripei; rata de deces in aceasta populatie creste cu 5–15% in timpul epidemiilor

In anii in care exista epidemii de gripa, pacientii cu diabet sunt: de 6 ori mai predispusi sa fie spitalizati cu diagnostic de gripa fata de persoanele fara diabet si  de 3 ori mai predispusi sa decedeze prin pneumonie.

4) Riscul de deces din cauza gripei la Pacientii cu boala pulmonara cronica

Exacerbarea bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) – intr-un studiu, pana la 36% din exacerbari au fost raportate a fi determinate de gripa

Varstnicii cu boala pulmonara cronica sunt la risc foarte inalt de complicatii determinate de gripa si boli pneumococice.

ATENTIONARE! Racelile si gripa sunt cauzate de virusuri si nu de bacterii. Prin urmare, antibioticele nu vor elimina simptomele asociate acestor boli.

Mai mult, utilizarea de antibiotice atunci cand aveti un virus poate face mai mult rau decat bine si poate creste riscul de a obtine o infectie mai tarziu, care pot rezista la tratamentul cu antibiotice.