CUM SĂ CREȘTEM COPII INTELIGENȚI EMOȚIONAL. Sfaturi la indemana oricarui parinte

Un copil cu inteligență emoțională ridicată este capabil să-și înțeleagă emoțiile și să și le controleze, manifestă empatie față de ceilalți și se implică în relații sănătoase.

Ca urmare, își va gestiona mai bine diferitele circumstanțe de viață și se va adapta mai ușor față de o persoană cu un nivel de inteligență emoțională mai scăzut.

De altfel, studiile clinice arată că o inteligență emoțională ridicată în copilărie și în adolescență este asociată cu o mai bună autocunoaștere și cu încredere în sine ridicată, precum și cu rezultate școlare
superioare, inclusiv cu performanțe academice, precum și cu mai puține comportamente problematice.
sfaturi inteligenta emotionala la copii

Copiii nu se nasc cu sau fără inteligență emoțională, ci își dezvoltă abilitățile în cauză prin modelul oferit de părinți sau de alți adulți semnificativi (bunici, frați/surori, profesori) și prin diferitele experiențe de viață.

Astfel, atunci când copilul este mic, părintele poate verbaliza emoția în locul lui in moduri precum: „Ești supărat că nu poți ajunge la jucărie?” sau „Văd că ești foarte supărat pe el”.

Chiar și simplul fapt de a-l face atent pe copil la emoție și la cum aceasta îi influențează comportamentul este important.

Fiind încurajat în acest sens, copilul va învăța să își exprime emoțiile, verbal și non-verbal, folosind etichetele verbale corespunzătoare: furios, trist, fericit, speriat, cu acțiuni non-verbale care se vor potrivi cuvintelor.

În schimb, dacă părintele îi spune copilului: „Nu mai fi supărat(ă)”, „Nu trebuie să te simți așa, pentru că...” sau „Nu mai fi așa sensibil(ă)”, „Băieții nu plâng”, copilul înțelege că emoția pe care o simte „nu este cea corectă”.

ATENTIE! Totuși, nicio emoție nu trebuie reprimată, ci exprimată și bine gestionată. 

Orice copil va fi mult mai fericit dacă va fi încurajat de către părinți să se desprindă de ei, să capete încredere în sine prin conștientizarea calităților și capacităților sale.

Iar începând cu experiențele noi din mediul școlar, copiii vor întâlni multe provocări și au nevoie să fi e independenți pentru a le face față.

În acest sens, este bine ca încă de la vârste mici, să fi e încurajați să capete autonomie prin luarea unor decizii în ceea ce-i privește sau prin realizarea unor activități simple (îmbrăcat, încălțat).

Exersarea unor decizii mici în timpul copilăriei va ajuta copilul să ia decizii mai importante în viitor