DEFICITUL de VITAMINA B12 duce AMORTELEA membrelor, NEUROPATII cauzate de leziunile ale nervilor

Parere medicala actuala este ca o deficiență de vitamina B12 poate duce la grade diferite de neuropatie, leziuni ale nervilor care pot provoca furnicături și amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor persoanei afectate.

Vitamina B12 (cobalamină) este importantă pentru multe funcții ale corpului, cum ar fi sănătatea creierului, producția de celule sanguine și buna funcționare a sistemului nervos, dar și pentru hematopoieză.

Principalele simptome ale deficienței de vitamina B 12 pot include: senzația de oboseală ușoară dar și semne de tulburări ale dispoziției – depresia.
simptome deficienta vitamina b12 picioare amortite

Diagnosticul se stabilește în urma unei analize la sânge care este recomandată de medicul de familie în cazul în care pacientul este suspect de anemie pernicioasă.

Lipsa consumului de carne duce la instalarea deficienței de vitamina B 12. De aceea, persoanele vare urmeaza o dieta vegetariana trebuie să fie foarte atente la alimentația lor.

Există anumite afecțiuni care pot afecta capacitatea organismului de a absorbi vitamina B 12. 

Mai exact, boala celiacă – în care sistemul imunitar al corpului reacționează la gluten prin distrugerea mucoasei intestinului, boala Crohn – o afecțiune autoimună care provoacă inflamații persistente ale tractului gastro-intestinal.

Dar și de gastrita atrofică care este o afecțiune în care mucoasa stomacului este îngustă și limitează producția de acid.

Însă principala problemă de sănătate asociată cu absorbția slabă a B 12 este o afecțiune pe care medicii o numesc „anemie pernicioasă”.

Principalele simptome ale acestei anemii includ: diaree sau constipație, epuizare, pierderea poftei de mâncare.