DIETA mediteraneana pareri pozitive in PREVENIREA CIROZEI Hepatice

Oamenii de stiinta sunt de parere ca dieta mediteraneană bogată în antioxidanți are un efect protector în fazele timpurii și avansate ale cirozei hepatice.

Profesorul Annalisa Berzigotta, membru al consiliului Asociației Europene pentru Studiul Ficatului, a descris studiul medical de fata drept „important”, pentru că se „adaugă la dovezile existente care arată efectul robust, pleiotropic benefic de adoptare a unei diete în stil mediteranean asupra sănătății umane”.

Cercetatorii au urmărit 157 de pacienți americani și 139 turci, unii sănătoși, alții bolnavi, timp de trei luni pentru a evalua riscul de spitalizare, cauzat de complicații precum icter și calculi biliari.

DIETA mediteraneana regim bun pentru ciroza hepatica comentarii bune
Cercetătorii, conduși de dr. Jasmohan Bajaj, au descoperit o diferență izbitoare între microbiomul intestinal al adulților turci și americani.

În sensul că microbiomul adulților turci este mult mai divers decât cel al americanilor care preferă o dietă occidentala clasica.

Mananci conform regimului  de alimentație mediteraneană  si stai departe de spitale. Totodată, datele studiului arată că americanii au o mai mare rată de spitalizare decât au turcii.

„Este primul studiu stiintific care arată că există o legătură între dieta pe care o avem, diversitatea microbiomului și evoluția clinică a cirozei”, a explicat Dr Bajaj.

Ciroza hepatica este o boală care ucide, anual, în lume, peste un milion de oameni.

Insa studiul clinic de fata arata ca pacienții cu ciroza hepatica au șanse mai mari să nu zacă internați în spital dacă trec la dieta mediteraneană, ba chiar le cresc șansele să-și amelioreze starea de sănătate.

Ca pentru multe alte boli, una dintre cheile victorioase este alimentația! Astăzi, vorbim despre alimentația mediteraneană, care nu protejează doar inima, ci și ficatul!

Acest tip de regim alimentar mediteranean este bogat în fructe, legume, cereale integrale, ulei de măsline, pește și fructe demare.

Iar studiul recent de fata arata ca dieta mediteraneană are efecte benefice și în cazul bolnavilor cu ciroză.