EXCESUL de FIER afecteaza INIMA si FICATUl. Atentie la suplimentele cu fier

ATENTIONARE! Suplimentarea zilnica cu cantitati excesive de FIER poate provoca afectiuni grave ale organismului.

Inima si ficatul pot fi grav afectate de depasirea cantitatii zilnice recomandate de FIER.

Cea mai mare parte a fierului din organism se găseşte în globulele roşii din sânge, fiind implicat în transportul aportul de oxiogen către ţesuturile corpului.

Fierul ca si mineral este un element cheie în producerea energiei celulare şi intră în structura multor proteine şi enzime necesare menţinerii sănătăţii.
efectele adverse ale suplimentelor de fier

Femeile care nu au ajuns la menopauză pierd periodic o anumită cantitate de fier, din cauza sângerărilor menstruale, însă femeile aflate la menopauză, precum şi bărbaţii, trebuie să fie atenţi la cantitatea de fier pe care o consumă, deoarece acesta, odată ajuns în organism, nu se mai elimină, în mod normal, decât în cantitate foarte mică.

In acest mod fierul se poate acumula în ţesuturi şi organe, inclusiv în ficat şi inimă, afectând fgrav uncţionarea acestor organe.

Dacă obisnuiti sa luaţi suplimente alimentare, spun specialiştii , şi nu sunteţi siguri dacă acestea conţin sau nu fier, verificaţi.

In America fabricanţii nu sunt obligaţi să treacă pe etichetă doza dintr-o anumită substanţă, dacă această doză nu e mai mare decăt cea maximă recomandată zilnic.

Limita maximă zilnică a cantităţii de fier ingerate a fost stabilită la 45 mg pentru adulţi, însă, în general, femeile adulte care nu au ajuns la menopauză şi care nu sunt gravide nu au nevoie de mai mult de 18 mg zilnic; în cazul bărbaţilor şi femeilor peste 50 de ani, aceştia au nevoie de aproximativ 8 mg pe zi.

Ca exemplu, o porţie de carne de vită de cca. 85 grame  sau o jumătate de cană de linte conţin câte 3 mg de fier, însă din cantitatea de fier ingerată, doar 3-35% este absorbit, în funcţie de alimentul din care provine şi de alţi factori care influenţeză absorbţia (de exemplu, ceaiul verde reduce absorbţia fierului în sânge, în timp ce vitamina C măreşte absorbţia fierului).