STATINELE pareri pro si contra. Monacolina K alternativa naturala la statine.

Inainte sa vedem care sunt parerile actuale despre STATINE despre beneficiile si efectele lor secundare, trebuie sa constientizati fptul ca nivelul mare de colesterolul reprezinta unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inima, poate cauza ingustarea arterelor si pierderea flexibilitatii acestora, ducand la un risc crescut de infarct miocardic si de accident vascular cerebral.

In cazul in care medicul ti-a prescris medicamente pe baza de statine pentru scaderea colesterolului, la ce rezultate te astepti?

Care sunt parerile si comentariile daca STATINELE merita riscul efectelor secundare de care poate ai auzit, precum durerile musculare si problemele de memorie?

Cert este ca beneficiile statinelor sunt dovedite, iar preocuparile pentru efectele secundare ar putea fi exagerate in contextul dovezilor care exista in favoarea lor.
noi opinii pro si contra statine beneficii efecte secundare

"Statinele sunt solutia cea mai buna pe care o poti adopta – cu exceptia cazului in care fumezi si te lasi te fumat", afirma Dr. Cannon un reputat cardiololog in cadrul Brigham and Women’s Hospital, afiliat Harvard.

Parerea medicala actuala este ca statinele reduc in general cu aproximativ 20% pana la 50% riscul cardiovascular.

Pe scurt, la orice risc ai fi expus cand incepi sa iei statine, aceasta medicatie il poate scadea substantial.

In studiile clinice vaste, pana la unul din 10 oameni care au luat statine au raportat probleme musculare precum dureri musculare, crampe sau slabiciune musculara. Dar nu inseamna ca statinele au cauzat aceste simptome ale muschilor.

"Oamenii au tot timpul dureri musculare, care nu au legatura cu statinele", afirma Dr. Cannon. Poate doar le atribuie statinelor. »

Un studiu recent publicat in Annals of Internal Medicine sprijina aceasta afirmatie. Intr-un grup de peste 100.000 de persoane care luau statine, jumatate au renuntat sa mai ia. Aproximativ unul din cinci a renuntat sa mai ia statinul din pricina durerilor musculare. Dar dintre cei care au reluat statinele mai tarziu, 90% au fost capabili sa continue tratamentul.

Statinele pot creste nivelul de zahar din sange – chiar suficient sa declanseze un diagnostic nou de diabet. Pe de alta parte, medicii prescriu statine persoanelor care sufera de diabet pentru a reduce riscul de boli cardiace asociate acestei afectiuni. In fond, beneficiul cardiac cantareste mai greu decat riscul redus de diabet, afirma dr. Cannon.

MONAKOLINA K (Drojdia de orez rosu) alternativa naturala sigura la Statine

Drojdia de orez rosu (produsul unor fungi, Monascus purpureus, care se dezvolta pe orezul alb) este folosita in mod frecvent ca remediu natural pentru scaderea valorii colesterolului si pentru a contribui la sanatatea inimii, mai ales ca are mai putine efecte adverse1 decat anumite medicamente.

Un studiu realizat pe 25 de persoane a aratat ca drojdia de orez rosu a redus colesterolul total, in medie, cu pana la 15% si a scazut valoarea colesterolului LDL "rau" cu pana la 21% in aproape doua luni de tratament.

Drojdia de orez rosu este un supliment alimentar care contine monacoline, acizi grasi nesaturati si fitosteroli care pot sa scada colesterolul LDL (adica lipoproteinele cu densitate mica din sange). 

Un studiu clinic a analizat si daca acest tip de drojdie poate fi folosita in cazul pacientilor cu intoleranta la statine.

Dupa ce oamenii de stiinta au identificat 25 de pacienti tratati cu drojdie de orez rosu, pe o perioada mai mare de sau egala cu 4 saptamani, ei au vrut sa afle ce efecte adverse au avut acesti pacienti in urma folosirii altor agenti care scad lipidele sangvine.

Cercetatorii au observat ca in cazul pacientilor care nu puteau tolera folosirea zilnica a statinelor, nivelul colesterolului total a scazut cu 13%, iar nivelul colesterolului LDL a scazut cu 19%.

Concluzia cercetatorilor a fost ca drojdia de orez rosu a fost bine tolerata de acesti pacienti si ca ea este o alternativa acceptabila in cazul pacientilor cu intoleranta la alte medicamente hipolipemiante.