VITAMINA B9 utila in prevenirea riscului unui Accident Vascular Cerebral AVC

Oamenii de stiinta sunt de parere ca acidul folic (VITAMINA B9) este foarte eficientă în reducerea riscului unui accident vascular cerebral (AVC).

In cadrul studiului cea mai eficientă în reducerea riscului de AVC s-a dovedit a fi vitamina B9, în timp ce vitamina B12 nu a avut niciun efect in riscului unui accident vascular cerebral.

Acidul folic este o forma solubila in apa a vitaminei B. Acesta este un ingredient cheie in producerea acidului nucleic care sta la baza materialului genetic.

Este important de mentionat ca folatul se regaseste in mod natural in alimente, in timp ce acidul folic este forma sintetica a vitaminei B9, cea care se regaseste in suplimentele alimentare.
vitamina b9 eficienta in prevenirea accidentului vascular cerebral

Inca din anul 1998, alimente precum cerealele, painea, pastele si nu numai, au fost fortificate (imbogatite) cu acid folic.

Cercetătorii au analizat rezultatele a 14 studii clinice la care au luat parte 54.913 de persoane.

Rezultatele au scos la iveală că persoanele care au luat suplimente de vitamina B timp de 6 luni şi-au redus cu 7% riscul unui accident vascular cerebral.

Deficitul de acid folic este asociat cu nivelul ridicat de homocisteina din sange, de aceea acest deficit creste riscul de infract iocardic, dar si de alte afectiuni cardiovasculare.

Deficiența de vitamina B9 derivă din abuzul de alcool sau anumite boli, cum ar fi diabetul zaharat, și boli celiace care provoacă producția redusă de globule roșii, având drept rezultat anemia.

La femeile însărcinate, lipsa de vitamina B9 poate avea efecte negative asupra dezvoltării corecte a sistemului nervos. În unele cazuri, deficiența ridicată de acid folic poate cauza nașterea prematură cu spina bifia.

VEZI AICI PRETURILE LA ACID FOLIC 800ug

Iata si lista cu dozele zilnice recomandate de Vitamina B9 (acid folic)

Pentru tratarea deficitului de acid folic, de exemplu, doza standard este de 250 micrograme la 1 miligram/ pe zi.

Pentru femeile insarcinate, insa, se recomanda 400 mcg de acid folic pe zi, sub forma de supliment alimentar.

Femeile care au avut o sarcina cu complicatii si vor sa faca din nou un copil ar trebui sa ia 4 miligrame de acid folic pe zi cu o luna inainte de a ramane insarcinate, iar apoi inca 3 luni.

Pentru reducerea riscului de cancer doza zilnica recomandata este de 400 mcg.

Daca nivelul de homocisteina din sange este cauza pentru care se ia acidul folic, se recomanda o doza de 200 mcg la 15 mg pe zi, insa se poate folosi si o doza zilnica de 800 mcg la 1 mg.

La copiii mai mici de 6 luni se recomanda o doza de 65 mcg de acid folic, care creste la 80 de mcg intre 7 si 12 luni.

Copiii cu varsta cuprinsa intre 4-8 ani au voie sa ia o doza de acid folic nu mai mare de 400 mcg.

Doza creste la 300 mcg dupa varsta de 9 ani si la 400 mcg dupa implinirea varstei de 13 ani.

Femeile insarcinate sau care alapteaza au nevoie de o doza zilnica de 500 – 600 mcg.