Care este ALIMENTATIA recomandata cand ALAPTEZI

Recomandari medicale ce trebuie să mănânce o femeie care alăptează

1) Proteinele in alimentația în alăptare. Proteinele de origine animală sunt esențiale în creșterea și întărirea organismului bebelușului, în primul rând grație aportului de fier pe care-l aduc atât pentru mamă, cât și pentru copil, și nu in ultimul rând pentru că au un rol decisiv în formarea hormonilor, enzimelor și anticorpilor necesari pentru formarea sistemului imunitar al bebelușului.

Precizam că bebelușii alăptați la sân au un risc mult mai scăzut de a dezvolta anemii feriprive datorită lactotransferinei din laptele matern care asigură asimilarea optimă a fierului pentru bebeluș.

Alimentația recomandata în alăptare trebuie să conțină în proporție de 15-20% proteine de origine animală, adică aproximativ 80-100 grame proteine/zi.

recomandari alimentatia potrivita cand alaptezi


Acestea se găsesc în carne, pește, lactate, ouă, acestea din urmă fiind și bogate în vitamina D, esențială pentru dezvoltarea sistemului osos al bebelușului.

2)  Legumele alimentația în alăptare. O femeie care alăptează trebuie să mănânce în special legume cu frunze verzi, acestea fiind bogate atât în fier, cât și în calciu, dar și în alte vitamine și minerale esențiale în perioada alăptării.

Sunt preferate salatele, andive, ștevia, loboda, spanacul, frunzele de pătrunjel, varza, fasolea verde.

Dar morcovul și sfecla sunt ideale pentru a echilibra necesarul de vitamină A al bebelușului.

3) Acizi grași esențiali in alimentația în alăptare. Acizii grași esențiali sunt necesari pentru buna dezvoltare neurologică a bebelușului și nu ar trebui să lipsească din meniul de alăptare.

Grăsimile fac parte din alimentația recomandate în alăptare, însă punctăm că acestea trebuie să reprezinte cam 25-30% din totalul zilnic, adică aproximativ 50- 60 grame de grăsimi/zi.

Cele mai bune surse de acizi grași esențiali sunt peștele gras, categorie din care se disting somonul, macroul, sardinele, heringul și tonul, și uleiurile naturale presate la rece, dar și avocado.

4) Produsele Lactate in alimentația în alăptare. Dincolo de proteine, lactatele conțin calciu, iar acest mineral este indispensabil în alimentația din perioada de alăptare.

Pentru o femeie care alăptează, necesarul zilnic de calciu luat din alimentație trebuie să fie de 1000-1200 mg.

Cele mai bune surse de calciu le reprezinta lactatele, însă este de preferat a se evita cele degresate (0,1%grăsime) deoarece conțin foarte puțin calciu, dar și cele foarte grase, așa cum sunt lactatele de oaie sau bivoliță, al căror conținut de grăsime ridicat (peste 20-25%) este de natură calorică.

5) Fructele oleaginoase și semințele in alimentația în alăptare. Fructele oleaginoase și semințele, consumate pe post de gustări, vor contribui mult la asigurarea necesarului de calciu din timpul alăptării. În această categorie întră alunele, nucile, fisticul, migdalele, caju, semințele de in, susan, mac, chia și chiar dovleac.

6) Glucidele in alimentația în alăptare. Glucidele pot fi o capcană pentru proaspetele mămici pentru că în această categorie intră și produsele de patiserie și dulciurile, alimente care ar trebui introduse cu moderație în meniul de alăptat.

Glucidele, însă, se pot găsi și în alimente mult mai sănătoase și mai puțin procesate și ar fi ideal ca femeile care alăptează să le introducă în meniu cu întâietate.

Din această categorie fac parte mult râvniții cartofi, mazărea, fasolea boabe, lintea și năutul. Glucidele trebuie să reprezinte 50-55% din alimentația din perioada alăptării, adică aproximativ 200-250 grame de glucide/zi.

7) Fibrele alimenatare in alimentația în alăptare. Fibrele se găsesc în fructe și legume, dar și în cerealele integrale și sunt esențiale în perioada de alăptare pentru că previn constipația mamei și susțin buna funcționare a sistemului digestiv.

Mai mult chiar, fructele și legumele crude conțin vitaminele necesare bebelușului pentru a crește și a-și întări sistemul imunitar, iar cerealele integrale aduc organismului necesarul de acid folic.

Este bine de inteles că o carență de acid folic sau vitamina B9, așa cum mai este cunoscut, conduce la încetinirea creșterii bebelușului.

Alte surse natuale recomandate de acid folic sunt bananele, sparanghelul, broccoli, portocalele, grapefruitul, papaya, zmeura, căpșunele, dar și spanacul.