GRAVIDELE care mănâncă grăsimi afectează NEGATIV flora intestinala a BEBELUSULUI

Echipa de cercetători de la Baylor College of Medicine din Houston este de parere că bebelușii ai căror mame au mancat alimente cu conținut crescut de grăsimi pe perioada sarcinii aveau mai puține bacterii Bacteroides în intestine decât bebelușii ai căror mame avuseseră o dietă mai redusă în grăsimi.

Acest nou studiu trage un semnal de alarmă: femeile însărcinate care consumă multe alimente cu conținut ridicat de grăsimi ar putea produce alterarea florei bacteriene la nou-născuți, fapt ce poate afecta în mod negativ nutriția și dezvoltarea nou-născutului.

Alimentația femeilor însărcinate influențează sănătatea și dezvoltarea bebelușului, în aces sens existând mai multe recomandări din partea medicilor pentru viitoarele mămici.

alimentatia gravidelor si bolile intestinale la bebelusi


Cercetătorii de la Baylor College of Medicine din Houston au ajuns la această concluzie după ce s-au analizat probe de scaun de la 157 de nou-născuți prelevate la 24-48 de ore de la naștere.

Pentru 75 dintre acești bebeluși s-a mai luat o probă de scaun la vârsta de 4-6 săptămâni.

Pentru a evalua dieta mamei s-a folosit un chestionar privind obiceiurile alimentare din ultima lună de sarcină, completat de mamă.

Astfel, s-a estimat aportul caloric zilnic rezultat din surplusul de zahăr, grăsime și fibre.

Bacteriile din genul Bacteroides ajută la descompunerea și reținerea energiei din anumiți carbohidrați, iar un număr scăzut al acestor bacterii se traduce în imposibilitatea de folosire a carbohidraților.

Acest lucru poate duce la un aport energetic scăzut și la o dezvoltare imunitară deficitară.