OTITA agravata de GRIPA poate fi mortala, este parerea medicilor ORL

În sezonul GRIPEI ar trebui sa acordaţi o atenţie sporită OTITELOR. Asta deoarece conform opiniilor medicale. OTITA netratată şi agravată de GRIPĂ poate deveni o afecţiune mortală.

Una din cauzele agravării gripei ar putea fi otita nedepistată care, mai ales în cazul copiilor care dezvoltă foarte ușor această boală, poate fi un punct de plecare pentru meningită, o infecție a creierului, cu potențial letal.

Orice persoană care observă că simptomele gripei sau răcelii nu se ameliorează în trei zile, ar trebui să meargă la un consult ORL pentru că ar putea fi vorba de otită. 

Otita se manifestă prin apariția febrei de peste 38 de grade Celsius, durerii în spatele urechii și migrenei. Pot apărea și tulburări de echilibru sau senzație de vomă.

otita agravata de gripa devine o boala grava chiar letala


Otitele pot fi externe sau medii. Otita medie, infectie a urechii medii, poate fi o complicatie a infectiilor amigdaliene, rino-faringiene si sinusale.

De altfel, otita se numara printre bolile care recidiveaza cel mai frecvent. In cazul otitelor medii, atat pentru adulti, dar in special pentru copii, aerosolii sunt o solutie eficienta.

În cazul copiilor febra care apare în cursul nopții poate fi un semn de otită. Mai pot apărea vărsături, scaune proaste.

Dacă ajunge la ORL, se face o timpanotomie, adică se deschide timpanul și se elimină presiunea craniană dar și infecția și în acest fel putem preveni răspândirea infecției către creier, adică meningita.

Netratata sau tratată necorespunzător, otita duce la forme grave, afectand urechea medie si pe cea interna, cu complicatii endocraniene (meningite, meningoencefalite, abcese cerebrale), putand duce chiar la pierderea auzului.