Pareri despre GRASIMEA abdominala de la diabet zaharat, hipertensiune arteriala si alte boli de inima

Opiniile comunitatii medicale despre pericolul pe care grasimea abdominala in exces il reprezinta pentru sanatate sunt unanime si atrag atentia asupra faptului ca valori mai mari de 94 cm la barbati, respectiv 80 cm la femei prezic: diabet zaharat, hipertensiune arteriala si chiar cancer de colon.

Grasimea abdominala in exces la femei si barbati apare de multe ori in contextul obezitatii, al carei diagnostic se face prin intermediul indicelui de masa corporala (IMC).

Indicele de masa corporala este un parametru care ia in calcul greutatea si inaltimea individului.

Acest parametr nu masoara insa adipozitatea la nivel abdominal, existand persoane care au IMC in limite normale, dar un nivel crescut de grasime viscerala.

grasimea de burta pericol pentru sanatate dupa parerea medicilor

Problema cu grasimea abdominala este ca excesul de grasime nu este limitat la stratul superficial de grasime situat chiar sub piele (grasime subcutanata), ci include si grasimea viscerala, care se afla adanc in interiorul abdomenului si care inconjoara organele interne.

O talie peste 100 cm la barbati si 90 cm la femei creste riscul de:
  • Infarct miocardic
  • Accident vascular cerebral
  • Hipertensiune arteriala
  • Diabet zaharat de tip 2 si rezistenta la insulina
  • Cancer colorectal
  • Apnee in somn
  • Disfunctie erectila 
  • Deces prematur

Procesul de imbatranire joaca un rol important in acumularea grasimii abdominale. Pe masura ce inaintezi in varsta, pierzi masa musculara, in special daca nu esti activ fizic.

Pierderea masei musculare scade viteza cu care organismul consuma caloriile, ceea ce poate ingreuna efortul de a mentine o greutate sanatoasa.

Exista dovezi ca repercusiunile unui accident vascular cerebral sunt mai usoare in cazul pacientilor care au un nivel scazut de grasime viscerala.

Primele analize de sange care pot atentiona asupra riscului metabolic sunt glicemia, trigliceridele, colesterolul si acidul uric.

Burta sau grasimea abdominala poate fi micsorata prin adoptarea unei diete alimentare si prin practicarea exercitiilor fizice.

In plus, barbatii pot pierde mult mai usor in greutate decat femeile, deoarece au un procent mult mai mare de muschi si, astfel, ard mult mai multe calorii, daca vor practica sport. 


MAI POTI CITI