Pareri medicale: Omega-3 și vitaminele B pot reduce nivelul homocisteinemiei prevenind infarctul miocardic

Noi opinii medicale privind reducerea concentrației crescută a homocisteinei plasmatice (hiperhomocisteinemia) care poate avea efecte negative asupra stării de sănătate. 

Hiperhomocisteinemia poate fi asociată cu un risc semnificativ mai crescut de boală cardiovasculară, implicit accident vascular cerebral, infarct miocardic, tulburări neurologice și osteoporoză.

O meta-analiză publicată în jurnalul medical Nutrition Research a evaluat efectele suplimentării dietei doar cu acizi grași Omega-3 sau asociați cu acid folic și vitamine din complexul B, asupra concentrației plasmatice ale homocisteinei. 

Hiperhomocisteinemia tratament eficient cu omega 3 si vitamina b


Homocisteina este metabolizată prin intermediul unor mecanisme biochimice, sub acțiunea unor vitamine din complexul B: acidul folic (vitamina B9), vitamina B6, B12 și riboflavina (vitamina B2). 

Deficitul acestor vitamine inhibă metabolizarea homocisteinei și prin urmare, poate conduce la acumularea acesteia în organism și la potențiale consecințe negative asupra stării de sănătate. 

Măsurarea homocisteinei plasmatice este considerată un biomarker nespecific pentru identificarea carenței vitaminelor B.

Chiar daca acizii grași polinesaturați Omega-3 nu sunt implicați în mod direct în procesele biochimice de sinteză și metabolizare ale homocisteinei, cum este cazul vitaminelor din complexul B, deficitul acestor acizi ar putea altera expresia unor gene implicate în principalele căi de metabolizare ale homocisteinei (trans-sulfurarea la cisteină și remetilarea la metionină).

Conform rezultatelor studiului clinic, suplimentarea cu acizi gași polinesaturați EPA și DHA, indiferent de asocierea vitaminelor B, a condus la reducerea semnificativă a nivelului homocisteinei plasmatice cu 1,18 micromoli/litru. 

Asocierea acizilor Omega-3 cu acid folic și alte vitamine din grupul B a condus la reducerea homocisteinemiei în medie cu 1,37 micromoli/litru, comparativ cu suplimentarea doar cu acizi grași polinesaturați (-1,09 micromoli/litru).


MAI POTI CITI