TELEFOANELE MOBILE cresc riscul de CANCER tiroidian la persoanele predispuse genetic

Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică Yale sunt de parere ca radiațiile electromagnetice (RFR) provenite de la telefoanele mobile sporesc riscul de cancer tiroidian la persoanele cu risc genetic de a dezvolta această afecțiune.
Cancerul tiroidian continuă să reprezinte o problemă de sănătate globală, îngrijorările specialiștilor fiind accentuate de creșterea constantă a ratelor afecțiunii în regiuni dezvoltate de pe glob.

Publicat recent în revista științifică Environmental Research, studiul clinic de fata a examinat influența combinată a susceptibilității genetice și a utilizării telefonului mobil în raport cu aparitia cancerului de tiroidă.

Datele au fost culese în perioada 2010-2011, în momentul introducerii pe piață a  telefoanelor mobile inteligente (smartphone) astfel că numărul persoanelor care dețineau un telefon inteligent era unul redus.

telefoanele mobile cresc riscul de cancer la tiroida


Tocmai din aceasta cauza, creșterea riscului de cancer tiroidian se poate datora mai degrabă utilizării telefoanelor din generațiile anterioare.

Conform cercetărilor, susceptibilitatea genetică influențează relația dintre utilizarea telefonului mobil și cancerul tiroidian. 

Oamenii de știință au identificat zece variații genetice care cresc riscul de cancer tiroidian în rândul utilizatorilor telefoanelor mobile.

Studiile au arătat că indivizii care utilizau telefonul mobil au avut variații genetice în patru dintre genele specifice studiate și asociate cu un risc de două ori mai mare de a dezvolta cancer.

Deși rezultatele sugerează că radiațiile provenite de la telefon pot crește riscul de cancer tiroidian, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege interacțiunea dintre radiațiile telefonului mobil și variațiile genetice în gene specifice.

Yawei Zhang, M.D., doctor și profesor la Departamentul de Științe ale Sănătății Mediului la Școala de Sănătate Publică Yale a declarat: ca sunt necesare mai multe studii pentru a identifica populațiile care sunt sensibile la radiații de radiofrecvență (RFR) și să înțeleagă expunerea la RFR prin diferite tipuri de telefoane celulare.