VITAMINA D eficienta in tratarea ASTMULUI. Noi opini medicale.

ASTMUL este o afectiune care nu poate fi vindecată, medicamentele ajutând pacientul să gestioneze simptomele și să evite atacurile astmatice. Totuși, nici cele mai bune medicamente nu se dovedesc a fi întotdeauna eficiente.

Suplimenatrea medicației standard in tratarea ASTMULUI cu suplimente de vitamina D ar putea reduce severitatea atacurilor de astm la persoanele afectate. 

Aceasta este parere stiintifica rezultata in urma unei cercetari realizate la Queen Mary University of London (QMUL) din Marea Britanie și publicate în revista The Lancet Respiratory Medicine.

O explicatie a rezultatelor este ca vitamina D stimuleaza imunitatea organismului pentru a lupta cu virusurile respiratorii, principalul factor al declansarii crizelor de astm.

vitamina d tratament astm pareri medicale


De asemenea, vitamina D atenueaza raspunsul inflamatoriu al organismului ce contribuie la aparitia atacurilor de astm si sporeste efectul antiinflamatoriu al tratamentelor medicamentoase pe baza de corticosteroizi.

Pentru a cerceta mai amănunțit această asociere, Prof. Adrian Martineau și colegii săi de la QMUL au realizat o revizuire a șapte studii clinice controlate, care vizau studiul clinic al efectului vitaminei D asupra severității astmului.

Studiile au inclus 955 de pacienți cu astm, care primeau tratament standard pentru afecțiune. Astfel, s-a descoperit că suplimentarea cu vitamina D a redus necesitatea vizitelor la urgențe cu aproape 50%, față de placebo, rata acestor episoade scăzând de la 6% la 3%.

De asemenea, la adulții care au avut un atac de astm, vitamina D a redus necesitatea administrării de steroizi cu 30%, de la 0,43 evenimente per persoana la 0,3 evenimente pe an.

Aceste rezultate sporesc numărul de dovezi care susțin rolul de susținere a vitaminei D în funcționarea sistemului imunitar și sănătatea sistemului osos.

Totuși, rezultatele obținute prin această analiză necesită susținere din partea altor studii clinice efectuate pe grupuri mai diverse de pacienți.