CORONAVIRUS: IMUNITATEA COLECTIVA mai buna decat CARANTINA generala?

Daca majoritatea tarilor aleg sa introduca masuri puternice de carantina pentru a impidica raspandirea Coronavirusului SARS CoV-2, sunt si cateva tari care au o strategie diferită in lupta cu acest virus: aleg calea dezvoltarii imunitatii de grup!

Ideea teoretica pe care se bazeaza acest scenariu este urmatoarea: lasi coronavirusul sa-si faca de cap 3-4 saptamani in comunitate, dar sa infecteze doar tinerii si persoanele puternice.

Apoi, cand acestia se vindeca, adica scapa de virus poti lasa batranii pe strazi. Orice om nou infectat care intra in comunitate va fi inconjurat in principal de cei imuni care nu mai iau virusul, nu se mai infecteaza si nu-l mai dau mai departe.

Asa ca intre cel care vine cu virusul in comunitate si batrani exista un zid de oameni sanatosi care nu mai transmit virusul mai departe.
stiri de ultima ora coronavirusul din china
Aceasta e logica din punct de vedere teoretic. In practica e mai complicat sa-i feresti populatia vulnerabila ca sa scazi mortalitatea la minim, la sub 1-2%.

Este evident ca nici nu se poate ca toata lumea sa stea acasa si nimeni sa nu mai lucreze. Asta este reteta perfecta de intrare in Comuna Primitiva.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a facut un apel către toate persoanele care au o vârstă de peste 70 de ani să rămână în autoizolare, timp de 4 luni, pentru a combate răspândirea coronavirusului.

Johnson a declarat că se teme pentru populația vârstnică, aflată în autoizolare, deoarece o mare parte din acești cetățeni locuiesc singuri. Din acest motiv, a încercat să întârzie restricțiile cât mai mult.

Faptul că cei mai mulţi oameni, majoritatea, fac doar o formă uşoară a bolii ne ajută să avem o imunitate colectivă. Astfel, tot mai mulţi oameni vor fi imuni la boală şi se va reduce transmiterea”, a spus Patrick Vallance, consilierul ştiinţific şef al Guvernului Britanic.

A urmat, premierul olandez Mark Rutte care a declarat luni 16 martie 2020, că dorește să favorizeze dezvoltarea unei imunități colective în Olanda unde, a avertizat el, majoritatea cetățenilor vor fi contaminați de noul coronavirus, excluzând o izolare totală a populației.

Guvernul olandez a ordonat duminică, 15 martie 2020, închiderea școlilor, a barurilor dar și a celebrelor coffee shops până în 6 aprilie.

În discursul de luni, premierul Mark Rutte a afirmat că guvernul dorește ajungerea la o "imunitate de grup" în așteptarea vaccinului, astfel încât persoanele cel mai puțin vulnerabila s-ar putea infecta, dar cu protejarea persoanelor în vârstă și a bătrânilor.

El a subliniat că, spre deosebire de Italia, Spania sau Franța, care au impus măsuri puternice pentru a împiedica propagarea coronaviruslui din China, Olanda nu are în vedere izolarea totală.

"În acest scenariu, ar trebui să ne închidem țara un an sau chiar mai mult, cu toate consecințele", a argumentat el, adăugând că virusul "ar putea să reapară imediat dacă măsurile sunt retrase".

Una dintre cele mai importante probleme de după apariția coronavirusului SARS Cov-2 este dacă cei care au fost infectați cu coronavirus pot să-l ia și a doua oară și ce înseamnă acest lucru pentru sistemul imunitar.

Luni 16 martie 2020, atât Patrick Vallance, principalul consilier științific al guvernului britanic, cât și Chris Whitty, consilierul medical al premierului Boris Johnson, au căutat să liniștească populația.

Cei care au avut coronavirusul o dată vor dezvolta o anume imunitate, se întâmplă rar să faci această boală infecțioasă de două ori, au spus cei doi experți.

Rutte a prezentat succint efectele in fiecare dintre scenarii. Bazat pe recomandarile expertilor, a ales ultima varianta, ceea ce aduce cu sine implicit o infectare controlata a celor activi si mai putin vulnerabili. Exista astfel o imunizare partiala, desi nu e definitiva.


MAI POTI CITI