Noi pareri medicale: IBUPROFENUL poate afecta GRAV santatea FICATULUI

Cercetatorii de la de la Universitatea din California sunt de parere ca dozele mari de ibuprofen provoaca leziuni hepatice grave.

Ca orice alt medicament, ibuprofenul poate avea reacții adverse. Una dintre ele este afectarea ficatului, deși aceasta este rară.

Acum, un nou studiu efectuat pe șoareci - de cercetătorii de la Universitatea din California, Davis - sugerează că efectul negativ al ibuprofenului asupra sănătății ficatului poate fi mai semnificativ decât bănuiau medicii.

Ficatul joacă un rol cheie în metabolismul energetic și este esențial pentru homeostazia întregului corp [stabilizarea funcțiilor corporale] prin reglarea metabolismului glucozei, lipidelor și aminoacizilor”, explică cercetătorii în lucrarea lor de studiu, care apare în Scientific Reports.

ibuprofenul poate provoca leziuni hepatice grave


Ficatul este filtrul cheie al organismului, elementul de procesare a tot ceea ce am ingerat, inclusiv medicamente. Drept urmare, medicamentele pot avea efecte nedorite asupra ficatului.

Pentru a determina adevărata capacitate a ibuprofenului de a cauza probleme hepatice, cercetătorii au administrat în mod regulat cantități moderate de ibuprofen la șoareci timp de 1 săptămână.

Doza de ibuprofen a fost echivalentul dozei administrate unui om adult care a luat în jur de 486 de miligrame de ibuprofen pe zi.

La sfârșitul săptămânii, cercetatorii au folosit spectrometria de masă avansată - un set de tehnici care permite oamenilor de știință să stabilească raportul și tipul de substanțe chimice prezente într-un eșantion de laborator la un moment dat.

Cercetătorii au utilizat această metodă pentru a evalua efectele ibuprofenului asupra celulelor hepatice ale șoarecilor.

Am descoperit că ibuprofenul a provocat multe modificări ale expresiei proteice în ficat decât ne-am fi așteptat”, spune co-autorul studiului, prof. Aldrin Gomes.

Atunci când este slab reglat, peroxidul de hidrogen poate deteriora proteinele și poate stresa oxidativ celulele din ficat, afectând sănătatea organului, explică cercetătorii.

Între timp, la șoareci de sex feminin - dar nu și la bărbați, administrarea ibuprofenului a crescut activitatea cytochrome P450s, o clasă de enzimă care contribuie la descompunerea medicamentelor.

Pe baza concluziilor echipei, prof. Aldrin Gome recomandă ca oamenii să ia ibuprofenul cu precauție - asigurându-se că nu vor lua mai mult decât doza recomandată și, în mod ideal, să se abțină de la utilizarea medicamentului dacă simptomele sunt ușoare.


MAI POTI CITI