Pareri cele mai eficiente CONDIMENTE care ajuta DIGESTIA

Condimentele nu ne ajuta doar sa preparam mancaruri delicioase. Condimentele au numeroase efecte benefice asupra starii noastre de sanatate.

Condimentele reprezinta o sursă naturală de vitamine, minerale şi antioxidanţi.

Unele mirodenii au inclusiv proprietatea de a face mâncărurile grele mai uşor de digerat.

Iata asadar o listă cu cele mai recomandate condimente care sa va ajute sistemul digestiv sa fie sanatos.

1) Boiaua de ardei iute

Boiaua iute rezultă din ardei iuţi uscaţi şi măcinaţi. Ardeiul iute, respective boiaua, conţine vitamina C şi potasiu, fiind un puternic dezinfectant al mucoastei bucale, al stomacului şi intestinului.


Cu boiaua de ardei iute puteţi accelera procesul de slăbire, să stimulaţi lupta cu agenţii patogeni şi vă întăriţi imunitatea.

Bioaua de ardei iute accelerează metabolismul, reduce colesterolul, contribuie la prevenirea proceselor degenerative şi a îmbătrânirii.

Boiaua din ardei iute, luată în doze mici, ajută la obţinerea unei digestii normale. În doze mari are însă acţiune purgativă.

2) Chimenul

Chimenul are un gust puternic, iute-amărui. De obicei, se adaugă în mâncarea de fasole, la cartofii copţi, la fripturile de pui.

Seminţele de chimen sunt de ajutor când aveţi o digestie lentă. Ceaiul de chimen poate fi administrat când vă confruntaţi cu spasmele intestinale, colicile abdominale.

Chimenul stimulează pofta de mâncare şi alină crampele, mai ales la copii ( ceaiul de chimen se utilizează cu prudenţă şi în doze recomandate de medic la copiii mici).

Pe lângă proprietăţile sale digestive, chimenul susţine şi lactaţia la femeile care alăptează.  Este contraindicat însă femeilor însărcinate.

3) Anason

Este apreciat pentru mirosul plăcut şi gustul dulce şi uşor picant. Anasonul sub formă de pudră se foloseşte la asezonarea produselor de panificaţie şi cofetărie cât şi la aromatizarea băuturilor.

Fructele de anason, cu tot cu seminţe, au forma unor stele (anason stelat). Acestea dau savoare compoturilor, murăturilor (varză roşie, castraveţi), mâncărurilor de dovlecei, preparatelor din ciuperci, fripturilor cu carne şi cu legume dulce-acrişoare.

Uleiul volatil din anason excită secreţiile pancreatice şi intestinale, ajutând astfel digestia. Din seminţele de anason se poate prepara un ceai, care se consumă în special după masă, facilitând digestia şi împrospătând respiraţia.

4) Coriandrul

Coriandrul este o plantă aromatică, rudă cu pătrunjelul şi leuşteanul, de la care se foloseşte atât frunzele tinere, cât şi seminţele.

Ce-i drept, în bucătăria românească se utilizează mai mult seminţele. De obicei, se folosesc în amestecuri de condimente, în special în garam masala.

Coriandrul stimulează secreţiile gastrointestinale, accelerează activitatea unui intestine leneş, este bactericid şi fungicid.

Coriandrul este recomandat în digestii lente, tulburări dispeptice, balonări, colici ( la copii). Nu se recomandă în sarcină şi alăptare.


MAI POTI CITI