ANOSMIA, Pierderea Mirosului, simptom frecvent întâlnit în răceli, gripe și infecții cu SARS

Pierderea mirosului forum medical, de ce ne pierdem mirosul cand racim, uleiuri esentiale pentru pierderea mirosului, pierderea mirosului tratament natural.

Conform dictionarului medical, Anosmia reprezinta pierderea completa a mirosului. La persoanele vârstnice, anosmia poate dura mai mult ca la cele tinere și, în anumite cazuri, poate fi un indicator al unei afecțiuni mai grave.

Pierderea mirosului aduce, cu sine, schimbarea gustului mâncării sau, uneori, pierderea acestuia, ceea ce poate afecta calitatea vieții.

Anosmia survine cand tumefactia intranazala sau un alt tip de obstructie impiedica mirosurile sa ajunga in zona olfactiva. 
pierderea mirosului cauze simptome tratamente naturiste

Cand neuroepiteliul olfactiv este distrus (cum se intampla in infectiile virale, in rinita atrofica sau in rinita cronica din cadrul bolilor granulomatoase si tumori) sau cand nervii olfactivi, bulbii, tracturile sau conexiunile centrale sunt distruse (de exemplu in traumatisme cerebrale, chirurgie intracraniana, infectie sau tumori) apare aceasta problema.

Alături de pierderea simțului mirosului, alte simptome ale ansomiei (pierderii mirosului) sunt :

Tuse persistentă, strănut și congestie nazală
Dureri de cap și stare febrilă
Dificultăți de respirație
Edem (inflamarea unei sau mai multor părți din țesuturi din cauza excesului de lichid localizat)

Alte cauze intalnite in experienta clinica ale pierderii mirosului:

Varsta inaintata;
Dezechilibre hormonale;
Medicamente precum antibioticele si medicamentele pentru hipertensiune arteriala;
Expunerea la substante chimice;
Tratamente medicale precum radiatiile si chimioterapia.

Tratamente pierderea mirosului (anosmia)

Nu există un tratament specific pentru tratarea anosmiei, dar se pot trata o bună parte dintre afecțiunile asociate cu aceasta, cum ar fi gripele, răcelile, rinitele și sinuzitele alergice sau bacteriene, polipii nazali  sau tumorile benigne.

În ceea ce privește bolile care duc la deteriorarea neuroepiteliului olfactiv, există forme de tratament care pot aduce ameliorări parțiale, dar este de reținut faptul că neuroepiteliul olfactiv se poate autoregenera, în anumite cazuri.

În cazul afecțiunilor alergice, medicamentele antihistaminice sau cele pe bază de steroizi pot remedia eficient problema pierderii mirosului.

De asemenea, spray-urile nazale cu efect anticongestionant sunt deosebit de utile în ameliorarea simptomelor, în caz de răceală sau gripă.

Nu în ultimul rând, puncțiile nazale pot fi un tratament eficient de decongestionare a nasului, dacă este vorba despre o infecție sinusală.


MAI POTI CITI