CE ESTE FURTUNA DE CITOKINE SI DE CE ESTE GRAVA IN INFECTIA CU CORONAVIRUS

Specialistii in sanatate sunt de parere ca furtuna de citokine are un rol esențial în cazurile grave de Covid-19 și lasă pentru moment puține optiuni medicilor in tratarea pacientilor.

Conform dictionarului medical, furtuna de citokine apare în infecţii pulmonare severe, în care inflamaţia (locală) se răspândeşte în sistemul circulator devenind sistemică, producând sepsis sistemic - hipotensiune arterială persistentă, hiper sau hipotermie, leucocitoză sau leucopenie şi de multe ori trombocitopenie.

Pe lângă infecţiile pulmonare, furtuna de citokine este o consecinţă a infecţiilor severe în tractul gastrointestinal, urinar, sistemul nervos central, piele, spaţiile articulare şi alte zone ale corpului.


pareri medicale furtuna de citokine posibil tratament

"Dovezile se acumulează pentru a sugera că o parte a pacienților care suferă de forme severe de Covid-19 sunt subiecții unui sindrom de șoc citokinic" arată Jessica Manson, specialist în fenomene inflamatorii la University College Hospital din Londra, într-un studiu publicat în revista medicală The Lancet.

Unul dintre modurile în care noul coronavirus atacă sistemul imunitar este printr-un ataşament asemănător cu virusul HIV la globulele albe din sânge, care declanşează o eliberare de citokine, cunoscută şi sub numele de „furtună de citokine” - un termen popularizat în timpul focarului gripal aviar cu H5N1 - o eliberare explozivă de citokine inflamatorii care "vizează diferite organe, generând adesea disfuncţionalitate şi în multe cazuri moartea".

Acest fenomen de "furtună hiperinflamatorie" este descoperit și descris de doar circa 20 de ani.

Furtuna de citokine a fost pusa în discuție pentru a explica pericolul altor două boli respiratorii provocate de coronavirus, SARS (774 morți, în principal în Asia, în 2002-03) și MERS (Sindromul respiratoriu din Orientul Mijlociu, 866 decese din 2012).

Este suspectată de asemenea că furtuna de citokine a fost unul dintre factorii principali de mortalitate în marile pandemii gripale, precum teribila "gripă spaniolă", care a ucis circa 50 de milioane de persoane în 1918-19.

Furtuna de citokine ar trebui calmată la nivelul plămânilor fără să fie scăzute barierele imunitare ale bolnavilor.

Pentru moment, medicina cerceteaza și multiplică testele de urgență, în timp ce pandemia de COVID-19 progresează.

La Paris, s-a lansat în ultimele zile testul CORIMMUNO care verifică mai multe medicamente împotriva acestor reacții inflamatorii excesive.

"La ora actuală", nu există "nicio" abordare terapeutică eficientă și dovedită împotriva acestui fenomen, spune Pr Perlman.

Cercetătorul subliniază că administrarea de corticoizi, medicamentele curente folosite în procesele antiinflamatorii, ar fi "cu siguranță dăunătoare" pentru bolnavii de Covid-19.


MAI POTI CITI