Ce trebuie să știm despre DONAREA de SÂNGE în perioada pandemiei cu noul coronavirus

Contraindicatii donare sange. Riscuri donare sange coronavirus. Donare sange conditii. Chestionar donare sange.

Iata ce trebuie să cunoaștem despre DONAREA de SÂNGE în perioada pandemiei cu noul coronavirus

Donarea de sânge este sigură chiar și în perioada pandemiei cu noul coronavirus! 

Până în prezent nu s-au raportat cazuri de COVID-19 datorate procedeelor de donare sau transfuziilor de sânge.

În general, niciun virus respirator NU se poate transmite prin transfuzii sau donare de sânge, iar SARS-CoV-2 face parte din acest tip de virusuri.
este sigura donarea de sange in timpul pandemiei de coronavirus

În criteriile de eligibilitate pentru a dona este inclus istoricul calatoriilor, astfel, o persoană care a calatorit recent în zone cu risc pentru diverse boli infecțioase transmisibile (exemplu: zonele cu malarie), mai nou și în zonele cu COVID-19, nu este eligibilă.

Donarea de sânge este o necesitate medicală și nu se aplică restricția de circulație impusă de autorități pe perioada pandemiei pentru cei care doresc să se deplaseze la un centru de recoltare.

Nu! Vei fi testat pentru noul coronavirus la centrul de recoltare, se vor face în schimb teste pentru bolile transmisibile prin transfuzia de sânge.

Dacă ai COVID-19 confirmat sau dacă ai simptomele specifice acestei infecții, nu vei fi eligibil pentru donare.

De asemenea, dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată sau care are simptome specifice infectiei cu noul coronavirus, nu trebuie să mergi să donezi sânge.

Dacă cineva din personalul din centrul de recoltare prezintă simptome specifice virusului SARS-CoV-2, aceștia nu vor mai avea contact cu donatorii.

Se recomandă deplasarea la centrul de recoltare a sângelui fără însoțitori (exemplu: copii, etc.) pentru a evita supraaglomerarea și riscurile aferente în această perioadă în care distanțarea socială este recomandată.

Există întotdeauna măsuri de precauție la centrele de donare pentru ca acest act să se desfășoare în maximă siguranță, cu atât mai mult în această perioadă afectată de noul coronavirus: se folosesc instrumente sterile pentru fiecare donator, personalul poartă măști si mănuși de protecție, dezinfectarea suprafețelor după fiecare donator, încăperile de donare bine aerisite, paturile pe care se vor așeza donatorii sunt plasate la distanță.


MAI POTI CITI