MELATONINA limitează complicaţiile grave ale infecţiei cu coronavirusul SARS-CoV-2

Experții sunt de părere că MELATONINA este eficientă la bolnavii critici infectaţi cu noul coronavirus prin reducerea permeabilității vaselor de sânge, anxietății și îmbunătățirea calității somnului, ceea ce ar putea fi benefic pentru pacienții diagnosticaţi cu COVID-19

Există date ştiinţifice care arată că melatonina limitează complicațiile la pacienții infectați cu noul coronavirus.

Totuși, studii clinice sunt necesare pentru a confirma aceste speculații.

Este important de știut că în cazul infecției cu SARS-CoV-2, rata mortalității crește liniar cu vârsta, cea mai mare rată de mortalitate fiind observată la pacienții cu vârsta peste 80 de ani.

De aceea, cercetătorii încearcă să găsească un răspuns la  întrebarea de ce COVID-19 nu afectează și nici nu se manifestă, de regulă, la copiii mici?
pareri medicale melatonina ne poate feri de complicatiile covid 19

Melatonina este bine cunoscută pentru efectele sale cronobiotice, reglând în principal ceasul biologic al organismului. 

Insă numeroase studii clinice au arătat faptul că melatonina exercită efecte dincolo de implicarea în reglarea ciclului somn-veghe.

Potrivit specialiștilor, dacă un pacient, indiferent de vârstă, are un nivel adecvat de melatonină, infecțiozitatea COVID-19 poate fi mult redusă, iar riscul de a dezvolta complicații vor fi semnificativ diminuate.

Melatonina poate fi unul dintre motivele pentru care copiii mici prezintă rareori simptome severe, susțin specialiștii. De fapt, copiii pot prezenta simptome ușoare sau chiar deloc, chiar dacă au fost infectați cu SARS-CoV-2.

Cea mai mare concentrație de melatonină are loc între orele 2.00 - 3.00 dimineața, indiferent de vârstă.

Potrivit unui studiu din anul 2016, nivelurile maxime de melatonină măsurate la adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 65 și 70 de ani par să fie în jur de 49,3 picograme/ml (pg/ml) 5.

Adulții care au peste 75 de ani au un nivel maxim de melatonină de 27,8 pg/ml.

Copiii mici au un nivel extrem de ridicat de melatonină, comparativ cu adulții. Nivelurile maxime înregistrate la copii au arătat o scădere pe măsură ce copiii au crescut 6.

Copiii cu vârste între 1 și 5 ani au avut melatonină maximă la 325 pg/ml, în timp ce cei între 5 și 11 ani au avut melatonină 133 pg/ml].

Faptul că copiii mici au niveluri atât de ridicate de melatonină poate fi una dintre explicațiile prezenței simptomelor ușoare după infecțiile cu COVID-19, susțin specialiștii.


MAI POTI CITI