Probleme de SANATATE ce apar în urma exceselor alimentare de PAȘTE

Iată cîteva probleme de sanatate care pot apărea în urma exceselor alimentare făcute la masa de Paște

a) Balonarea - crampele abdominale și starea de flatulență îți pot da bătăi de cap după masa îmbelșugată de Paște, mai ales dacă ai ținut cele 40 de zile de post.

Poți remedia balonarea cu ajutorul unei cești de ceai de ghimbir sau de sunătoare, consumată imediat după masă.

Atât ghimbirul, cât și sunătoarea, susțin procesul de digestie, facilitând tranzitul intestinal și atenuând starea de flatulență.

b) Creșterea nivelul de colesterol – fie că ești sau nu predispus, consumul de alimente bogate în colesterol, precum ouăle și carnea grasă, îți vor crește cu siguranță nivelul de colesterol LDL, cunoscut și drept colesterolul ”rău”.

excesele alimentare de paste provoaca aceste probleme de sanatate

Atentie, dacă ai probleme cu nivelul ridicat de colesteol, evită preparatele care îți pot agrava afecțiunea.

Orientează-te, în schimb, spre preparate bogate în fibre, cum ar fi legumele, cerealele integrale, fasolea neagră, precum și spre carnea slabă în grăsimi, cum ar fi peștele, puiul și curcanul.

c) Diaree sau constipație – aportul mare de grăsimi din preparatele tradiționale de Paște îți poate da tranzitul intestinal peste cap, așadar este bine să ai în vedere că echilibrul alimentar este aliatul tău.

Nu uita să adaugi o porție de salată la felul principal, consumă multe lichide și nu uita de cerealele integrale, propice pentru micul dejun.

d) Arsurile gastrice – fie că suferi de arsuri gastrice sau nu, după o masă copioasă, aciditatea stomacului tinde să crească, ceea ce înseamnă că poți avea simptome asociate cu refluxul gastroesofagian, cum ar fi arsurile și starea de disconfort.

Pentru a elimina simptomele, poți mesteca o gumă cu aromă de mentă, fără zahăr, sau poți bea un ceai de ghimbir, care ajută în calmarea senzației de arsură.

e) Mâini și picioare umflate – dacă obișnuiești să mănânci sărat, masa de Paște, care este, de regulă, mai bogată, poate să impună anumite probleme legate de retenția de apă, din cauza unui consum ridicat de sare. 

Retenția de apă produce o senzație de disconfort de care poți scăpa cu ușurință, însă este important de reținut că cea mai sănătoasă opțiune este consumul moderat, spre mic, de sare. Cu toate acestea, pentru a rezolva problema ușor, poți apela cu încredere la ceaiul de păpădie sau de coada calului, care au rol diuretic și ajută în drenajul limfatic.

f) Tahicardie – consumul de alcool în exces, alături de mâncarea consistentă, pot stimula eliberarea unor substanțe precum adrenalina, care dereglează ritmul cardiac, provocând tahicardie. În cazul persoanelor cardiace, tahicardia poate fi extrem de îngrijorătoare.

Ai așadar în vedere persoanele cu istoric cardiac și prepară meniul de Paște în așa fel încât să fie bogat în macronutrienți și vitamine, și sărac în grăsimi și băuturi alcoolice tari.

g) Infarct – riscul de infarct este crescut în ziua de Paște pentru persoanele diagnosticate cu risc cardiac crescut, care consumă mai mult de 5000 de calorii pe zi. Specialiștii sunt de părere că o singură masă la care exagerăm din punct de vedere caloric ne poate crește șansele de infarct de 4 ori.

h) Criza de colică biliară – excesele alimentare pot declanșa și crize de colică biliară. Grăsimile încetinesc activitatea hepatică, așa că șansele litiazei biliare sunt extrem de mari.


MAI POTI CITI