DOSTINEX prospect. Ce este DOSTINEX şi pentru ce se utilizează. DOSTINEX păreri forumuri.

Prospect DOSTINEX. Ce este medicamentul DOSTINEX şi pentru ce se utilizează.

Parerea comentariilor despre Dostinex extrasa din comentariile de pe forumurile cu topicuri despre medicamente pentru oprirea lactatiei:

1. Pareri Pozitive - 0,72
2. Sentiment Negativ- 0,60
3. Opinii Neutre - 0,57

Un scor peste media de 0,5 indică o tendință mai mare decât cea medie pentru o caracteristică. Un scor la sau peste 0,75 indică aspecte ușor de identificat ale caracteristicilor; astfel de scoruri sunt considerate ridicate.

În acest prospect gasiti: Ce este DOSTINEX si pentru ce se utilizeaza; Inainte sa utilizati DOSTINEX; Cum sa utilizati DOSTINEX; Reactii adverse posibile; Cum se pastreaza DOSTINEX; Informatii suplimentare.

Dostinex 0.5mg prospect pareri reactii adverse

Conform prospectului Dostinex conţine cabergolină şi aparţine unui grup de medicamente denumite „agonişti de dopamină”.

Dopamina este produsă natural în corpul uman şi ajută la transmiterea mesajelor către creier. Cabergolina mimează acţiunea dopaminei de reducere a producţiei de prolactină în sânge.

Prolactina este hormonul care stimulează producerea de lapte matern.

Dostinex este utilizat pentru oprirea lactaţiei în perioada imediat următoare naşterii copilului, a unui avort sau a pierderii unei sarcini. Poate fi, de asemenea, utilizat dacă deja sunteţi în perioada de alăptare, dar nu doriţi să continuaţi alăptarea.

De asemenea medicamentul Dostinex poate fi utilizat şi pentru alte afecţiuni determinate de tulburări hormonale care pot duce la creşterea concentraţiei de prolactină. Aceasta include şi concentraţiile mari de prolactină cauzate de tumori ale glandei pituitare atât la bărbaţi, cât şi la femei.

Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi medicamentul Dostinex

a) Nu luaţi Dostinex

– dacă sunteţi alergic la cabergolină, la alte medicamente numite alcaloizi de ergot (de exemplu pergolidă, bromocriptină, lisuridă, ergotamină sau ergometrină) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
– dacă suferiţi de afecţiuni grave ale ficatului;
– dacă aţi suferit de tensiune arterială mare în timpul sarcinii, asociată cu umflături şi prezenţa proteinelor în urină (toxemia gravidică);

b) Înaintea tratamentului cu Dostinex, spuneţi medicului dacă:

– aveţi afecţiuni care implică inima şi vasele de sânge (boală cardiovasculară);
– aveţi mâinile şi picioarele reci (sindrom Raynaud);
– aveţi dureri abdominale când vă este foame (ulcer peptic) sau sângerări la nivelul stomacului şi intestinelor (sângerări gastrointestinale);
– aţi avut afecţiuni mentale grave, în special tulburări psihice;
– aveţi boli de ficat sau de rinichi;
– funcţionarea rinichilor vă este efectată
– aveţi hipertensiune arterială după ce aţi dat naştere unui copil;
– aveţi sau aţi avut reacţii fibrotice (ţesut cicatriceal) afectând inima, plămânii sau abdomenul dumneavoastră.

Cum să luaţi Dostinex

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală pentru prevenirea lactaţiei este de 1 mg (2 comprimate) în prima zi după ce aţi născut.

Doza uzuală pentru oprirea lactaţiei, odată ce aţi început să alăptaţi, este de 0,25 mg (jumătate de comprimat) de două ori pe zi (o dată la 12 ore), timp de 2 zile.

Pentru a scădea concentraţia de prolactină în anumite situaţii, doza iniţială de Dostinex este de un comprimat (care se ia în două doze) pe parcursul unei săptămâni (de exemplu, se ia o jumătate de comprimat în ziua de luni, iar cealaltă jumătate a comprimatului se ia în ziua de joi).

Doza poate fi crescută până la maximum 4,5 mg sau până cand răspundeţi complet la tratament.

Comprimatele Dostinex se înghit, preferabil în timpul meselor sau după mese, pentru a preveni apariţia senzaţiei de greaţă sau a vărsăturilor.

La începutul tratamentului se recomandă să vă schimbaţi încet poziţia când vreţi să vă aşezaţi, să vă ridicaţi în picioare sau să vă întindeţi deoarece Dostinex vă poate scădea tensiunea arterială şi poate apărea senzaţie de ameţeală la schimbarea poziţiei. Este recomandat, de asemenea, să evitaţi consumul de băuturi alcoolice şi alte medicamente care pot provoca somnolenţă deoarece acestea pot creşte riscul de apariţie a senzaţiei de ameţeală.

În timpul tratamentului, medicul poate fi nevoit să vă verifice tensiunea arterială, mai ales în primele zile de tratament. Vă poate fi recomandat să efectuaţi şi examinarea la microscop a secreţiei vaginale (testul Papanicolau).

Dostinex nu este recomandat pacienţilor cu vârsta mai mică de 16 ani.

Reacţii adverse posibile Dostinex 

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Spuneţi imediat medicului dumneavostră dacă aveţi oricare dintre următoarele simptome după utilizarea acestui medicament. Aceste simptome pot fi severe:

– Gânduri anormale sau neobişnuite
– Tulburări ale valvelor inimii şi afecţiuni înrudite, de exemplu inflamaţia (pericardită) sau revărsarea fluidului în pericard (epanşament pericardic). Această reacţie adversă este foarte frecventă (afectează mai mult de un pacient din zece). Simptomele precoce pot fi una sau mai multe dintre manifestările următoare – dificultăţi în respiraţie, scurtarea respiraţiei, dureri toracice sau de spate şi umflarea picioarelor. Acestea pot fi simptome ale unei afecţiuni numită fibroză pulmonară, care poate afecta plămânii, inima/valvele inimii sau partea de jos a spatelui.
– Apariţia pe o suprafaţă întinsă a unei erupţii însoţită de senzaţie de mâncărime, dificultăţi în respiraţie cu sau fără şuierat, senzaţie de leşin, umflarea corpului sau limbii sau orice alt simptom care vă deranjază şi care apare imediat după administrarea medicamentului.

Acestea pot fi semne ale unei reacţii alergice.

Mai pot apărea următoarele reacţii adverse:
– Incapacitate de a rezista impulsului, pornirii sau tentaţiei de a face activităţi care vă pot vătăma pe dumneavoastră sau pe ceilalţi. Acestea pot include:
– Dorinţă puternică de a juca jocuri de noroc în ciuda urmărilor grave personale sau familiale
– Agresivitate şi creşterea sau afectarea apetitului şi comportamentului sexual, îngrijorătoare pentru individ sau pentru ceilalţi, de exemplu, o creştere a pornirilor sexuale
– Pornire necontrolabilă pentru cumpărături şi cheltuieli în exces.
– Tendinţă de a înfuleca (a mânca într-un timp scurt cantităţi mari de mâncare) şi de alimentare compulsivă (a mânca mai multă mâncare decât este normal sau este necesar pentru satisfacerea foamei).

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi apariţia oricăruia dintre aceste comportamente. Va discuta modalitatea de a stăpâni sau reduce aceste simptome.

În timpul tratamentului cu Dostinex pot apărea şi următoarele reacţii adverse:

– Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 utilizatori): somnolenţă, greaţă, dureri de cap, senzaţie de ameţeală, dureri de stomac, indigestie, inflamaţia mucoasei stomacului, oboseală, erupţii tranzitorii, stare de slăbiciune.
– Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 utilizatori): constipaţie, vedere înceţoşată, scăderea tensiunii arteriale după naştere, care poate să fie însoţită de alte simptome, dureri la nivelul sânilor, depresie, tulburări de somn, somnolenţă excesivă în timpul zilei, vărsături, scăderea tensiunii arteriale, senzaţie de “valuri de căldură” cu înroşirea bruscă a feţei.
– Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 de utilizatori): episoade de instalare bruscă a somnului, căderea părului, senzaţie puternică de mâncărime, scurtarea respiraţiei, leşin, sângerări nazale, crampe la nivelul picioarelor, bătăi ale inimii neregulate sau puternice (palpitaţii), senzaţie de înţepături sau furnicături, scăderea hemoglobinei la femeile cu amenoree, pierderea parţială şi temporară a vederii.
– Rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 de utilizatori): reacţii alergice la nivelul pielii, slăbiciune musculară, mâini şi picioare reci.
– Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile): umflături cauzate de acumularea de lichid în ţesuturi, funcţie hepatică anormală şi rezultate anormale ale testelor hepatice, tulburări de respiraţie cu aport inade

Cum se păstrează Dostinex

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.


MAI POTI CITI