Efferalgan 1000mg prospect. Ce este Efferalgan 1000mg şi pentru ce se utilizează. Efferalgan 1000mg păreri forumuri.

Prospect Efferalgan 1000mg . Ce este medicamentul Efferalgan 1000mg  şi pentru ce se utilizează.

Parerea comentariilor despre Efferalgan comprimate efervescente extrasa din comentariile de pe forumurile cu topicuri despre medicamente tratament

1. Pareri Pozitive - 0,70
2. Sentiment Negativ- 0,57
3. Opinii Neutre - 0,59

În acest prospect gasiti: Ce este Efferalgan 1000mg si pentru ce se utilizeaza; Inainte sa utilizati Efferalgan 1000mg ; Cum sa utilizati Efferalgan 1000mg ; Reactii adverse posibile Efferalgan; Cum se pastreaza; Informatii suplimentare Efferalgan 1000mg.
prospect efferalgan 1g comprimate efervescente

Compozitie Efferalgan 1000mg

1 comprimat efervescent contine paracetamol 1g si excipienti: acid citric anriidru, hidrogen carbonat de sodiu, carbonat de sodiu anhidru, sorbitol, docusat de sodiu, povidona, zahanna sodica, benzoat de sodiu.

Grupa farmacoterapeutica: Analgezice, antipiretice, anilide (inclusiv combinatii).

INAINTE SA LUATI EFFERALGAN 1 g, comprimate efervescente

Nu luati EFFERALGAN 1 g, comprimate efervescente, in urmatoarele cazuri:

- alergie cunoscuta la paracetamol, sau la oricare dintre excipientii produsului.

- boli hepatice severe.

- copii si adolescenti sub 15 ani.

Atentie la administrarea EFFERALGAN 1 g, comprimate efervescente.

Precautii

Acest medicament nu este recomandat sub varsta de 15 ani, datorita concentratiei mari (1 g). In cazul adultilor si adolescentilor peste 15 ani doza totala de paracetamol nu trebuie sa depaseasca 4 grame zilnic.

Daca durerea persista mai mult de 5 zile sau febra mai mult de 3 zile, sau daca medicamentul nu este suficient de eficient, sau daca apar alte simptome, nu continua si tratamentul fara a va adresa medicului.

Daca suferiti de o boala hepatica sau renala severa, adresati-va medicului inainte de a lua paracetamol.

Adresati-va imediat medicului in caz de supradozaj sau administrare accidentala a unei doze excesiv de mare chiar in lipsa simptomelor datorita riscului intarziat de afectare hepatica severa.

Interactiuni Efferalgan 1000mg

Acest medicament contine paracetamol. si alte medicamente contin aceasta substanta. Nu combinati astfel de medicamente pentru a nu depasi doza zilnica recomandata.

Interactiuni cu testele de laborator, administarea paracetamol poate interfera cu determinarea acidului uric din sange, in metoda cu acid fosfotungstic si a glicemiei, in metoda cu glucozo-oxidaza peroxidaza. Viteza absorbtiei paracetamolului poate fi crescuta de catre metoclopramid sau domperidona iar absorbtia redusa de colestiramina.

Efectul anticoagulant al medicamentelor cumarinice poate fi crescut in cazul utilizarii prelungite a paracetamolului cu cresterea riscului de sangerare; Acest efect nu se produce in cazul utilizarii ocazionale a paracetamolului.

Pentru a evita posibilele interactiuni intre diferitele medicamente, trebuie intotdeauna sa informati medicul sau farmacistul daca utilizati alte medicamente.

Atentionari speciale Efferalgan 1000mg

In cazul dietelor fara sare sau cu con?inut mic in sare, cantitatea de 548 mg de sodiu continuta in fiecare comprimat efervescent trebuie luata in calcul la aportul zilnic.

Datorita continutului de sorbitol, acest produs este contraindicat in caz de intoleranta la fructoza. In cazul tulburarilor severe hepatice sau renale, trebuie sa intrebati medicul inainte de a lua paracetamol. Riscul supradozajului este mai mare la pacientii cu ciroza hepatica nonalcoolica.

Sarcina si alaptarea

In conditii normale se poale utiliza paracetamolul in timpul sarcinii si in perioada de alaptare. Adresati-va medicului sau farmacistul inainte de a utiliza orice medicament

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Produsul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

CUM SE ADMINISTREAZA EFFERALGAN 1 g, comprimate efervescente

Important: Acest medicament contine 1 g paracetamol per comprimat efervescent. Nu luati 2 comprimate efervescente in acelasi timp.

Datorita concentratiei mari, acest medicament este recomandat strict adutilor si adolescentilor peste 15 ani.

Doza uzuala este de 1 g (un comprimat efervescent) la 6-8 ore. Daca este necesar, repetarea se poate face dupa un interval de cel putin 4 ore.

In general nu este nevoie sa se depaseasca 3 g de paracetamol zilnic, adica 3 comprimate efervescente pe zi.

Totusi, in cazul unor dureri intense, doza maxima poate fi crescuta la 4 g zilnic (4 comprimate efervescente pe zi). Trebuie sa se respecte intotdeauna un interval de cel putin 4 ore intre administrari.

In cazul insuficientei renale severe, intervalul intre administrari trebuie sa fie de cel putin 8 ore. Nu depasiti 3 g de paracetamol zilnic.

NU LUATI NICIODATA MAI MULT DE 4 GRAME DE PARACETAMOL ZILNIC (luand in calcul toate medicamentele care contin paracetamol).

Daca aveti impresia ca efectul EFFERALGAN 1 g comprimate  efervescente este prea puternic sau prea slab, adresati-va medicului sau farmacistului.

Se administreaza pe cale orala.

Se dizolva complet un comprimat efervescent intr-un pahar cu apa.

Daca luati mai mult EFFERALGAN 1 g, comprimate efervescente decat ar trebui, adresati-va medicului sau farmacistului.

Daca ati uitat sa luati EFFERALGAN 1 g, comprimate efervescente: Nu luati doza dubla pentru a recupera doza omisa.

POSIBILE REACTII ADVERSE Efferalgan 1000mg

Ca toate medicamentele, EFFERALGAN 1 G, comprimate efervescente poate avea reactii adverse. In cazuri rare pot sa apara reactii alergice sau eruptii cutanate. In acest caz, intrerupeti imediat tratamentul si informati medicul.

In cazuri exceptionale, pot sa apara modificari in rezultatele testelor de laborator scaderea numarului de celule sanguine, cu aparitia de hemoragii prin nas sau mucoase. In acest caz, informati medicul.

Informati medicul despre orice reactie adversa aparuta ?i nedesrisa in acest prospect.

Supradozaj

Exista riscul intoxicarii la pacientii varstnici si in special la copii mici (supradozajul terapeutic sau accidental fiind evenimente destul de frecvente): acestea pot fi fatale.

Simptome: greata, varsaturi, anorexie, paloare, dureri abdominale, care apar in general in primele 24 de ore dupa administrare.

Supradozajul, peste 10 g paracetamol la adulti si peste 150 mg/kg in doza unica la copii, provoaca citoliza hepatica care ar putea induce necroza completa si ireversibila, ducand la insuficienta hepatica, encefalopatii care duc la coma si chiar moarte. Pot sa apara modificari ale metabolismului glucozei si acidoza metabolica.

In mod simultan, cresterea nivelului transaminazelor hepatice, lactat dehidrogenazei si bilirubinei sunt observate impreuna cu scaderea nivelului protrombinei, care poate aparea la 12 - 48 de ore dupa ingerare.

Insuficienta renala acuta cu necroza tubulara acuta poate evolua cu sau fara afectare hepatica severa.
Au fost raportate aritmii cardiace si pancreatite.

Afectarea hepatica apare in special la adulti care au primit paracetamol 10 g sau mai mult.

Se considera ca excesul metabolitului toxic poate duce la legarea ireversibila a acestuia de tesutul hepatic.

Masuri de urgenta: Se recomanda:

- Internarea imediata in spital chiar daca initial simptomatologia nu este semnificativa.

- Se vor lua analize de sange pentru determinarea excesului de paracetamol din plasma.

- Eliminarea rapida a medicamentului ingerat, prin spalaturi gastrice.

Tratamentul uzual pentru supradozaj include administrarea cat mai rapid posibil a antidotului, N-acetilcisteina, pe cale I V sau orala, sau a metioninei oral daca este posibil inainte de 10 ore de la supradozaj.


MAI POTI CITI