SPIOLTO Respimat 2.5 mcg prospect. Ce este Spiolto Respimat 2.5 şi pentru ce se utilizează.Spiolto Respimat 5 păreri forumuri.

Prospect Spiolto Respimat 2.5 micrograme soluție de inhalat. Ce este medicamentul  Spiolto Respimat 2.5 mcg şi pentru ce se utilizează.

Părerea comentariilor despre soluția de inhalat Spiolto Respimat 2.5 mcg extrasa din comentariile de pe forumurile cu topicuri despre medicamente tratament boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC):

1. Păreri Pozitive - 0,68
2. Sentiment Negativ- 0,54
3. Opinii Neutre - 0,59

În acest prospect găsiți: Ce este Spiolto Respimat 2.5 mcg și pentru ce se utilizează; Inainte sa utilizati Spiolto Respimat; Cum sa utilizati Spiolto Respimat 2.5 mcg; Reactii adverse posibile Spiolto Respimat 2.5 mcg; Cum se pastreaza; Informații suplimentare Spiolto Respimat.

Ce este Spiolto Respimat 2.5 mcg și pentru ce se utilizeazăspiolto respimat 2.5 mcg pareri forumuri efecte adverse

Spiolto Respimat contine doua substanțe active denumite tiotropiu si olodaterol. Acestea apartin unui grup de medicamente denumite bronhodilatatoare cu durata lunga de actiune.

Tiotropiu aparține subgrupului de medicamente denumite anticolinergice; olodaterol apartine subgrupului de medicamente denumite agoniști beta2-adrenergici cu durata lunga de actiune.

Pentru ce se utilizează Spiolto Respimat
Spiolto Respimat ajuta persoanele cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) sa respire mai bine.BPOC este o afectiune care persista pe termen lung si care cauzeaza senzatia de lipsa de aer si tuse.

Termenul BPOC este asociat cu afectiunile cunoscute sub denumirea de bronsita cronică si emfizem pulmonar. Spiolto Respimat are efect de lărgire a căilor respiratorii si permite patrunderea si iesirea mai usoara a aerului in plamani.

De asemenea, utilizarea regulată a Spiolto Respimat va poate ajuta cand aveti senzatie de lipsa de aer asociată bolii de care suferiti si va ajuta la diminuarea la minimum a efectelor bolii asupra vietii zilnice.

Deoarece BPOC este o afectiune care persista pe termen lung, trebuie sa luati Spiolto Respimat in fiecare zi si nu numai atunci cand va confruntati cu probleme respiratorii sau cu alte simptome ale BPOC.

Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Spiolto Respimat

Nu utilizati Spiolto Respimat

- daca sunteti alergic la tiotropiu sau olodaterol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament

- daca sunteti alergic la atropina sau la substante inrudite cu aceasta, de exemplu ipratropiu sau oxitropiu

Atentionari si precautii

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte sa utilizati Spiolto Respimat
- daca aveti astm bronsic (nu trebuie sa utilizati Spiolto Respimat pentru tratamentul astmului bronsic).
- daca aveti boli de inima.
- daca aveti valori crescute ale tensiunii arteriale.
- daca aveti epilepsie.
- daca aveti o problema a glandei tiroide, denumita tireotoxicoza.
- daca aveti o lărgire anormala a unei artere, denumita anevrism.
- daca aveti diabet zaharat.
- daca aveti insuficienta hepatica severa.
- daca aveti insuficienta renala.
- in cazul in care sunteți programat pentru efectuarea unei interventii chirurgicale.
- aveti o problema a ochilor, denumita glaucom cu unghi ingust.
- daca aveti probleme cu prostata sau probleme la eliminarea urinei.

Pe durata tratamentului cu Spiolto Respimat
Opriti utilizarea medicamentului si spuneti imediat medicului dumneavoastra in cazul in care va confruntati cu senzatie de presiune in piept, tuse, respirație suieratoare sau senzatie de lipsa de aer imediat după utilizarea medicamentului. Acestea ar putea fi semnele unei probleme denumite bronhospasm.

Daca respirația s-a inrautatit sau daca prezentați erupție trecătoare pe piele, umflare sau mancarimi imediat dupa utilizarea inhalatorului, opriti utilizarea acestuia si spuneti imediat medicului dumneavoastra.

Dacă prezentați orice reactii adverse care determina manifestari la nivelul inimii (accelerare a pulsului, creștere a valorilor tensiunii arteriale si/sau agravare a unor simptome, cum ar fi durerea in piept), spuneti imediat medicului dumneavoastra.

Daca prezentati spasme musculare, senzatie de slabiciune in muschi sau ritm anormal al batailor inimii, adresati-va medicului dumneavoastra, deoarece acestea ar putea fi corelate cu valorile scăzute ale concentratiilor de potasiu din sange.

Atunci cand utilizati Spiolto Respimat trebuie sa aveti grija ca medicamentul sa nu patrunda in ochi. Acest lucru poate provoca durere sau senzatie neplacuta la nivelul ochiului, vedere incetosata, perceperea unor halouri in jurul obiectelor luminoase sau a imaginilor colorate care se asociaza cu inrosire a ochiului (glaucom cu unghi ingust).

Simptomele la nivelul ochilor pot fi insotite de durere de cap, greata sau varsaturi. Spalati ochii cu apa calduta, opriti utilizarea Spiolto Respimat si adresativa imediat medicului dumneavoastra pentru sfaturi. Spiolto Respimat este indicat pentru tratamentul de întreținere al bolii pulmonare obstructive cronice de care suferiti.

Nu trebuie utilizat pentru a trata un episod de senzatie de lipsa de aer sau de respiratie suieratoare aparut brusc. Nu utilizati Spiolto Respimat impreuna cu anumite medicamente care contin agonisti ß-adrenergici cu durata lunga de actiune, cum sunt salmeterol sau formoterol.

Daca luati in mod regulat anumite medicamente denumite substante ß-adrenergice cu durata scurta de actiune, cum este salbutamol, continuati sa le utilizati numai pentru a ameliora simptomele acute, cum este senzatia de lipsa de aer.

Senzatia de uscaciune la nivelul gurii observata in cursul tratamentului cu substanțe anticolinergice se poate asocia pe termen lung cu apariția cariilor dentare. De aceea, respectați măsurile de igiena orala.

Utilizati Spiolto Respimat o singura data pe zi.

Copii si adolescenti

Spiolto Respimat nu trebuie administrat copiilor sau adolescentilor (cu varsta sub 18 ani).

Spiolto Respimat impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente.

Mai precis, spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati:

- anumite medicamente similare cu Spiolto Respimat (care contin substante active similare, cum sunt medicamente anticolinergice sau medicamente ß-adrenergice). Ar putea exista o probabilitate mai mare sa prezentati reactii adverse.

- medicamente denumite beta-blocante utilizate pentru scaderea valorilor crescute ale tensiunii arteriale sau pentru alte probleme ale inimii (cum este propranolol) sau pentru boala de ochi denumita glaucom (cum este timolol).

Acestea pot cauza disparitia efectului Spiolto Respimat
- medicamente care duc la scaderea concentratiilor de potasiu din sange. Acestea includ:
- corticosteroizi (de exemplu, prednisolon),
- diuretice (medicamente pentru eliminarea apei din organism),
- medicamente pentru probleme respiratorii, cum este teofilina.

Daca utilizati aceste medicamente impreuna cu Spiolto Respimat este posibil sa aveti simptome cum sunt spasme musculare, senzatie de slabiciune a muschilor sau ritm anormal al batailor inimii.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Nu trebuie sa utilizati acest medicament decat daca v-a fost recomandat de catre medicul dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii referitoare la efectele asupra capacității de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Dacă va simtiti ametit sau vi se pare ca vederea este incetosata in timpul utilizarii Spiolto Respimat, nu conduceți vehicule sau nu folosiți unelte sau utilaje.

Cum să administrați Spiolto Respimat

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Spiolto Respimat se administreaza numai prin inhalare.

Doza recomandata este: Spiolto Respimat este eficient pentru un interval de 24 de ore, prin urmare va trebui sa utilizati Spiolto Respimat O SINGURA DATA PE ZI, daca este posibil la acelasi moment al zilei. La fiecare utilizare, administrati DOUA PUFURI.

Deoarece BPOC este o afectiune care persista pe termen lung, utilizati Spiolto Respimat in fiecare zi si nu numai atunci cand va confruntati cu probleme respiratorii. Nu utilizați mai mult decat doza recomandata.

Utilizarea la copii si adolescenți
Nu există date relevante privind utilizarea Spiolto Respimat la copii si adolescenți (cu varsta sub 18 ani). Asigurati-va ca stiti cum sa utilizati corect inhalatorul Spiolto Respimat. Instructiunile pentru utilizarea inhalatorului Spiolto Respimat sunt furnizate pe cealalta fata a acestui prospect.

Daca luati mai mult Spiolto Respimat decat trebuie
Este posibil sa aveți un risc mai mare de a prezenta o reactie adversa cum ar fi senzatie de uscaciune la nivelul gurii, constipatie, dificultati la eliminarea urinei, vedere incetosata, durere in piept, creștere sau scadere a valorilor tensiunii arteriale, bătăi mai rapide sau neregulate ale inimii sau senzația ca puteți simti bataile inimii, ameteli, nervozitate, insomnii, anxietate, dureri de cap, frisoane, crampe musculare, greata, oboseala, stare generala de rau, concentratii scazute de potasiu in sânge (care ar putea fi cauza simptomelor de spasme musculare, slăbiciune a muschilor sau ritm anormal al batailor inimii), crestere a valorilor glucozei din sange sau crestere a concentratiilor de acizi din sange (care ar putea fi cauza simptomelor de greata, varsaturi, slabiciune, crampe musculare si respiratie accelerata).

Daca uitati sa utilizati Spiolto Respimat

Daca uitati sa inhalati o doza, faceti acest lucru la momentul obisnuit in ziua urmatoare. Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Spiolto Respimat
Inainte de a înceta sa utilizati Spiolto Respimat, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul. Daca incetati sa utilizati Spiolto Respimat este posibil ca semnele si simptomele BPOC sa se inrautateasca.

Reacții adverse posibile Spiolto Respima

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Dupa administrarea Spiolto Respimat, reactiile alergice imediate cum sunt eruptia trecatoare pe piele, eruptia trecatoare pe piele insotita de mancarimi (urticarie), umflare la nivelul gurii si fetei sau dificultati la respiratie aparute brusc (angioedem) sau alte reactii de hipersensibilitate (cum sunt scadere brusca a valorilor tensiunii arteriale sau ameteli) pot aparea singure sau drept componenta a unei reactii alergice grave (reactie anafilactica). In aceasta situatie, nu mai utilizati acest medicament si adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Reacțiile adverse descrise in continuare au aparut la persoanele care au utilizat acest medicament si sunt enumerate in functie de frecventa.

Reacții adverse frecvente (poate afecta pana la 1 din 10 persoane)
- senzatie de uscaciune la nivelul gurii

Reacții adverse mai putin frecvente (poate afecta pana la 1 din 100 persoane)
- ameteli
- imposibilitate de a adormi (insomnie)
- dureri de cap
- tensiune arteriala mare (hipertensiune arteriala)
- batai neregulate ale inimii (fibrilatie atriala)
- senzatia de percepere a batailor inimii (palpitatii)
- batai mai rapide ale inimii (tahicardie)
- tuse
- constipatie

Reacții adverse rare (poate afecta pana la 1 din 1000 persoane)
- rinofaringita
- dureri de gat (faringita)
- inflamatia laringelui (laringita)
- inflamatie a gingiilor (gingivita)
- raguseala (disfonie)
- sangerari nazale (epistaxis)
- infectii fungice ale cavitatii bucale si gatului (candidoza bucala)
- vedere incetosata
- batai rapide ale inimii (tahicardie supraventriculara)
- senzatie de rau (greata)
- dureri de articulatii (artralgie)
- dureri de spate
- dificultati la eliminarea urinei (retentie urinara)
- urinare dureroasa (disurie)
- hipersensibilitate, inclusiv reactii alergice imediate
- reactie alergica grava care poate provoca umflare la nivelul gurii si fetei sau gatului
(angioedem)
- mancarimi (prurit)
- eruptie pe piele insotita de mancarime (urticarie)

Reacții adverse cu frecvență necunoscută (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile)
- perceperea de halouri in jurul obiectelor luminoase sau de imagini colorate in asociere cu inrosirea ochiului (glaucom)
- cresterea valorii masurate a presiunii din interiorul ochiului
- senzatie de presiune in piept, asociata cu tuse, respirație suieratoare sau senzatie de lipsa de aer imediat dupa inhalare (bronhospasm)
- inflamatie a limbii (glosita)
- carii dentare
- inflamatie a sinususilor (sinuzita)
- inflamatie a gurii (stomatita)
- dificultati la inghitire (disfagie)
- arsuri in capul pieptului (boala de reflux gastroesofagian)
- blocare a intestinelor sau absenta eliminarii scaunelor (obstructie intestinala, inclusiv ileus paralitic)
- eruptie trecatoare pe piele
- reactie alergica grava (reactie anafilactica)
- uscaciunea pielii
- infectii sau ulceratii pe piele
- scadere a cantitatii de apa din organism (deshidratare)
- infectii ale cailor urinare
- umflare a articulatiilor

Este posibil sa prezentati reactii adverse despre care se stie ca apar in cursul administrarii anumitor medicamente pentru tratamentul unor probleme respiratorii, similare cu Spiolto Respimat (substante beta-adrenergice).

Acestea reacții adverse pot fi bătăi neregulate ale inimii, durere in piept, tensiune arteriala mica, frisoane, nervozitate, crampe musculare, oboseala, stare generala de rau, scădere a concentrațiilor de potasiu din sange (care ar putea fi cauza simptomelor de spasme musculare, slabiciune a muschilor sau ritm anormal al batailor inimii), creștere a valorilor glucozei din sange sau crestere a concentratiilor de acizi din sange (care ar putea fi cauza simptomelor de greata, varsaturi, slabiciune, crampe musculare si respiratie accelerata).

In plus, ca si cazul altor medicamente cu administrare inhalatorie, unii pacienti pot prezenta senzatie neasteptata de presiune in piept, tuse, respiratie suieratoare sau senzatie de lipsa de aer imediat dupa inhalare (bronhospasm).

Cum se pastreaza Spiolto Respimat

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj si pe eticheta inhalatorului dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.


A nu se congela. Inhalatorul Spiolto Respimat nu trebuie utilizat decat in interval de cel mult 3 luni de la prima utilizare. Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.


MAI POTI CITI