Factorul Rh un RISC în sarcină. Tratamentul incompatibilității Rh. Ce este factorul Rh.

Sumar articol: Ce este factorul Rh. Tratamentul incompatibilității Rh. Prevenția incompatibilității Rh în sarcină. Când poate factorul Rh să constituie un risc în sarcină.

Când poate factorul Rh să constituie un risc în sarcină

Factorul Rh poate constitui o problemă atunci când mama este Rh-, iar fătul Rh+. Fiecare părinte contribuie cu jumătate din materialul său genetic atunci când este conceput embrionul.

Gena care codifică prezența factorului Rh este dominantă, aceasta însemnând că este suficient ca una dintre cele 2 gene ale unei persoane să fie prezentă, pentru ca factorul Rh să fie pozitiv.

Mai precis înseamnă că, pentru a exista RISC de incompatibilitate Rh, mama trebuie să fie Rh- (ambele gene sunt --) , iar tatăl Rh+ (fie +-, fie ++). 

Mama rh pozitiv sotul rh negativ riscuri in sarcina


Atunci când ambii părinți sunt Rh- sau mama este Rh+ (indiferent de Rh-ul tatălui), NU există niciun risc de incompatibilitate Rh în sarcină.

Ce este factorul Rh.

Pe suprafața globulelor roșii se găsesc mai multe proteine, dintre care cele mai importante sunt cele care alcătuiesc sistemul de grup ABO (care dau grupurile de sânge A, B, O, AB) și factorul Rh.

Compatibilitatea de grup și Rh este principalul pas în asigurarea faptului că o persoană poate primi produse de sânge de la o alta, motiv pentru care atunci când se donează sânge, testul inițial este verificarea apartenenței la un anumit grup și Rh.

Principala proteină care determină statutul de Rh+ sau Rh- este proteina D.

Factorul Rh este deosebit de important deoarece proteina D este intens imunogenă.

Asta înseamnă că o persoană depistată Rh- poate produce rapid anticorpi dacă sângele său intră în contact cu un sânge Rh+, anticorpi care ulterior vor ținti celulele Rh+ și le vor distruge.

Acest lucru se poate întâmpla accidental în cazul transfuziilor de sânge sau în cazul nașterilor sau procedurilor obstetricale, prin pătrunderea sângelui fetal Rh+ în circulația maternă Rh-.

Recomandări tratamentul incompatibilității Rh

Odată ce sensibilizarea anti-Rh a sângelui matern a avut loc și mama a dezvoltat deja un titru de anticorpi periculos pentru făt, administrarea de imunoglobulină Rh nu este eficientă.

În această situație, sarcina tebuie monitorizată cu atenție de către medicul ginecolog.

Nașterea poate fi la termen sau poate fi necesară nașterea prematură (înainte de săptămâna 37 de sarcină), atunci când există risc vital pentru făt.

În funcție de gravitatea anemiei hemolitice a nou-născutului, tratamentul poate include:

fototerapie – plasarea fătului la lampa cu ultraviolete pentru a distruge bilirubina prezentă în cantitate mare;
transfuzii de sânge pentru a elimina bilirubina din sânge și a înlocui globulele roșii care au fost distruse;
măsuri specifice de resuscitare și menținere în viață a fătului.

Sfaturi prevenția incompatibilității Rh în sarcină

Atunci când o femeie dorește să rămână însărcinată sau tocmai a aflat că acest lucru s-a întâmplat, testarea pentru grup Rh este o investigație de rutină și obligatorie.

Pentru femeile Rh-, un titru al anticorpilor împotriva Rh+ se realizează în primul trimestru de sarcină și apoi din nou, în săptămâna 26-28.

Scopul prevenției pentru mamele Rh- îl reprezintă împiedicarea producției de antigeni anti-Rh+, care pot persista în sângele mamei timpul îndelungat și afecta sarcinile care urmează.

Atunci când tatăl este cunoscut cu siguranță ca fiind și el Rh-, nu sunt necesari pași suplimentari pentru prevenirea incompatibilității, deoarece fătul va fi și el Rh-


MAI POTI CITI