METOTREXAT EBEWE 10 mg păreri forumuri. Metotrexat Ebewe prospect, indicații, efecte secundare, administrare.

Părerea comentariilor despre Metotrexat Ebewe 10 mg/ml x 1 seringa preumpl. x 1 ml sol. inj. extrasa din comentariile de pe forumurile cu topicuri despre medicamente tratamentul artritei juvenile idiopatice active:

1. Păreri Pozitive - 0,70
2. Sentiment Negativ- 0,61
3. Opinii Neutre - 0,59

Un scor peste media de 0,5 indică o tendință mai mare decât cea medie pentru o caracteristică. Un scor la sau peste 0,75 indică aspecte ușor de identificat ale caracteristicilor; astfel de scoruri sunt considerate ridicate.

În acest prospect găsiți: Ce este Metotrexat Ebewe 10 mg și pentru ce se utilizează; Înainte să utilizați Metotrexat Ebewe 10 mg; Compoziție Metotrexat Ebewe 10 mg; Cum să utilizați Metotrexat Ebewe 10 mg; Reacții adverse posibile si contraindicatii Metotrexat Ebewe 10 mg.

CE ESTE METOTREXAT EBEWE SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA


Metotrexat Ebewe 10 mg prospect indicatii efecte adverse


Metotrexat Ebewe este o substanta cu urmatoarele proprietati:

- interfera cu factorul de crestere al anumitor celule din organism care se inmultesc rapid (medicament antitumoral)

- scade reactiile nedorite de aparare contra propriului organism (imunosupresor) si are efecte antiinflamatorii

Metotrexat Ebewe este utilizat la pacienti cu:

Poliartrita reumatoida activa (PR) la pacientii adulti

Forme poliartritice (cand sunt implicate cinci sau mai multe articulatii) ale artritei juvenile idiopatice active (AJI) forme severe, cand raspunsul la medicamentele antiinflamatoriinesteroidiene (AINS) a fost inadecvat.

Forme severe, recalcitrante, dezabilitante de psoriazis, care nu raspund la alte forme de terapie conventionala cum ar fi fototerapia, PUVA si retinoizii si psoriazis sever care afecteaza articulatiile (artrita psoriazica), la pacientii adulti.

INAINTE SA UTILIZATI METOTREXAT EBEWE

Atentionari importante referitoare la dozarea metotrexatului:

In tratamentul afectiunilor reumatice sau a afectiunilor tegumentare metotrexatul trebuie utilizat numai o data pe saptamana. Dozarea gresita a metotrexatului poate determina reactii adverse severe inclusiv cu evolutie letala. Va rugam sa cititi paragraful 3 din acest prospect cu mare atentie.

Va rugam adresati-va medicului sau farmacistului inainte sa utilizati Metotrexat Ebewe daca aveti intrebari suplimentare.

Nu utilizati Metotrexat Ebewe

 • daca sunteti alergic (hipersensibil) la metotrexat sau la oricare dintre celelalte componente ale Metotrexat Ebewe.
 • aveti afectare semnificativa a rinichilor (medicul dumneavoastra va decide severitatea bolii)
 • aveti afectare semnificativa hepatica (medicul dumneavoastra va decide gravitatea bolii)
 • aveti tulburari ale sistemului de formare a sangelui
 • daca sunteti mare consumator de alcool etilic,
 • aveti afectat sistemul imunitar
 • ati avut infectii severe sau aveti infectii in prezent, de exemplu tuberculoza sau HIV
 • aveti ulcer gastrointestinal
 • sunteti gravida sau alaptati
 • sunteti vaccinat in acelasi timp cu vaccinuri cu virusuri vii

Aveti grija deosebita cand utilizati Metotrexat Ebewe


 • aveti diabet zaharat tratat cu insulina
 • aveti infectii inactive, infectii prelungite (de exemplu tuberculoza, hepatita B sau C, herpes zoster)
 • aveti/ati avut boli hepatice sau renale
 • aveti afectarea functiei pulmonare
 • sunteti mult supraponderal
 • aveti acumulari anormale de fluide in abdomen sau spatiul dintre plamani si peretele toracelui (ascita, revarsat pleural)
 • sunteti deshidratat sau sunteti intr-o situatie care cauzeaza deshidratare (varsaturi, diaree, stomatita)

Tratamentul trebuie administrat numai o data pe saptamana.

Administrarea incorecta de metotrexat poate determina efecte adverse severe care pot pune in pericol viata.

Daca ati avut probleme cu pielea dupa iradiere (dermatita indusa de iradiere) sau arsuri solare, aceste afectari pot sa reapara in timpul terapiei cu metotrexat (reactii de reactivare).

Utilizarea la copii, adolescenti si persoane varstnice

Dozele recomandate depind de greutatea corporala a pacientului. Nu este recomandata utilizarea la copii cu varsta <3 ani datorita experientei insuficiente la aceasta grupa de pacienti.

Copiii si varstnicii carora li se administreaza tratament cu Metotrexat Ebewe trebuie sa fie sub supraveghere medicala speciala, pentru a identifica cat mai curand posibil reactiile adverse.

Dozele pentru varstnici trebuie sa fie relativ mici datorita reducerii functiilor hepatice si renale si a rezervelor mici de folati.

In cursul tratamentului cu Metotrexat Ebewe sunt necesare masuri de precautie speciale.

Metotrexat Ebewe trebuie prescris numai de catre medici cu suficienta experienta in tratamentul bolii respective cu Metotrexat Ebewe .

Metotrexatul afecteaza temporar producerea de sperma si ovule. Dumneavoastra si partenerul dumneavoastra trebuie sa evitati conceptia (sa ramaneti gravida sau sa procreati ca tata) daca utilizati tratament cu metotrexat si cel putin 6 luni dupa terminarea acestuia. Vezi, de asemenea, pct. „Sarcina si alaptarea”.

Modificarile pielii determinate de psoriazis se pot agrava in cursul tratamentului cu Metotrexat Ebewe daca se face concomitent expunere la radiatii UV.

Examinari recomandate pentru urmarire si precautii:

Chiar daca Metotrexat Ebewe este administrat in doze mici, pot sa apara reactii adverse grave. Pentru a le diagnostica precoce, este necesara monitorizarea de catre medic si prin teste de laborator.

Inainte de a incepe tratamentul.

Inainte de a incepe tratamentul, medicul dumneavoastra va efectua analize de sange si, de asemenea, poate verifica cum functioneaza rinichii si ficatul dumneavoastra. Puteti, de asemenea, sa fiti examinat cu raze X. Pot fi facute ulterior teste in timpul si dupa terminarea tratamentului. Nu renuntati la programarile pentru testele de sange.

Daca rezultatele unora din aceste teste nu sunt bune, tratamentul se va incepe numai dupa revenirea lor la normal.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala, cu medicamente din plante medicinale sau preparat naturist.

Amintiti-va sa spuneti medicului dumneavoastra despre tratamentul dumneavoastra cu Metotrexat Ebewe, daca va prescrie un alt medicament in timp ce tratamentul este inca in desfasurare. Este important sa spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati:


 • alte tratamente pentru poliartrita reumatoida sau psoriazis cum ar fi leflunomida, sulfasalazina (utilizate si pentru colita ulceroasa), acid acetilsalicilic, fenilbutazona sau amidopirina.
 • alcool (trebuie evitat)
 • vaccinuri vii
 • azatioprina (utilizata pentru prevenirea rejectiei de organ transplantat)
 • retinoizi (utilizati pentru tratamentul psoriazisului si a altor tulburari ale pielii)
 • medicamente anticonvulsivante (care previn convulsiile)
 • tratamentul cancerului
 • barbiturice (injectii cu medicamente pentru somn)
 • tranchilizante
 • contraceptive orale
 • probenecid (pentru tratamentul gutei)
 • antibiotice
 • pirimetamina (utilizata pentru tratamentul malariei)
 • preparate cu vitamine care contin acid folic
 • inhibitori ai pompei protonice (utilizati pentru tratamentul senzatiilor de arsuri la stomac si ulcerelor gastrice)
 • teofilina (pentru tratamentul astmului bronsic).


Utilizarea Metotrexat Ebewe cu alimente si bauturi

In cursul tratamentului cu Metotrexat Ebwe, nu trebuie sa beti nici o bautura alcoolica si trebuie sa evitati consumul excesiv de cafea sau bauturi racoritoare care contin cafeina si ceai negru. Trebuie, de asemenea, sa fiti sigur ca in cursul tratamentului cu Metotrexat Ebewe beti suficiente lichide deoarece deshidratarea (reducerea apei din organism) poate creste riscul efectelor toxice ale Metotrexat Ebewe.

Sarcina si alaptarea

Sarcina

Nu utilizati Metotrexat Ebewe in timpul sarcinii sau daca incercati sa ramaneti gravida. Metotrexatul poate determina malformatii, sa dauneze copilului dumneavoastra nenascut inca sau sa produca avorturi si de aceea este foarte important sa nu fie administrat pacientelor gravide sau care intentioneaza sa devina gravide. De aceea, femeile la varsta fertila trebuie sa excluda orice posibilitate de a ramane gravide folosind masuri corespunzatoare, de exemplu test de sarcina inainte de inceperea tratamentului. Trebuie sa evitati sa ramaneti gravide in timpul tratamentului cu metotrexat si inca 6 luni dupa intreruperea acestuia. De aceea trebuie sa utilizati masuri contraceptive eficace in intreaga aceasta perioada (vezi de asemenea pct. „Aveti grija deosebita cand utilizati Metotrexat Ebewe”.

Daca ramaneti gravida in timpul tratamentului, trebuie sa vi se ofere informatii privind riscul efectelor daunatoare ale tratamentului asupra copilului.

Daca doriti sa ramaneti gravida trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra, care va poate prezenta sfaturi de specialitate, inainte de a planifica inceperea tratamentului, deoarece metotrexatul poate fi genotoxic, ceea ce inseamna ca medicamentul poate determina mutatii genetice.

Alaptarea

Nu alaptati in timpul tratamentului, deoarece metotrexatul trece in laptele matern. Daca medicul dumneavoastra curant considera tratamentul cu metotrexat absolut necesar in perioada de alaptare, trebuie sa intrerupeti alaptarea.

Fertilitatea la barbati

Metotrexatul poate fi genotoxic. Aceasta inseamna ca medicamentul poate determina modificari genetice.

Metotrexatul poate sa afecteze sperma si formarea de ovule si poate determina astfel posibile malformatii. De aceea, trebuie sa evitati sa deveniti tata in perioada in care utilizati metotrexat si inca 6 luni dupa terminarea tratamentului. Avand in vedere ca metotrexatul poate cauza infertilitate, este recomandabil ca pacientii barbati sa ia in considerare posibilitatea conservarii spermei inainte de inceperea tratamentului (vezi, de asemenea, pct. „Aveti grija deosebita cand utilizati Metotrexat Ebewe”).

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Efectele adverse asupra sistemului nervos central, cum sunt starea de oboseala si ameteli, pot sa apara in cursul tratamentului cu Metotrexat Ebewe. In unele cazuri, capacitatea de a conduce vehicule si/sau utilaje poate fi influentata. Daca va simtiti obosit sau ametit, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Metotrexat Ebewe

Acest medicament contine mai putin de 1 mmol sodiu (23 mg) pe doza saptamanala, adica practic "nu contine sodiu".

CUM SA UTILIZATI METOTREXAT EBEWE

Metotrexat Ebewe trebuie prescris de catre un medic care are cunostinte despre caracteristicile medicamentului si modul sau de actiune.

Utilizati intotdeauna Metotrexat Ebewe exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Metotrexat Ebewe se administreaza numai o data pe saptamana. Impreuna cu medicul dumneavoastra veti decide ziua saptamanii potrivita pentru a vi se face injectia.

Administrarea incorecta a Metotrexat Ebewe poate determina efecte adverse severe cu evolutie potential letala.

Dozele uzuale sunt:

Doze la pacientii cu poliartrita reumatoida:

Doza initiala recomandata este de 7,5 mg metotrexat o data pe saptamana . Metotrexat Ebewe se administreaza sub forma unei injectii unice sub piele, intr-un muschi sau intr-o vena  (vezi punctul „Doze si mod de administrare”).

In cazul unui raspuns terapeutic insuficient si daca este bine tolerat, doza de Metotrexat Ebewe poate fi crescuta. Doza medie saptamanala este de 15-20 mg metotrexat. In general, nu trebuie depasita  doza saptamanala  de 25 mg Metotrexat Ebewe. Dupa obtinerea rezultatelor terapeutice dorite, - daca este posibil - doza trebuie redusa treptat pana la cea mai mica doza eficace de intretinere.

Doze la copii si adolescenti cu forme pliartritice de artrita juvenila idiopatica.

Doza recomandata este de 10-15 mg/m2 suprafata corporala (SC) si saptamana. In cazul unui raspuns

inadecvat, doza saptamanala poate fi crescuta pana la 20 mg/m2 si saptamana.

Totusi, trebuie facut mai des un control regulat. Avand in vedere ca exista date limitate privind administrarea intravenoasa (intr-o vena) la copii si adolescenti, administrarea trebuie facuta pe cale subcutanata (sub piele) sau intramusculara (intr-un muschi).

Utilizarea la copii cu varsta <3 ani nu este recomandata, datorita experientei insuficiente la aceasta grupa de varsta.

Doze la  adultii  cu  forme severe de psoriazis vulgar sau artrita psoriazica

Se recomanda administrarea unei doze unice de testare de 5-10 mg, pentru a evalua afectarile posibile.

Aceasta doza poate fi administrata subcutanat (sub piele), intramuscular (intr-un muschi) sau intravenos ( intr-o vena).

Daca o saptamana mai tarziu, nu sunt remarcate modificari ale numarului globulelor din sange, terapia se continua cu o doza de aproximativ 7,5 mg. Doza poate fi crescuta treptat (cu intervale de 5 - 7,5 mg pe saptamana sub supravegherea numarului globulelor din sange) pana se obtin rezultatele terapeutice dorite. In general, nu trebuie depasita  o doza saptamanala de 30 mg metotrexat.

Dupa obtinerea rezultatelor terapeutice dorite, doza trebuie redusa treptat pana la cea mai mica doza eficace de intretinere pentru pacientul respectiv.

Pacienti cu tulburari ale functiei renale

La pacientii cu tulburari ale functiei renale este posibil sa nu fie necesara reducerea dozelor.

Mod  si  durata de administrare Metotrexat Ebewe 10 mg

Durata tratamentului este decisa de catre medicul curant. Metotrexat Ebewe se administreaza  o data  pe saptamana. Se recomanda a se preciza o anumita zi a saptamanii ca „zi pentru injectie”.

Metotrexat Ebewe se administreaza sub piele, intr-un muschi sau intr-o vena; la copii si la adolescenti nu trebuie administrat intravenos.

Tratamentul cu Metotrexat Ebewe in poliartrita reumatoida, artrita juvenila idiopatica, psoriazis vulgar si artrita psoriazica este de lunga durata.

Poliartrita  reumatoida

In general, ameliorarea simptomatologiei este de asteptat sa apara dupa 4-8 saptamani de tratament. Simptomele pot sa reapara dupa intreruperea tratamentului cu Metotrexat Ebewe.

Forme severe de psoriazis vulgar si  artrita  psoriazi (psoriazis articular)

In general, raspunsul la tratament poate fi asteptat dupa 2-6 saptamani.

Terapia este continuata sau oprita in functie de severitatea simptomelor si de modificarile parametrilor de laborator.

La inceputul terapiei, Metotrexat Ebewe trebuie injectat de personal medical. Totusi, medicul dumneavoastra poate decide daca este cazul ca dumneavoastra sa invatati cum sa va injectati singur Metotrexat Ebewe sub piele. Veti primi instructiuni corespunzatoare si veti exersa pentru a putea face aceasta. In niciun caz nu trebuie sa va autoinjectati daca nu ati fost instruit sa faceti aceasta.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Metotrexat Ebewe

Respectati dozele recomandate de medicul dumneavoastra. Nu modificati dozele dupa cum considerati dumneavoastra.

Daca dumneavoastra ati utilizat (sau altcineva a utilizat) mai mult medicament decat trebuia, trebuie anuntat un medic sau sectia de urgenta a celui mai apropiat spital.

Medicul va decide masurile de tratament necesare, in functie de severitatea intoxicatiei.

O supradoza de metotrexat poate cauza reactii toxice severe. Simptomele supradozajului pot include vanatai sau sangerari aparute usor, stare de oboseala neobisnuita, dureri in gura, greata, varsaturi, scaune negre sau cu sange, tuse cu expectoratie cu sange sau asemanatoare zatului de cafea si scaderea urinarii. .Daca mergeti la medic sau la spital luati cu dumneavoastra cutia medicamentului. In caz de supradozaj, antidotul este folinatul de calciu.

Daca uitati sa utilizati Metotrexat Ebewe

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata, dar continuati sa luati doza recomandata. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari.

Daca incetati sa utilizati Metotrexat Ebewe

Nu trebuie sa intrerupeti brusc administrarea de Metotrexat Ebewe, decat daca ati discutat aceasta cu medicul dumneavoastra. Daca suspectati reactii adverse severe, intrebati imediat medicul dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

REACTII ADVERSE POSIBILE Metotrexat Ebewe 10 mg

Ca toate medicamentele, Metotrexat Ebewe poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Anuntati-l imediat pe medicul dumneavoastra daca apare una din urmatoarele reactii adverse: respiratie zgomotoasa, dificultati in respiratie, umflarea pleoapelor, a fetei sau buzelor, inrosirea pielii sau mancarimi (care afecteaza in special intregul corp).

Reactii adverse grave

Daca manifestati oricare din urmatoarele reactii adverse anuntati-l imediat pe medicul dumneavoastra:


 • probleme la nivelul plamanilor (simptomele pot fi de boala generala; tuse uscata iritativa; scurtarea respiratiei, scurtarea respiratiei la repaus, durere in piept sau febra)
 • descuamare severa sau vezicule la nivelul pielii
 • sangerari neobisnuite (incluzand varsaturi cu sange) sau vanatai
 • diaree severa
 • ulceratii in gura
 • scaune de culoare neagra sau ca gudronul
 • sange in urina sau in scaune
 • mici pete rosii pe piele
 • febra
 • ingalbenirea pielii (icter)
 • dureri si dificultati la urinare
 • sete si/sau urinari frecvente
 • convulsii
 • pierderea constientei
 • vedere incetosata sau slaba.


Au fost raportate de asemenea urmatoarele reactii adverse:

Foarte frecvente - afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10

Frecvente -  afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100

Mai putin frecvente - afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000

Rare - afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000

Foarte rare - afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000

Frecventa necunoscuta  - frecventa care nu poate fi estimata din datele

Reacții adeverse Foarte frecvente:

Pierderea poftei de mancare, greata (senzatie de rau), varsaturi, dureri de burta, inflamatii si ulceratii in gura si gat si cresterea valorilor enzimelor hepatice

Reacții adeverse Frecvente:

Scaderea productiei de celule albe ale sangelui cu reducerea numarului de celule albe si/sau rosii si/sau plachete (leukopenie, anemie, trombocitopenie), dureri de cap, stare de oboseala, ameteli, inflamatie a plamanilor (pneumonie) cu tuse uscata, neproductiva, scurtare a respiratiei si febra, diaree, eruptie trecatoare pe piele, inrosire a pielii si mancarimi.

Reacții adeverse mai putin frecvente:

Scaderea numarului de celule ale sangelui si a plachetelor, ameteli, stare de confuzie, convulsii, inflamatie a vaselor de sange, afectarea plamanilor, ulceratii si sangerari la nivelul tractului digestiv, tulburari hepatice, diabet zaharat, scaderea proteinelor din sange, eruptie pe piele sub forma de iritatie provocata de urzici, sensibilitate la lumina, inchiderea culorii pielii, caderea parului, cresterea nodulilor reumatoizi, herpes, psoriazis insotit de dureri, dureri articulare si osoase, osteoporoza (reducere a masei osoase), inflamatii si ulceratii la nivelul vezicii urinare (posibil cu sange in urina), dureri la urinare, reactii alergice severe, inflamatii si ulceratii la nivelul vaginului, vindecare lenta a ranilor.

Reacții adeverse Rare:

Inflamatii ale sacului care captuseste inima, lichid in sacul din jurul inimii, tulburari severe de vedere,
modificari ale dispozitiei, tensiune arteriala scazuta, cheaguri de sange, dureri in gat, respiratie cu intreruperi, astm bronsic, inflamatii la nivelul tractului digestiv, scaune cu sange, inflamatii ale gingiilor, tulburari de digestie, hepatita acuta (inflamatie a ficatului), modificari ale culorii unghiilor, acnee, pete rosii sau vinetii prin sangerari ale vaselor, fracturi osoase, insuficienta renala, scaderea sau absenta urinii, tulburari electrolitice, formare anormala de sperma, tulburari menstruale.

Reacții adeverse Foarte rare:

Infectii, insuficienta severa a maduvei osoase, insuficienta hepatica, umflarea ganglionilor limfatici, insomnie, dureri, slabiciune musculara, furnicaturi, modificari ale simtului gustativ (gust metalic), inflamatii ale invelisului creierului producand paralizii sau varsaturi, inrosirea ochilor, afectarea retinei, lichid in plamani, varsaturi cu sange, dureri in gat, proteine in urina, febra, pierderea apetitului sexual, probleme ale erectiei, infectii in jurul unghiilor, complicatii severe la nivelul tractului digestiv, furuncule, vase sanguine mici in piele, infectii fungice, lezarea vaselor mici din piele, scurgeri vaginale, infertilitate, marire a sanilor la barbati (ginecomastie).

La administrarea intramusculara a metotrexatului, reactiile adverse locale (senzatie de arsura) sau afectarea tesuturilor local (formarea de abcese sterile sau distrugerea tesutului adipos) apar frecvent. Administrarea subcutanata a metotrexatului este de obicei bine tolerata local. Pe parcursul tratamentului s-au observat numai reactii cutanate locale usoare.

Metotrexatul poate determina o scadere a numarului de celule albe ale sangelui si astfel rezistenta dumneavoastra la infectii se poate reduce. Daca prezentati o infectie cu simptome ca febra si afectare grava a starii generale sau febra si simptome locale de infectie precum durere in gat/durere la nivelul faringelui/durere la nivelul gurii sau probleme urinare, trebuie sa va adresati imediat unui medic. Acesta va efectua un test de sange pentru a verifica scaderea posibila a celulelor albe sanguine (agranulocitoza). Este important sa informati medicul despre medicamentul dumneavoastra.

Metotrexatul poate determina efecte adverse grave (uneori pot pune viata in pericol). Prin urmare, medicul dumneavostra va efectua teste pentru a determina anomaliile sanguine (de exemplu scadere a numarului celulelor albe ale sangelui, numar scazut de plachete, limfom) si modificari la nivelul rinichilor sau ale ficatului.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

CUM SE PASTREAZA METOTREXAT EBEWE

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Metotrexat Ebewe dupa data de expirare inscrisa pe eticheta sau pe seringile preumplute si cutie dupa EXP:. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina. A nu se pastra la temperaturi peste 250C. A nu se congela. Medicamentul trebuie utilizat imediat dupa deschidere.

Nu utilizati Metotrexat Ebewe daca observati ca solutia nu este clara si contine particule. Pentru unica utilizare. Orice cantitate de solutie nefolosita trebuie indepartata!

Acest medicament si ambalajul sau nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Metotrexat Ebewe

Substanta activa este metotrexat.

Un ml solutie injectabila contine metotrexat 10 mg (sub forma de metotrexat disodic 10,97 mg),

1 seringa preumpluta cu 0,75 ml solutie injectabila contine metotrexat 7,5 mg.

1 seringa preumpluta cu 1 ml solutie injectabila contine metotrexat 20 mg.

1 seringa preumpluta cu 1,5 ml solutie contine metotrexat 15 mg.

1 seringa preumpluta cu 2 ml solutie contine metotrexat 20 mg.

Celelalte componente sunt: clorura de sodiu, hidroxid de sodiu, apa pentru preparate injectabile.

Cum arata Metotrexat Ebewe si continutul ambalajului

Metotrexat Ebewe seringi preumplute contin o solutie injectabila, limpede, de culoare galbena.

Fiecare cutie contine 1, 4 sau 5 seringi preumplute cu 0,75 ml, 1 ml, 1,5 ml si 2,0 ml solutie injectabila, ace de unica folosinta pentru injectii si tampoane cu alcool.

Metotrexat Ebewe 10 mg/ml x 1 ser. preumpl. x 1 ml sol. inj. avea la momentul analizei pretul de 50 lei buc.


MAI POTI CITI