SOMNUL Întrerupt crește RISCUL de boli CARDIOVASCULARE. Noi păreri medicale.

Sumar articol: somn intrerupt remedii, somn intrerupt noaptea, somn intrerupt tratament, somn întrerupt la copii, somn intrerupt cauze

Noi păreri clinice arată că persoanele care au un somn întrerupt, nesănătos, un somn fragmentat prezintă un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare inclusiv cel de atac vascular cerebral (AVC).

Un studiu recent arată că somnul fragmentat (întrerupt) accentuează riscul de arterioscleroza și poate crește riscul de atac vascular cerebral pe fondul inflamației apărute.

Cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California au testat clinic efectul problemelor de somn prin măsurătorile efectuate în timpul polisomnografiei (un test medical care relevă informații pentru a stabili diagnosticul pentru sindromul picioarelor leneșe sau apnee în somn) și prin folosirea unui detector de mișcare purtat de-a lungul mai multor nopți (actigrafie).

somnul intrerupt noaptea cauze si tratament pareri forum


Pentru a detecta nivelul inflamației oamenii de știință au măsurat valorile neutrofilelor și a monocitelor din sânge.

Somnul fragmentat măsurat de actigraf a dus un nivel ridicat al neutrofilelor, dar nu și al monocitelor din sânge, dar și un nivel ridicat al calciului arterial.

Prin metode statistice cercetătorii americani au arătat că efectele problemelor de somn asupra nivelului calciului arterial este mediat de neutrofilele din sânge.

Astfel, somnul nesănătos, cu întreruperi dese, duce la o creștere măsurabilă a nivelului neutrofilelor din sânge care la rândul lor duc la un risc mai mare de arterioscleroză.

Aceste efecte negative asupra stării de sănătate s-au menținut indiferent de vârstă, sex, rasă, index de masă corporal, tensiune arterială sau dacă persoana era sau nu fumătoare.

Rezultatele au fost asemănătoare în cazul folosirii polisomnografului, însă cercetătorii nu recomandă doar folosirea acestui test, deoarece evaluează calitatea și efectele somnului asupra sănătății pe baza rezultatelor obținute în urma unei nopți.

Prin comparație, actigrafia presupune purtarea unui dispozitiv care măsoară calitatea somnului de-a lungul a cel puțin o săptămână.

Un alt rezultat interesant a fost legat de raportarea calității somnului de către voluntari. Studiul a arătat că autoevaluarea calității somnului este impredictibilă și subiectivă, neputând fi luată în considerare.

Cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California au încercat astfel să găsească o legătură între persoanele care au dormit rău și riscul mai mare de inflamație/arterioscleroză însă acest lucru nu a putut fi stabilit în mod onest și obiectiv.

Deși nu au găsit astfel de rezultate, cercetătorii speră ca legătura dintre somn și afecțiuni cardiovasculare să fie cauzală. 

Astfel spus, dacă o persoană cu probleme de somn ajunge să doarmă normal, să i se observe o reducere a inflamației sau a riscului de probleme de inimă.

Anterior, cel puțin un studiu clinic a demonstrat că somnul de calitate este legat de un risc mai mic de atac de cord și atac vascular cerebral.


MAI POTI CITI