SPARANGHELUL eficient în DIETA de Detoxifiere. Beneficii şi Contraindicaţii SPARANGHEL.

Sparanghelul efecte benefice, sparanghel efecte secundare, sparanghel proprietăți nutritive, sparanghel plantă calități nutritive acestea sunt câteva dintre interesele legate de această legumă puţin cunoscută în România.

Potrivit medicilor nutriţionişti americani de la UCLA, sparanghelul este leguma numărul 1 în dietele de detoxifiere care au efect.

Veţi rămâne surprinşi să-i descoperiţi bogăția de vitamine și minerale pe care o conține, dar și beneficiile uimitoare aduse de sparanghel pentru organism și tinerețe, deoarece nu în zadar sparanghelul a fost numit ,,hrana regilor”.

Sparanghelul este una dintre cele mai sănătoase şi nutritive legume, având un efect remarcant de anti-îmbătrânire, antiinflamator, diuretic, detoxifiant, reduce riscul bolilor de inimă, previne osteoporoza.

sparanghelul este o planta cu efecte benefice si putine efecte adverse

Alte beneficii terapeutice ale sparanghelului sunt: 

  • previnirea infecțiile și apariția pietrelor la rinichi,
  • gută, 
  • astenie fizică și intelectuală, 
  • convalescențe, 
  • bronșite, 
  • neuroze, 
  • diabet zaharat (acțiune hipoglicemiantă), 
  • dereglări de digestie, 
  • edeme.


Sparanghelul conține multe fibre, deci e ideal în dietele de slăbire. 

Sățios și hipocaloric sparanghelul este un adevărat diuretic natural, care ajuta la eliminarea naturală a apei și sării din corpul tău, menținând astfel un tract urinar sănătos.

Nu multă lume știe că sparanghelul nu este doar verde, ci și mov. Acest tip de sparanghel abundă în antocianine, pigmenți naturali cu multiple beneficii pentru sănătate.

Antocianinele au proprietăți antioxidante și protejează împotriva cancerului, bolilor cardiovasculare și bolilor legate de îmbătrânire, cum ar fi cataracta.

Sparanghelul abundă în vitamina K, vitamina A, folați, vitamina B1, B2, B6, niacina, vitamina E. Sparanghelul conține de asemenea vitamina C (5,6 mg/100g), fier (2,1 mg/100g), kaliu (202mg/100g), magneziu (14mg/100g), cupru, mangan, zinc, antioxidanți, aminoacizi și proteine.

➤ Vitamina A ajută la întărirea imunității, păstrarea vederii, fortifierea oaselor, prevenirea îmbătrânirii, acidul folic previne malformațiile congenitale, cancerul și demența senilă.

➤ Vitamina K întărește oasele și ameliorează coagularea sângelui, previne osteoporoza, manganul crește densitatea țesutului osos.

➤ Vitamina C susține colagenul și țesutul conjunctiv, catalizează arderea grăsimilor.

➤ Kaliul ajută la funcționarea corespunzătoare a inimii, rinichilor și fibrelor nervoase.

ATENŢIE! Sparanghelul este perfect în dietele de slăbire şi poate fi consumat ca garnitură lângă carne, fără riscuri.

Totuși, ca să-şi păstreze calităţile nutritive, gătiţi sparanghelul fie pe grătar, fie fiert la abur. Introdus în apă, sparanghelul îşi pierde din calităţile nutritive.


MAI POTI CITI