ZYPREXA 5, 10 mg prospect. Păreri forum ZYPREXA (Olanzapina) ce este şi pentru ce se utilizează.

Prospect ZYPREXA (Olanzapina) 5, 10 mg . Ce este ZYPREXA și pentru ce se utilizează.

Părerea comentariilor despre ZYPREXA 
extrasa din comentariile de pe forumurile cu topicuri despre medicamente pentru tratamentul schizofreniei:

1. Păreri Pozitive - 0,68
2. Sentiment Negativ- 0,58
3. Opinii Neutre - 0,63

Un scor peste media de 0,5 indică o tendință mai mare decât cea medie pentru o caracteristică. Un scor la sau peste 0,75 indică aspecte ușor de identificat ale caracteristicilor; astfel de scoruri sunt considerate ridicate.

În acest prospect găsiți: Ce este ZYPREXA (Olanzapina) 5, 10 mg și pentru ce se utilizează; Înainte să utilizați ZYPREXA; Cum să utilizați ZYPREXA; Reacții adverse posibile ZYPREXA.

ZYPREXA  Olanzapina pareri forumuri efecte adverse

Indicații terapeutice ZYPREXA:

Olanzapina este indicata pentru tratamentul schizofreniei.

Olanzapina este efectiva in mentinerea ameliorarii clinice in cursul tratamentului de intretinere la pacientii care au manifestat raspuns clinic la tratamentul initial.

Studiile electrofiziologice au demonstrat ca olanzapina reduce selectiv descarcarile neuronilor dopaminergici mezolimbici (A10), avand totodata efecte reduse asupra cailor striatale (A9) implicate in functiile motorii.

Olanzapina a redus un raspuns conditionat de evitare (test care indica activitate antipsihotica), in doze mai mici decat cele care au indus catalepsie (producerea acesteia indicand efecte secundare motorii).

Compoziție comprimate de ZYPREXA: 

Fiecare tableta Zyprexa de 5 mg contine 5 mg de olanzapina.

Fiecare tableta Zyprexa de 7,5 mg contine 7,5 mg de olanzapina.

Fiecare tableta Zyprexa de 10 mg contine 10 mg de olanzapina

ZYPREXA Reactii adverse:

a) Frecvente ( >10%): Singurele efecte nedorite frecvente asociate cu utilizarea olanzapinei in trialurile clinice au fost somnolenta si cresterea in greutate.

Cresterea in greutate a fost legata de un indice pretratament mai mic al masei corporale (BMI) si de practicarea unei doze initiale de 15 mg/zi sau mai mari.

b) Ocazionale (1-10%): Efectele adverse nedorite ocazionale asociate cu utilizarea olanzapinei in trialurile clinice au inclus: ameteala, apetit crescut, edeme periferice, hipotensiune ortostatica si efecte anticolinergice tranzitorii, usoare, incluzand constipatie si gura uscata.

In special in tratamentul precoce, s-au intalnit ocazional cresteri tranzitorii, asimptomatice, ale transaminazelor hepatice, ALAT, ASAT. In studiile controlate activ, pacientii tratati cu olanzapina au avut incidente mai mici ale parkinsonismului, akatiziei si distoniei in comparatie cu dozele similare de haloperidol.

In lipsa unor informatii amanuntite asupra istoricului preexistent de tulburari extrapiramidale individuale acute si tardive, in prezent nu se poate conchide ca olanzapina produce mai putina diskinezie tardiva si/sau alte sindroame extrapiramidale tardive.

c) Rare (<1%): S-a raportat, rareori, reactie de fotosensibilizare.

Alte constatari: Nivelurile prolactinei plasmatice au fost crescute uneori, dar manifestarile clinice asociate (de ex. ginecomastie, galactoree, marire a sanilor) au fost rare.

La majoritatea pacientilor nivelurile au revenit in domeniul normal fara intreruperea tratamentului. In rare cazuri s-au observat niveluri mari ale creatin fosfokinazei.

Ca si in cazul altor medicamente neuroleptice, ocazional s-au constatat variatii hematologice asimptomatice.

ZYPREXA contraindicatii: 

Olanzapina este contraindicata la pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la oricare din ingredientele produsului.

Olanzapina este contraindicata la bolnavii cu risc cunoscut de glaucom cu unghi ingust.

Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiuni: 

Potentialul altor medicamente de a afecta olanzapina:

Dozele unice de antiacide (aluminiu, magneziu) si de cimetidina nu au afectat biodisponibilitatea orala a olanzapinei. Totusi, administrarea asociata a carbunelui activat a redus biodisponibilitatea orala a olanzapinei cu 50 pana la 60%.

Metabolismul olanzapinei poate fi indus de asocierea fumatului (la nefumatori, clearance-ul olanzapinei este cu 33% mai redus, iar semiviata terminala de eliminare este cu 21% mai lunga decat la fumatori) sau de tratamentul cu carbamazepina (clearance-ul este crescut cu 44%, iar semiviata terminala de eliminare este redusa cu 20% la administrarea impreuna cu carbamazepina).

Fumatul si tratamentul cu carbamazepina induc activitatea citocromului P450 1A2. Farmacocinetica teofilinei, medicament metabolizat de citocromul P450 1A2, nu este modificata de olanzapina. Efectul inhibitorilor potenti ai activitatii P450 1A2 asupra farmacocineticii olanzapinei nu a fost studiat.

Sarcina: Nu exista studii adecvate si bine controlate la femeile gravide. Pacientele trebuie avizate sa-si anunte medicul daca raman gravide sau daca intentioneaza sa ramana gravide in cursul tratamentului cu olanzapina. Avand in vedere faptul ca experienta acumulata la om este limitata, acest medicament trebuie folosit in cursul sarcinii numai daca beneficiul potential justifica riscul potential pentru fat.

Alăptare: Olanzapina se excreta in laptele sobolanilor tratati in cursul lactatiei. Nu se stie daca olanzapina se excreta si in laptele uman. Pacientele trebuie avizate sa nu alapteze la san daca iau olanzapina.

Efecte asupra capacitatii de a conduce sau de a folosi masini sau utilaje: Din cauza ca olanzapina poate produce somnolenta, pacientii trebuie preveniti asupra operarii unor masini primejdioase, inclusiv vehicule cu motor.

Mod de administrare ZYPREXA

Doza initiala recomandata de olanzapina este de 10 mg/zi, administrata ca doza zilnica unica, indiferent de orarul meselor.

Ulterior, dozajul zilnic poate fi ajustat pe baza raspunsului clinic individual in limitele domeniului de la 5 pana la 20 mg pe zi.

Cresterea la o doza mai mare decat doza terapeutica de rutina de 10 mg/zi, adica la o doza de 15 mg/zi sau mai mare, se recomanda sa fie intreprinsa numai dupa reevaluarea clinica de rigoare a cazului.

Copii: olanzapina nu a fost studiata la subiectii sub varsta de 18 ani.

Pacienti varstnici: Nu este indicata de rutina o doza initiala mai mica (5 mg/zi), dar ea ar trebui luata in considerare la persoanele in varsta de 65 de ani sau mai mult, atunci cand factorii clinici justifica acest lucru.

Pacienti cu deficite hepatice si/sau renale: Pentru astfel de pacienti poate fi luata in considerare o doza initiala mai redusa (5 mg/zi).

Sexul feminin in comparatie cu sexul masculin: Nu este necesar ca doza initiala si domeniul de dozaj sa fie modificate de rutina la pacientii de sex feminin fata de cei de sex masculin.

Pacientii nefumatori in comparatie cu pacientii fumatori: Nu este necesar ca doza initiala si domeniul de dozaj sa fie modificate de rutina la pacientii nefumatori fata de pacientii fumatori.

In prezenta a mai mult de un factor care ar putea rezulta intr-o metabolizare mai lenta a medicamentului (sexul feminin, varsta inaintata, statutul de nefumator), trebuie luata in considerare adoptarea unei doze initiale mai scazute.

Atunci cand este indicata, cresterea ulterioara a dozelor trebuie sa fie mai conservatoare la acesti pacienti.

Olanzapina se absoarbe bine dupa administrarea orala, atingand varful concentratiilor plasmatice in decurs de cinci pana la opt ore. Absorbtia olanzapinei nu este afectata de alimente.
Biodisponibilitatea orala absoluta a produsului, comparativ cu administrarea intravenoasa, nu a fost determinata.

Mod de prezentare: Tabletele Zyprexa de 5, 7,5 si 10 mg sunt tablete albe, glazurate, imprimate cu "LILLY" si un cod numeric de identificare.


MAI POTI CITI