Când și cum trebuie să te Cântărești. Când este mai bine să te cântărești.

Când este cel mai bine și cum trebuie să te cântărești. Factori care influențează greutatea. Când și cum anume este corect să te cântărești.

Factori care îți influențează greutatea


♦ Stresul influențează greutate

Stresul poate avea și impact asupra greutății.

Atunci când nivelul de stres este ridicat, hormonul asociat cu răspunsul la stres, numit cortizol, crește, ceea ce duce la creșterea nivelului de insulină și, în consecință, poate cauza îngrășarea pe termen lung, mai ales în zona abdominală.

Astfel, poftele induse de stres au atât bază psihologică, cât și fiziologică, din cauza creșterii nivelurilor de cortizol și insulină, care duc și la scăderea glicemiei.
recomandari cand si cum sa te cantaresti

Tot acest proces are ca rezultat creșterea apetitului, mai ales pentru alimentele bogate în zahăr și grăsimi.

♦ Somnul și greutatea

Legătura dintre somn și kilogramele în plus este stabilită de mai mulți factori, iar cel mai important este că, atunci când nu dormi suficient, organismul nu beneficiază de suficientă energie pe parcursul zilei, ceea ce te poate determina să mănânci mai mult.

Mai mult, potrivit specialiștilor, cu cât dormi mai puțin, cu atât organismul va depozita mai multă grăsime și va asimila mai multe calorii, tocmai pentru a echilibra deficitul de energie.

 De aceea, este important să îți asiguri orele necesare de somn, la un interval regulat (aproximativ aceeași oră de culcare).

♦ Nivelul de hidratare influențează greutate

Hidratarea este absolut necesară pentru o funcționare optimă a organismului, dar joacă un rol important și în menținerea siluetei. 

Atunci când nu consumi suficientă apă, pentru a ajuta organismul să își desfășoare funcțiile în mod normal (digestie, reglarea temperaturii, lubrifierea ochilor, etc.), celulele corpului transmit creierului un semnal pentru a solicita mai multe lichide. 

Acest semnal este adesea confundat, însă, cu cel de foame, motiv pentru care uneori ne găsim căutând ceva de mâncare când, de fapt, ne este sete. 

Deci, data viitoare când ți se face poftă de o gustare, întreabă-te dacă nu cumva îți este sete. 

Dacă după un pahar de apă nu mai simți acea poftă, înseamnă că setea a fost motivul inițial. 

Când și cum trebuie să te cântărești


Momentul optim pentru a te cântări este dimineața, pe stomacul gol, după evacuarea intestinală. 

Te vei cântări desculță și cu haine cât mai lejere, pentru a nu afecta numărul de pe cântar.

Atenție la faptul că, pe timpul nopții, se produce o ușoară deshidratare, deci numărul mai mic de pe cântar va fi afectat și de lipsa aportului normal de apă, care se recuperează pe timpul zilei.

Cântarul trebuie amplasat pe o suprafață dură, precum gresie sau ciment, și nu pe covor, deoarece suprafețele neuniforme pot altera măsurătoarea, mai ales în cazul cântarelor foarte sensibile la atingere.

Nu în ultimul rând, rezistă tentației de a te cântări în fiecare zi. 

Ideal este să te cântărești o dată la 2 săptămâni, pentru a evalua în mod obiectiv progresul.


MAI POTI CITI