DIETA persoanelor cu hipotiroidism. Alimente permise și alimente interzise persoanelor cu hipotiroidie.
7/10/2020
Ce trebuie să conțină dieta persoanelor cu hipotiroidism. Ce alimente sunt permise și ce alimente trebuie evitate în dieta alimentară în hipotiroidism.
Între 10 şi 35% din alimentația dumneavoastră ar trebui să fie formată din proteine şi între 25 şi 35% ar trebui să provină din grăsimi sănătoase.Încercați să evitați adăugarea de zaharuri, în special în băuturile îndulcite, cum ar fi sucurile, şi să limitați grăsimile saturate şi grăsimile trans în dietă.
Puteți de asemenea să reduceți grăsimile saturate consumând diverse tipuri de carne slabă, alegând păsări de curte şi fructe de mare în loc de carne de vită sau de porc.
Este recomandat consumul de lactate care au un conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi şi folosirea uleiurilor vegetale în loc de unt sau untură.

Evitarea extremelor asigură sănătatea tiroidei. Dacă considerați că aveți probleme în acest sens, discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilitatea administrării unor multivitamine cu minerale.
Dacă aveţi hipotiroidism, luați medicamentele de înlocuire a hormonilor tiroidieni conform indicaţiilor medicului – în general dimineața pe stomacul gol, cu un pahar mare de apă; nu este recomandat a se lua medicamentele cu lapte, ceai, cafea sau alte băuturi în loc de apă.
De asemenea, este important să reţineţi că a consuma prea multe fibre din dietă poate afecta absorbţia medicamentelor de înlocuire a hormonilor tiroidieni.
Anumite alimente, suplimente şi medicamente pot avea același efect.
Există multiple alimente ce pot fi consumate de persoanele cu hipotiroidie, inclusiv:
♦ Ouă: consumate întregi, au valoare nutritivă superioară, întrucât mare parte din iod şi seleniu se găsesc în gălbenuș, în timp ce albușul conține proteine. (Ouăle nu trebuie consumate în exces!!!).
♦ Carne: diverse tipuri de carne slabă.
♦ Peşte: toate fructele de mare, inclusiv somonul, tonul, halibutul, creveţii etc.
♦ Legume: toate legumele – legumele crucifere sunt bune în cantități moderate, în special atunci când sunt fierte.
♦ Fructe: toate tipurile de fructe, inclusiv fructe de pădure, banane, portocale etc.
♦ Semințe şi cereale: orez, hrișcă, quinoa, semințe de chia şi semințe de in.
♦ Lactate: toate produsele lactate, inclusiv lapte, brânză, iaurt etc.
Persoanele cu hipotiroidism ar trebui să aibă o dietă bazată pe legume, fructe şi carne slabă. Sunt sărace în calorii şi foarte sățioase, ceea ce poate ajuta la prevenirea creșterii în greutate.
Ce NU trebuie să faceți dacă urmați tratament cu hormoni tiroidieni
Evitați să vă luați medicamentele cu hormoni tiroidieni concomitent cu:
- nuci
- produse pe bază de soia
- suplimente cu fier sau multivitamine care conțin fier
- suplimente de calciu
- antiacide care conțin aluminiu, magneziu sau calciu
- unele medicamente pentru ulcer
- unele medicamente care reduc colesterolul, cum ar fi cele care conțin colestiramină şi colestipol
- de asemenea cafeaua poate scădea absorbţia medicamentelor cu hormoni tiroidieni de către organism
Pentru a evita interacțiunile potențiale, consumați aceste alimente sau utilizaţi aceste produse cu câteva ore înainte sau după ce luați tratamentul.
Suplimentele care conțin în compoziție biotină, comune în preparatele pentru păr şi unghii, pot interfera cu măsurarea concentrației hormonilor tiroidieni.
Biotina nu afectează nivelul hormonilor tiroidieni, dar suplimentele trebuie oprite cel puţin o săptămână înainte de a vă măsura funcția tiroidiană, astfel încât eficiența administrării medicamentelor să fie reflectată cu exactitate.
În concluzie, nivelurile scăzute de hormoni tiroidieni, hipotiroidismul, poată fi ținute sub control cu modificări dietetice, deși va trebui să luaţi hormoni de substituție tot restul vierii.