INSOMNIA cauze, caracteristici, remedii naturiste, tratamente medicamentoase
8/19/2020
Sumarul articolului: tipuri de insomnie și remediile lor, cauzele insomniei, simptome ale insomniei, complicații ale insomniei, când tratamentul insomniei este necesar.
Ce este insomnia și de câte tipuri este insomnia
Conform dicționarului medical, Insomnia este definită ca o tulburare a somnului care se manifesta prin dificultăți in a adormi, somn insuficient sau de slaba calitate, caracterizat prin treziri frecvente si o stare de oboseala pe parcursul zilei următoare.
Insomnia se poate instala chiar dacă o persoana respecta numărul de ore de somn. In acest caz, poate fi însă vorba de un somn de slaba calitate (cu treziri frecvente si adormire dificila).
♦ Insomnia primară
Insomnia primara este lipsa somnului care se instalează ca urmare a unui stil de viata dezordonat, a stresului, a traumelor, a problemelor de familie.

In mod normal, afecțiunea dispare singura daca nu mai resimtim stresul, daca dispare trauma, daca schimbam stilul de viata nesănătos.
Uneori poate fi vorba numai sa schimbam ora la care ne culcam, sau sa respectam cateva reguli in dormitor (fara telefoane langa noi, fara sa citim pe tableta inainte de culcare, sau sa ne ducem la culcare la o ora rezonabila).
♦ Insomnia secundară
Insomnia secundara are trei cauze declansatoare:
- Poate fi un simptom al unei alte afectiuni (de natura fizica sau psihica).
- Poate fi declansata de consumul de medicamente sau alte substante. Aceasta insomnie apare la persoanele care urmeaza tratamente medicale de durata sau la cele care consuma cantitati prea mari de cafea, energizante sau alcool.
- Poate fi provocata de factori externi: zgomote, lipsa unor conditii optime de odihna, extenuare profesionala.
♦ Insomnia acută
Aceasta este o insomnie pe termen scurt. Se refera la incapacitatea de a adormi pe parcursul unei luni sau mai putin. Cauzele acestui tip de insomnie pot fi: stresul sau stilul de viata.
♦ Insomnia cronică
Este o insomnie pe termen lung. In acest caz, specialistii vorbesc despre o insomnie continua, dar cu intreruperi.
♦ Insomnia temporară
Insomnia temporara dureaza cateva zile sau o saptamana. Pentru ca multe persoane nu trateaza afectiunea in mod corespunzator, ea reapare.
♦ Insomnia de adormire
Insomnia de adormire este acea afectiune medicala care nu permite pacientului sa adoarma.
♦ Insomnia de trezire
Insomnia de trezire este cea care nu permite pacientului sa ramana adormit prea mult timp, sau care il va face sa se trezeasca prea devreme si foarte obosit.
Care sunt cauzele insomniei
Stresul este una dintre cele mai frecvente și întâlnite cauze ale insomniei.
Pe de alta parte, perioadele mai lungi cu insomnii pot accentua nivelul de stres, dar si gradul de anxietate, ceea ce poate duce la depresie.
Iata care sunt principalele cauze ale insomniei:
- grijile si stresul la locul de munca sau in viata de zi cu zi;
- starile de anxietate;
- zgomotele puternice;
- temperaturile prea ridicate sau prea scazute din dormitor;
- lipsa confortului in timpul somnului;
- fumatul, alcoolul si cafeina;
- consumul de substante stupefiante;
- afectiunile psihice - bipolaritatea, depresia si altele;
- problemele de natura medicala - dureri cronice, oboseala cronica, afectiuni respiratorii, reflux gastroesofagian, astm, apnee, hipertiroidism, artrita;
- dereglarile hormonale;
- alti factori, cum ar fi dormitul langa o persoana care sforaie, infectii parazitare, probleme genetice sau chiar graviditatea;
- nivelul redus de melatonina.
Simptome ale insomniei
Principalul simptom al insomniei il reprezinta lipsa somnului. Exista insa si o serie de simptome secundare, cum ar fi:
- Dificultate de a adormi: persoana care sufera de insomnie adoarme in general greu.
- Treziri nocturne: nu numai dificultatea de a adormi este un simptom al insomniei, ci si faptul ca persoana se trezeste de mai multe ori pe parcursul noptii.
- Somn agitat: de cele mai multe ori, somnul unei persoane care sufera de insomnie nu este odihnitor.
- Stari de irascibilitate, anxietate, depresie, letargie: faptul ca noaptea organismul nu se poate odihni suficient face ca a doua zi persoana sa fie obosita si irascibila. Se poate ajunge pana la stari anxioase sau chiar depresive.
- Dificultati de concentrare: persoana care nu se poate odihni suficient pe timpul noptii a doua zi va avea o capacitate de concentrare redusa.
- Oboseala permanenta: persoana care sufera de insomnie are senzatia ca este permanent obosita.
- Migrena: migrenele pot fi accentuate de insomnie.
- Probleme gastro-intestinale: Persoanele care au insomnie sufera, cel mai adesea, de intestin iritabil, indigestie sau arsuri la stomac. Exista aici un adevarat cerc vicios, pentru ca unele probleme gastrointestinale pot duce la insomnie, iar pe de alta parte insomnia poate fi o cauza a stomacului deranjat.
Complicatiile insomniei
In mod sigur, din ceea ce se cunoaste pana acum, lipsa somnului afecteaza imunitatea organismului. Sistemul imunitar nu mai functioneaza pe deplin. In timp ce dormim, sunt activate celulele care lupta impotriva infectiilor, pe cele care vindeca si alte celule cu rol benefic in viata noastra. Daca nu reusim sa dormim atat cat este necesar, numarul acestor celule se diminueaza, iar organismul va fi mai putin aparat in viitor, in caz de infectie sau boala.
Atunci cand insomnia se instaleaza pe parcursul mai multor nopti succesive, se poate ajunge la:
tulburari de concentrare la locul de munca sau la scoala;
incapacitate de concentrare;
stare de somnolenta;
oboseala;
dureri musculare.
In cazuri mai grave se poate ajunge la:
crestere in greutate;
nivel ridicat de stres;
iritabilitate;
anxietate;
agitatie;
probleme de memorie;
reactii intarziate, ceea ce poate duce chiar la situatii care pot pune viata in pericol.
Tratamentul insomniei și remedii naturiste și medicamentoase
Primul lucru care ar trebui facut atunci cand se instaleaza insomnia tine de relaxarea mentala si fizica. De asemenea, se poate opta pentru un sedativ usor, natural.
Exista mai multe metode de a combate insomnia, dar varianta aleasa ar trebui sa fie in functie de simptomele pacientului, de varsta si de istoricul sau medical.
♦ Tratamentul medicamentos al insomniei
Tratamentul pentru insomnie este complex si necesita consult medical, mai ales daca insomnia dureaza de ceva vreme. Medicii sunt cei care pot recomanda terapie cognitiv-comportamentala, antidepresive (medicamente impotriva depresiei) sau anxiolitice (medicamente impotriva anxietatii).
Medicii pot recomanda si adoptarea unui stil de viata sanatos. Iar atunci cand nu este identificata o cauza clara a tulburarilor de somn, pacientilor le pot fi recomandate medicamente care sa-i ajute sa se odihneasca.
♦ Terapia cognitiv-comportamentala
Da rezultate ceva mai tarziu in timp, dar este o alternativa sanatoasa la tratamentul medicamentos, mai ales in cazul bolnavilor care sufera de insomnie cronica. Se crede ca o buna solutie in caz de insomnie este o combinatie intre tratamentul medicamentos si terapia cognitiv-comportamentala.
♦ Somnifere
Somniferele se mai numesc si hipnotice. Aceste medicamente vor fi recomandate de medic numai atunci cand insomnia este severa, sau este doar pe termen scurt, sau daca terapita cognitiv-comportamentala nu a dat rezultatele scontate.
♦ Antidepresive
Antidepresivele nu sunt recomandate in cazul insomniei. In principal din cauza efectelor secundare. Antidepresivele sunt insa recomandate daca persoana diagnosticata cu depresie are si probleme cu insomnia.
♦ Melatonina
Melatonina este un hormon care ajuta la reglarea ciclului somn-veghe. In general, medicamentele pe baza de melatonina sunt recomandate celor care sufera de insomnie, pentru perioade scurte de timp.
♦ Antihistaminice
Medicul este cel care va spune daca pacientul poate apela la medicamentele antihistaminice. Acestea il pot ajuta nu numai sa adoarma mai usor sau sa doarma fara intreruperi, dar se va simti somnoros si in timpul zilei. Cu atat mai mult trebuie ca medicul sa fie cel care recomanda acest tip de medicamente.
Remedii naturiste de combatere a insomniei
Daca nu vrem sa apelam la un tratament medicamentos pentru tulburarile de somn, putem opta pentru remedii naturiste. Nu este foarte clar insa daca acestea au eficacitatea dorita.
Insomnia poate fi prevenita printr-o serie de pasi care contribuie la eliminarea cauzelor - programul lejer si relaxant seara, renuntarea la cafea, tigari si alcool in apropierea orei de somn si o alimentatie echilibrata, in care sa fie incluse si suplimente naturale atunci cand este nevoie, pentru a completa nevoile organismului, mai ales in cazul celor cu o viata agitata si stresanta.
♦ Medicamente homeopate
Exista suplimente pe baza de plante, folosite in tratarea insomniei. Cele pe baza de extract de valeriana (Valeriana officinalis) au un usor efect sedativ. Efectele nu au fost pe deplin cercetate. Ar fi bine sa existe recomandarea medicului inainte de a lua acest medicament homeopat.
O alta planta medicinala care ar putea ajuta la tratarea insomniei este jujuba (Ziziphus jujuba).
Sunt si alte plante care pot avea un efect sedativ:
floarea pasiunii (Passiflora incarnata);
roinita (Melissa officinalis);
gura lupului (Scutellaria lateriflora);
Centella asiatica (gotu kola);
iasomia galbena (Gelsemium sempervirens);
deditelul (Pulsatilla vulgaris);
anemona (Anemone occidentalis);
iarba fluturilor (Asclepias tuberosa);
nucsoara (Myrtistica fragrans).
♦ Aromaterapia
Aromaterapia are legatura cu uleiurile esentiale. Uleiurile esentiale sunt lichide cu o aroma puternica, derivate din numeroase plante, flori si copaci. Medicii fitoterapeuti recomanda uleiurile esentiale pentru multe afectiuni, fie prin inhalarea lor (aromaterapie) fie prin folosirea lor pentru masaj.
Exista astfel de uleiuri esentiale care ii pot ajuta pe cei cu probleme legate de insomnie:
musetel roman;
ulei de lemn de cedru;
ulei de lavanda;
ulei din lemn de santal;
ulei din flori de portocal amar.
♦ Alimente ce pot ameliora insomnia
Daca exista alimente care provoaca insomnia, exista si alimente care pot ajuta la dormit.
Lapte: contine un ingredient numit triptofan, care ajuta corpul sa produca melatonina, hormonul care ne ajuta sa dormim.
Alte alimente care contin triptofan: mierea de albine, albusurile, tonul, carnea de curcan.
Migdalele: contin melatonina, hormonul care regleaza somnul. Asadar ajuta la imbunatatirea calitatii somnului.
Ceaiul de musetel: contine un antioxidant care accentueaza senzatia de somnolenta si care reduce insomnia.
Kiwi: exista posibilitatea ca aceste fructe consumate seara sa imbunatateasca somnul. Cei care le consuma nu numai ca dorm mai bine, dar nici nu se trezesc pe parcursul noptii.
Pestele gras (somon, ton, pastrav si macrou) este un aliat benefic. Combinatia de acizi grasi omega-3 si vitamina D din pestele gras stimuleaza calitatea somnului.
Nucile imbunatatesc calitatea somnului si sunt una dintre cele mai bune surse alimentare de melatonina.