Medicamente interzise la volan. Medicamente contraindicate șoferilor.

Lista cu medicamente care interzic șofatul. Substante interzise și contraindicate pentru șoferi.


Medicamente care ar putea afecta conducerea vehiculelor și utilizarea utilajelor. Medicamentele care afectează șofatul.


♦ Medicamentele antidepresive interzise la volan

Dacă iei medicamente antidepresive, ar trebui să eviți conducerea vehiculelor deoarece acestea pot provoca somnolență. 

În plus, conform studiilor efectuate pe pacienți care suferă de depresie și insomnie, utilizarea acestor medicamente îmbunătățește problemele de somn. Acest lucru înseamnă că pot înlesni adormitul la volan.

Medicii  trebuie să avertizeze pacienții cu privire la posibilele efecte secundare și precauțiile privind utilizarea oricărui medicament.

Medicamente care interzic sofatul contraindicate soferilor

♦ Medicamentele antialergice contraindicate șoferilor

Medicamentele antialergice pot încetini timpul de reacție, pot face dificilă concentrarea sau gândirea clară și pot provoca confuzii ușoare chiar dacă individul nu se simte somnolent.

Majoritatea antihistaminelor de a doua generaţie au fost concepute pentru a elimina efectele secundare sedative; loratadina nu conţine avertismente privind etichetarea împotriva conducerii autovehiculelor. 

Datorită naturii lor hidrofile, aceste medicamente rămân în sângele periferic fără un efect pronunţat asupra stării de veghe. 

Mai puţin sedative sunt azelastina şi cetirizina, mai sedativ este ketotifenul. Pacienţilor care sunt conducători auto trebuie să li se prescrie un antihistaminic nesedativ sau să li se recomande încetarea temporară a conducerii maşinii, atunci când utilizează un antihistaminic din prima generaţie.

♦ Benzodiazepinele medicamente care afectează șofatul

Benzodiazepinele sunt o clasaă de medicamente psihoactive cel mai frecvent utilizate de şoferi. 

Benzodiazepinele afectează coordonarea ochilor, mâinilor, atenţia distributivă, prelungeşte timpii de reacţie, cauzează confuzie şi sedare (afectări măsurabile în funcţia cognitivă şi motorie). 

Riscul de accidente este de două până la cinci ori mai mare decât la şoferii din grupul placebo. 

Pacienții care au depășit doza indicată pot experimenta efecte sedative, pierderea coordonării mișcărilor și depresie respiratorie, mai ales dacă iau medicamentele împreună cu alcool. 

De asemenea, benzodiazepinele pot produce o scădere a atenției, a concentrării și a funcției motorii, chiar și în doze terapeutice. Aceste reacții adverse afectează grav capacitatea de a conduce.

♦ Medicamentele Hipoglicemiante contraindicate șoferilor

Simptomele hipoglicemiei sunt adesea specifice pacienţilor, dar pot include probleme mintale şi vizuale, precum şi ameţeală, oboseală inexplicabilă, scăderea capacităţii de concentrare şi stări de confuzie.

A fost observată o creştere a ratei de accidente pentru monoterapia cu insulină şi pentru tratamentul dublu cu o sulfoniluree şi metformină. 

Însă NU s-a observat niciun efect când insulina a fost combinată cu unul dintre aceste medicamente sau la pacienţii care au luat o sulfoniluree sau metformină în monoterapie. 

Medicii trebuie să fie precauţi în special la şoferii vârstnici sau la persoanele cu risc crescut de hipoglicemie.

♦ Antidepresivele triciclice interzise la volan

Antidepresivele sunt o clasă de medicamente încă prescrise pentru durerea neuropatică, anumite forme de anxietate şi simptomele menopauzei. 

Antidepresivele triciclice  produc efecte anticolinergice, hipotensiune arterială ortostatică şi grade diferite de depresie şi sedare centrală. 

Unii autori au găsit o probabilitate de accidente de 41%. 

RECOMANDARE! Cu cât se utilizează mai multe medicamente simultan, cu atât este mai mare riscul ca medicamentele administrate să afecteze capacitatea de a conduce în siguranță un autovehicol. 

Pentru a se evita apariția acestor probleme, este important ca intotdeauna pacienții să discute cu medicul, sau farmacistul despre toate medicamentele – atât pe bază de rețetă, cât și fără prescripție medicală – pe care le utilizează.