TOP cel mai SĂNĂTOS PEȘTE de mâncat din lume care se găsește și în România

Cel mai sanatos peste de mancat la conserva sau nu. Pestele cu cel mai putin mercur cu cea mai sănatoasă carne de peste. Cele mai bune conserve de sardine beneficii. Care sunt cele mai recomandate sortimente de pește de la cod la sardine.

Top cel mai sănătos pește de mâncat pentru copii și adulți


De șinut minte! Toate tipurile de peste sunt sanatoase si pot fi consumate, atata timp cat avem o dieta echilibrata, bazata pe proteine, fibre, minerale si vitamine.

Unele tipuri de peste sunt mai recomandate decat altele intrucat sunt mai grase, deci au o cantitate mai mare de acizi grasi Omega-3.

Proteinele si acizii grasi Omega-3 fac din peste un aliment ideal pentru organism, dar mai ales pentru creier, insa trebuie sa stii ce avantaje si ce dezavantaje are fiecare tip de peste.

Desigur există și riscuri asociate cu consumul de pește, avertizează specialiștii de la Healthline. Unii pești pot fi contaminați cu mercur, în anumite zone. 
top peste sanataos de mancat din lume


Cei mai toxici pești, din acest punct de vedere sunt: rechinul, peștele spadă, macroul king, tilefish.

♦ Cel mai sănătos pește de mâncat: TONUL


Este un pește grozav, cu mențiunea să nu provină din zone contaminate. Conserva de ton este cea mai la îndemână variantă, însă atenție la zona din care peștele a fost pescuit.

Tonul conţine proteine și are circa 190 kcal pe 100 gr de produs. Nu conţine glucide iar colesterolul este în cantitate medie – 63mg/100 gr. 

De asemenea, sunt prezenţi acizii graşi Omega 3, săruri diverse şi iod în cantităţi indicate pentru o bună sănătate. 

Tonul conţine vitamina A şi niacina, vit. B12 fiind distrusă în procesul de sterilizare. Deși mai scump, tonul conservat în borcane de sticlă este mult mai indicat decât cel din cutii de metal. În rest, consumaţi peşte de talie mică, deoarece sunt riscuri mai mici în ceea ce privește contaminarea cu metale grele.

La alegerea unei conserve de ton trebuie să ai în vedere conținutul de ton din conservă, cantitatea de proteine, de grăsimi şi de sare la 100 grame produs. Un alt aspect important îl reprezintă locul unde a fost pescuit peştele. 

Asta deoarece tonul capturat în Oceanul Pacific este iradiat cu Cesiu 137 în urma accidentului nuclear de la Fukushima din anul 2011. 

De aceea, evită conservele de ton care au în compoziţie peşte capturat în Oceanul Pacific, respectiv din următoarele zone marcate pe cutie astfel: FAO 61, FAO 67, FAO 71, FAO 77, FAO 81, FAO 87 şi FAO88. 

♦ Cel mai sănătos pește de mâncat: SARDINELE


Sardinele dunt un tip de pește gras, bogat în vitamine. Recomandat chiar și în varianta conservată, accesibilă și ușor de găsit. La sardine se poate consuma peștele întreg, în felul acesta, inclusiv oasele, este chiar recomandat, întrucât acestea conțin calciu.

Iodul, care se găseşte în cantitate mare în sardine, este un oligoelement esenţial pentru funcţionarea normală a glandei tiroide, implicit pentru arderea grăsimilor.

Sardinele conţin şi vitamina B3, niacină, esenţială pentru piele şi sistemul nervos, care poate participa la prevenţia bolilor neurologice degenerative

♦ Cel mai sănătos pește de mâncat: HERINGUL


Heringul contine proteine care sunt absorbite in organism in proportie foarte mare, aproape de 90%. 

Heringul contine grasimi nesaturate care sunt mai utile decât grăsimile animale saturate. 

De asemenea, carnea heringului este o importanta sursa de complex de vitamine B12, A, PP si D. Ficatul pestelui este bogat in vitamina D si A.

85 de grame de hering ofera 135 de calorii, 15 grame de proteine si 8 grame de grasime. Acest peste este, de asemenea, bogat in seleniu, acizi grasi, Omega 3, vitamina B, vitamina D, fier, magneziu, calciu si potasiu.

♦ Cel mai sănătos pește de mâncat: CODUL


Codul este un tip sănătos de pește, care este bogat în proteine și sărac în grăsimi, ceea ce îl face o sursă excelentă de proteine. De asemenea, codul este bogat în vitamine și minerale esențiale pentru o stare bună de sănătate.

Codul este un tip de pește cu conținut scăzut de grăsimi, fără carbohidrați, fiind un aliment ideal pentru persoanele care suferă de diabet sau persoane cu risc pentru această afecțiune.

Codul este o sursă bună de fosfor, niacină și vitamina B-12. O porție medie conține între 15 și 20 g proteine. Este ideal în diete.

Cosuduyl este ușor de preparat și ușor pentru digestie.