TRATAMENTE și CAUZE pentru nivelul scăzut de creatinină. Forum scăderea creatininei. Dieta în insuficiența renală.

Tratamente pentru nivelul scăzut de creatinină. Forum cauzele scăderii creatininei. Dieta recomandată în insuficiența renală

Nivelul scăzut de creatinină în urină nu trebuie neglijat. Deci, trebuie să consulți medicul specialist și să respecți indicațiile acestuia pentru a preveni complicații grave.

Principalele cauze ale nivelurilor scăzute de creatinină


♦ Curele de slabire. Un aport scăzut de proteine ​​privează corpul de materie primă cu care să „hrănească” mușchii. Așadar, scade și metabolismul muscular și nivelul creatininei.

♦ Insuficiența renală. Aceasta este o problemă gravă a sistemului urinar. Rinichii nu își pot îndeplini funcția de bază de filtrare a sângelui. În sânge se acumulează deșeuri toxice. Insuficiența renală necesită implicarea imediată a unui nefrolog și alte teste suplimentare.
forum tratamente cauze scăderea creatininei

♦ Pierderea masei musculare. Atunci când nivelurile de creatinină sunt scăzute atât în ​​urină, cât și în sânge, poate exista o pierdere a masei musculare. Nivelul creatininei scade prin scăderea metabolismului muscular. Acest lucru este mai frecvent la persoanele în vârstă și la cei care trec prin episoade de slăbire bruscă.

♦ Bolile autoimune. Unele boli autoimune, cum ar fi Miastenia gravis (MG) și unele distrofii musculare atacă atât mușchii, cât și rinichii. În general, sunt detectați și alți parametri modificați înainte ca nivelul de creatinină să scadă.

Tratamentele indicate pentru nivelul scăzut de creatinină


Principalele tratamente pentru nivelul scăzut de creatinină depind exclusiv de cauza care a dus la apariția problemei. 

Trebuie să consulți imediat un nefrolog atunci când te confrunți cu insuficiență renală. Unele boli care duc la insuficiență renală pot fi tratate cu medicamente și îngrijiri speciale, în timp ce altele duc inevitabil la efectuarea dializei.

Riscul este semnificativ la femeile gravide. Obstetricienii și ginecologii folosesc anumite medicamente pentru a trata afecțiunile renale. Atunci când eclampsia apare în tabloul clinic, medicii recomandă spitalizarea pentru a controla parametrii.

În cele din urmă, obiceiurile nutriționale pot fi evaluate atunci când dieta bolnavului nu conține proteine ​​sau când există o pierdere a masei musculare. 

Nutriționiștii pot elabora un plan alimentar personalizat prin care să crească aportul de proteine, precum și să recomande practicarea unor exerciții de tonifiere musculară.

Dieta recomandată în insuficiența renală


Restricția proteică în cazul pacienților cu insuficiență renală moderată încetinește progresia bolii. 

Specialiștii recomandă diete cu conținut redus de proteine dacă pacientul nu este supus dializei. Cu alte cuvinte, pacientul trebuie să consume 0,8 g/kg corp/zi (60% din proteine având valoare biologică ridicată). Dacă pacientul face dializă, aceste are nevoie de un aport mai mare de proteine.

Controlul aportului de sodiu (sare). Sodiul determină retenția de lichide pe care rinichii nu le pot elimina. Dacă pacientul nu suferă de hipertensiune arterială, acesta poate consuma 1000-2000 mg de sodiu pe zi.

Pacienții trebuie să evite alimentele ultraprocesate, supele sau piureurile instant, cârnații, carnea și peștele afumat și gustările ambalate, astfel încât să-și reducă aportul de sare.

În multe cazuri, pacienții cu insuficiență renală au un deficit de calciu din cauza absorbției intestinale precare. Este necesară și administrarea de vitamina D, deoarece deficitul poate provoca ateroscleroză, disfuncție endotelială sau hipertrofie ventriculară. 

Este mai bine ca pacienții cu insuficiență renală să mănânce pâine prăjită, deoarece pâinea prăjită conține mai puțină apă.

Când vor consuma legume, leguminoase sau cartofi, persoanele cu afecțiuni renale ar trebui să le înmoaie în apă timp de trei ore înainte de a le găti. De asemenea, după fierbere, legume, leguminoase sau cartofi trebuie sotate pentru a li se reduce conținutul de apă.


MAI POTI CITI