Combinații INTERZISE de Medicamente şi Alimente. Combinatii PERICULOASE de medicamente cu alimente.

Combinațiile dintre alimente şi medicamente pot genera uneori reacții adverse grave. Anumite alimente și medicamente nu trebuie consumate niciodată împreună. 

Motivele pentru care aceste combinații de medicamente cu alimente sunt interzise diferă în fiecare caz.

Însă este clar că pot exista combinaţii periculoase între diferite categorii de medicamente, dar şi  combinații periculoase între medicamente şi alimente.

Unele medicamente trebuie administrate după masă, altele în timpul mesei, iar altele premcum antitermice sau  paracetamolul, se administrează cu 30 de minute înainte de masă pentru că altfel, alimentele din stomac pot împiedica trecerea medicamentului în sânge.

wiki combinatii interzise si periculoase de medicamente si alimente


ATENȚIE! Medicamentele se administrează cu apa şi nu cu sucuri, naturale sau carbogazoase.

♦ Medicamente care scad tensiunea arterială nu se combină cu alimente bogate în potasiu.

Excesul de potasiu poate cauza bătăi neregulate ale inimii și dificultăți respiratorii.

Este recomandat să reduci consumul de alimente ca Banane, Cartofi, Soia, Spanac cu medicamente care scad tensiunea arterială.

♦ Brânzeturile maturate (brie, parmezan, cheddar și Roquefort), fasolea, varza murată, fasolea verde italiană, unele beri, vinul roșu, pepperoni și avocado prea copt trebuie evitate de persoanele care iau antidepresive MAO. 

Interacțiunea poate provoca o creștere potențial fatală a tensiunii arteriale.

♦ Medicamentele care reduc colesterolul „rău” (LDL) nu se asociază cu citricele

Citricele măresc absorbția medicamentelor, fapt care crește riscul unei supradoze și apariția efectelor secundare. Efectul unei singure tablete combinate cu suc de portocale este echivalent cu o doză mai ridicată luată cu apă simplă.

♦ Cantități mari de broccoli, spanac și alte legume cu frunze verzi, bogate în vitamina K, care favorizează formarea cheagurilor de sânge, pot contracara efectele heparinei, warfarinei și ale altor medicamente administrate pentru a preveni coagularea.

♦ Sucul de grapefruit este de asemenea periculos pentru că încetineşte procesul de metabolizare corectă a medicamentului de către ficat şi accentuează apariţia efectelor adverse. 

Sistemul de citocromi care metabolizează medicamentele este ocupat de substanţele din sucul de grapefruit şi va trece în circulaţie cu mare toxicitate.

Medicamentele analgezice nu se asociază cu sucurile acidulate.

Ibuprofenul nu este compatibil cu băuturile dulci carbogazoase, deoarece dioxidul de carbon și acidul din ele măresc absorbția și concentrația acestui medicament în sânge. Prin urmare, este imposibil să controlezi doza administrată.