Wiki PIRAMIDA ALIMENTARĂ corectă de la CLINICA MAYO. Piramida greutății sănătoase explicată.

Piramida alimentelor definiție Clinica Mayo pentru o viata sănătoasă, informații ce este piramida alimentară a omului sănătos,  


Nutriționiștii Clinicii Mayo, unul dintre cele mai prestigioase grupuri medicale din America, au pus la punct o piramidă alimentară, care exprimă grafic recomandările lor nutriționale pentru o greutate sănătoasă. Astfel, aceste recomandări și sfaturi de nutriție sunt mult mai ușor de înțeles și aplicat în viața de zi cu zi.

Piramida alimentară ne ofera posibilitatea de a alege produsele pe care vrem sa le consumam din fiecare grupă alimentară.

Nu exista o regula stricta care să prevadă consumul tuturor produselor din toate grupele piramidei alimentelor.

piramida alimentara a omului sanatos clinica mayo


Astfel ca, daca una din categoriile de alimente nu poate fi consumata, nutrientii furnizati de grupa respectiva pot fi luati din alte produse.

Ce este piramida alimentară de la Clinica Mayo,pentru ce se utilizează și ce beneficii are ea pentru sănătate


Piramida alimentară a Clinicii Mayo este un instrument excelent, care te poate ajuta să-ți gestionezi numărul de kilograme pe termen lung. 

Găsești în tabelul de mai jos nivelul mediu de calorii, recomandat pentru o scădere ponderală sănătoasă, ținând cont de sex și greutatea corporală avută. Poți ajusta acest obiectiv pe parcursul dietei alimentare zilnice.

Greutatea    Obiectivul caloric

Statutul ponderal în kg   Femei   Bărbați

♦ 113 sau mai puțin           1,200 1,400
♦ 114 - 136                   1,400 1,600
♦ 137 sau mai mult           1,600 1,800

Cunoscându-ți obiectivul tău zilnic de calorii, îți rămâne doar să-ți stabilești numărul zilnic de porții din fiecare categorie de alimente pe care ar trebui să le consumi pentru a atinge obiectivul propus.

piramida alimentelor sanatoase si nesanatoase calorii


Nutriționiștii Clinicii Mayo nu sunt împotriva carbohidraților. Recomandă însă carbohidranții complecși, așa cum sunt cei prezenți în cereale integrale și produsele derivate din acestea. 

Acest tip de carbohidrați reglează pofta de mâncare și determină stocarea a mai puține glucide sub formă de grăsime, oferind totodată o doză mai mare de energie.

Autorii piramidei alimentare Mayo spun că fructele și legumele pot fi consumate fără restricții. 

Important este ca ele să fie consumate crude sau gătite corespunzător, fără exces de grăsimi și să nu conțină adaos de zahăr. 

Este bine să limitezi cantitatea fresh-urilor, cât și consumul de fructe uscate; au mai multe calorii și țin mai puțin de foame.

ATENȚIE! Piramida greutății sănătoase a Clinicii Mayo nu se referă doar la mâncare. 

În centrul piramidei se regăsește un cerc, dispus între primul și cel de-al doilea etaj, care recunoaște rolul important pe care îl are activitatea fizică în pierderea în greutate și menținerea sănătății. 

Nutriționițtii Clinicii Mayo recomandă efectuarea a 30 – 60 de minute de activitate fizică moderată spre intensă, dacă nu în fiecare zi, atunci de cel puțin 4 ori pe săptămână.