DIABET și COVID 19: utilizarea Metforminei reduce riscul de deces la pacienții diabetici

METFORMINA noi păreri clinice despre reducerea mortalității la pacienții diabetici diagnosticați cu COVID 19


Covid si diabet? Iată terapia care reduce riscul de deces

Există puține certitudini despre Covid . Unul dintre acestea este faptul că pacienții cu boli cronice, inclusiv diabetul de tip 2, dezvoltă forme agresive ale infecției .

Cu toate acestea, de la cercetătorii de la Universitatea Alabama din Birmingham (SUA) vine o descoperire legată de utilizarea metforminei pentru diabet. 

Dacă este utilizată înainte de diagnosticul Covid, metformina ar fi asociat cu o triplă reducere a mortalității la pacienții cu coronavirus și diabet de tip 2. 

Metformina, comercializată fie ca medicament generic, fie sub diferite mărci înregistrate precum Siofor, Metfogamma sau Glucophage, este un medicament antidiabetic care face parte din clasa de medicamente denumite biguanide și care se administrează pe cale orală.

metformina pareri pozitive tratament covid la pacientii cu diabet

Studiul a apărut în revista „Frontiers in Endocrinology” și a prezentat 25.326 de subiecți testați pentru Covid la spitalul de  UAB în perioada 25 februarie - 22 iunie 2020.

Dintre cei 604 de persoane care au testat pozitiv pentru coronavirus, 311 au fost afro-americani.

Oamenii de știință au descoperit că afro-americanii erau 52% dintre cei care au dat rezultate negative. În schimb, doar 36% dintre indivizii pozitivi Covid aparțineau populației albe caucaziene.

Cu toate acestea, nu a fost observată nicio diferență semnificativă în mortalitate. 93% din decese au avut loc la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. 

Riscul de moarte a fost ridicat la bărbați, în special la cei hipertensivi și diabetici. Cercetătorii și-au concentrat astfel atenția asupra tratamentului diabetului și, mai precis, asupra insulinei și metforminei.

Studiul a constatat că utilizarea metforminei a contribuit la o reducere semnificativă a șanselor de a muri. 

În plus, mortalitatea de 11% pentru utilizatorii acestui medicament a fost semnificativ mai mică decât riscul de deces de 23% pentru pacienții cu diabet și care nu au fost tratați cu acest medicament.

Aceste rezultate - spune Anath Shalev, directorul Centrului de Diabet Comprehensiv al UAB - sugerează că, în timp ce diabetul este un factor de risc independent pentru mortalitatea legată de Covid, acest risc este redus drastic la subiecții care iau metformină. Astfel, există o posibilitate tot mai mare ca metformina să ofere o abordare de protecție populațiilor cu risc ridicat ”.


MAI POTI CITI