DEXAMETAZONA 4, 8 mg păreri forum, prospect, beneficii, compoziție, utilizare și contraindicații

Părerea comentariilor despre Dexametazona 4/8 mg  Krka extrasă din opiniile de pe forumurile cu recomandări despre Ce este dexametazona, Efecte dexametazona, înlocuitor dexametazona, unde găsesc dexametazona tablete pastile 20 mg preț: 

1. Păreri Pozitive - 0,73
2. Păreri Negative- 0,56
3. Opinii Neutre - 0,61

Un scor peste media de 0,5 indică o tendință mai mare decât cea medie pentru o caracteristică. Un scor la sau peste 0,75 indică aspecte ușor de identificat ale caracteristicilor; astfel de scoruri sunt considerate ridicate.

În acest prospect găsiți: Cum și pentru ce se utilizează Dexametazona 4 mg; Înainte să utilizați Dexametazona 4 mg ; Compoziție Dexametazona 4 mg ; Cum să utilizați Dexametazona 4 mg; Reacții adverse posibile si contraindicații Dexametazona 4 mg  .

Ce este și pentru ce se utilizează Dexametazona


Dexametazona Krka este un glucocorticoid sintetic. Glucocorticoizi sunt hormoni produși de către glanda suprarenală.

dexametazona pareri forum reactii adverse si contraindicatii

Medicamentul are efecte antiinflamatorii, analgezice, antialergice și deprimă sistemul imunitar.

Dexametazona Krka este recomandată în tratamentul:

- bolilor reumatice și autoimune (de exemplu, lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoidă, artrita juvenilă idiopatică, poliarterita nodoasă), 

- afecțiuni ale tractului respirator (de exemplu, astm bronșic, difterie), 

- ale pielii (de exemplu, eritrodermie, pemfigus vulgar), meningită tuberculoasă, numai în asociere cu tratament antiinfecțios, 

- afecțiuni ale sângelui (de exemplu, purpură trombocitopenică idiopatică la adulți), edem cerebral, tratamentul mielomului multiplu simptomatic, leucemie limfocitară acută, leucemie limfoblastică acută, boala Hodgkin și limfomul non-Hodgkin, 

- în asociere cu alte medicamente, tratamentul paleativ al bolilor neoplazice, 

- profilaxia și tratamentul greței și vărsăturilor cauzate de chimioterapie și prevenirea 

- tratamentul vărsăturilor după intervenții chirurgicale, în cadrul unui tratament antiemetic.

Compoziție Dexametazona


Substanţa activă este dexametazona.

Dexametazona Krka 4 mg comprimate: fiecare comprimat conține dexametazonă 4 mg.

Dexametazona Krka 8 mg comprimate: fiecare comprimat conține dexametazonă 8 mg.

- Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidon de porumb pregelatinizat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Mod de administrare Dexametazona


Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Dexametazona Krka se prezintă sub forma comprimatelor de 4 mg, 8 mg, 20 mg și 40 mg.

Comprimatul poate fi divizat în părți egale, obținându-se astfel concentrații suplimentare de 2 mg și 10 mg, sau permițând înghițirea mai ușoară.

Doza recomandată este de 0,5 până la 10 mg pe zi, în funcție de afecțiunea tratată. În afecțiuni mai severe, pot fi necesare doze mai mari de 10 mg pe zi. 

Doza trebuie crescută treptat, în funcție de răspunsul la tratament al pacientului și de severitatea bolii. 

Pentru a minimiza reacţiile adverse, trebuie utilizată cea mai mică doză posibilă eficace.

În afara altor recomandări, se recomandă următoarele doze:

Dozele recomandate mai jos reprezintă un ghid terapeutic. Doza inițială și cea de întreținere trebuie întotdeauna să fie determinată pe baza răspunsului individual al pacientului și severitatea bolii.

- Edem cerebral: doza inițială și durata tratamentului depinde de cauza și severitatea edemului cerebral: 6 mg-16 mg (până la 24 mg)/zi, oral, divizată în 3-4 doze.

- Astm bronșic acut: Adulți: 16 mg /zi, timp de 2 zile. Copii: 0,6 mg / kg greutate corporală, timp de una până la două zile.

- Difterie: Copii: 0,15mg/kg-0,6 mg/kg greutate corporală, în doză unică.

- Afecțiuni dermatologice acute: în funcție de natura și amploarea afecțiunii, se recomandă doze zilnice de 8-40 mg, în unele cazuri până la 100 mg, urmate de scăderea dozei, în funcție de necesitățile clinice.

- Faza activă a afecțiunilor reumatice sistemice: Lupus sistemic eritematos: 6-16 mg/zi.

- Poliartrita reumatoidă activă, formă cu evoluție progresivă severă: cu forme rapid distructive: 12-16 mg/zi, cu manifestări extraarticulare: 6-12 mg/zi.

- Purpura trombocitopenică idiopatică: cicluri de câte 40 mg/zi, timp de 4 zile.

- Meningită tuberculoasă: Pacienții cu boală de gradul II sau III fac tratament i.v. timp de 4 săptămâni (0,4 mg per kilogram greutate corporală pe zi în săptămâna 1; 0,3 mg per kilogram greutate corporală pe zi în săptămâna 2; 0,2 mg per kilogram greutate corporală pe zi în săptămâna 3, și 0,1 mg per kilogram greutate corporală pe zi în săptămâna 4) după care continuă cu tratamentul pe cale orală timp de 4 săptămâni, începând cu o doză de 4 mg pe zi, cu scăderea dozei cu 1 mg în fiecare săptămână. 

Pacienții cu boală de gradul I fac tratament i.v. timp de 2 săptămâni (0,3 mg per kilogram greutate corporală pe zi în săptămâna 1 și 0,2 mg per kilogram greutate corporală pe zi în săptămâna 2), urmată apoi de 4 săptămâni de tratament oral (0,1 mg per kilogram greutate corporală pe zi în săptămâna 3, apoi o doză de 3 mg pe zi și scăderea dozei cu câte 1 mg în fiecare săptămână).

- Tratamentul paleativ al bolilor neoplazice: doza inițială și durata tratamentului depinde de cauza bolii și severitate, 3-20 mg /zi. În tratamentul paleativ, pot fi utilizate doze foarte mari, de până la 96 mg. Pentru dozare optimă și reducerea numărului de comprimate, poate fi utilizată o schemă terapeutică alternativă, cu doze mici (4 și 8 mg) și mai mari (20 mg sau 40 mg).

- Profilaxia și tratamentul vărsăturilor induse de citostatice, chimioterapia emetogenă, în cadrul unui tratament antiemetic: 8-20 mg dexametazonă înainte de tratamentul chimioterapic, apoi 4-16 mg/zi în ziua 2 și 3.

- Prevenirea și tratamentul vărsăturilor postoperatorii, în cadrul unui tratament antiemetic: o singură doză de 8 mg înainte de intervenția chirurgicală.

- Tratamentul mielomului multiplu simptomatic, leucemiei limfoide acute, leucemiei limfoblastice acute, bolii Hodgkin și limfoamelor non-Hodgkin în asociere cu alte medicamente: doza zilnică recomandată este de 40 mg sau 20 mg o dată pe zi.

Dexametazona reacții adverse și contraindicații 


Înainte să luați Dexametazona Krka, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:

- dacă ați avut vreodată o depresie severă sau o depresie maniacală (tulburare bipolară). Este inclusă depresia dinainte sau din timpul tratamentelor cu steroizi, cum este dexametazona.

- dacă cineva apropiat din familie a avut astfel de afecțiuni.

Spuneți-i imediat medicului dacă aveți probleme grave de sănătate mentală. Acestea pot afecta aproximativ 5 din 100 de persoane care iau medicamente de tipul dexametazonei.

Aceste probleme includ:

- depresie, inclusiv gânduri de sinucidere,

- euforie (manie) sau stări sufletești schimbătoare,

- anxietate, probleme cu somnul, dificultate în gândire sau confuzie și pierdere a memoriei, 

- a simți, vedea sau auzi lucruri care nu există; gânduri stranii și înfricoșătoare, schimbarea modului în care acționați sau sentiment de singuratate

Spune-i imediat medicului dacă aveți:

- dureri abdominale severe, greață, vărsături, diaree, slăbiciune musculară profundă și oboseală, tensiune arterială extrem de scăzută, scădere în greutatea corporală și febră, deoarece acestea pot fi semne de insuficiență corticosuprarenală;

- dureri abdominale bruște, sensibilitate, greață, vărsături, febră și sânge în scaun, deoarece acestea pot fi semne de ruptură a intestinului, în special dacă aveți sau ați avut o boală intestinală.

Acest medicament poate agrava o afecțiune deja existentă la nivelul inimii. Dacă prezentați dificultăți de respirație sau umflare a gleznei, consultați imediat medicul dumneavoastră.

Alte reacții adverse ale DEXAMETAZONEI pot fi (frecvenţă necunoscută):

- Creștere în greutatea corporală, pierdere de proteine şi dezechilibrul nivelului calciului, creșterea apetitului alimentar, pierdere de sare, retenție de apă în organism, pierdere de potasiu, ceea ce poate provoca tulburări de ritm ale inimii, creșterea necesarului de medicamente pentru diabet zaharat, diabetul zaharat necunoscut devine evident, niveluri ridicate de colesterol și de trigliceride in sânge (hipercolesterolemie și hipertrigliceridemie)

- Modificări extreme ale dispoziției, schizofrenia (tulburări psihice) se poate agrava, depresie, incapacitatea de a dormi

- Durere de cap neobișnuit de severă cu tulburări de vedere legate de întreruperea tratamentului, crize convulsive și agravarea epilepsiei, amețeli

- Creșterea presiunii din interiorul ochiului, edem papilar, subțierea membranelor ochiului, înmulțirea infecțiilor virale, fungice și bacteriene la nivelul ochiului, agravarea simptomelor asociate cu ulcerele corneene, agravarea infecțiilor oculare existente, protruzia globului ocular, cataractă

MAI POTI CITI